Röviden – Használt VW Passat B5
Mi ez? 1996-2005 között gyártott középkategóriás autó, limuzin és kombi karosszériával, első- vagy összkerékhajtással. Modellfrissítés: 2000 őszén.
Mennyibe kerül? Félmillió forinttól elvihetők a legolcsóbbak, a derékhad egymillió körüli dízelekből áll.
Melyik motor jó bele? Benzinesként költségalapon a nyolcszelepes kétliteres és ereje miatt az 1,8T. A dízelek közül a kisebb teljesítményű 1,9 TDI-k a legjobbak.
Mi van helyette? Pl. Nissan Primera, Ford Mondeo, Toyota Avensis, Opel Vectra C. A kompakt autók cseppet sem olcsóbbak.

Amikor a B5-ös generáció tervezése és fejlesztése folyt, a Volkswagen rettenetes veszteségekkel küzdött. 18 éve mégsem ócska látszatmegoldással váltották le a Passatot, hanem egy olyan autóval, amely hatalmas ugrás volt. A csak 2-3 évvel korábban bemutatott Carina E vagy a Laguna I szánalomra méltóan egyszerűnek hatott egy jól felszerelt Passat mellett. Sokkal igényesebb konstrukció érkezett és hasított a minőségérzet is a szűk karosszériaillesztésekkel meg a műszerfal puha műanyagával.

Használtan rengeteg jön be a Passatból és a hazai állomány is eleve erős. Érdemes beleszeretni egy TDI-be vagy egy benzinesbe?
3000 forintból kijön a mattuló burájú fényszórók polírozása. A felső réteg eltávolítása után rendszeresen ismételni kell a finom lámpacsiszolást

3000 forintból kijön a mattuló burájú fényszórók polírozása. A felső réteg eltávolítása után rendszeresen ismételni kell a finom lámpacsiszolást vagy le kell lakkozni a felületet

1973-ban az első generáció a korabeli Audi 80 ferdehátú változata volt, az 1996-os típus ismét egy Audira, de a kortárs A4-re épült. Közös technikájukat a hosszmotoros felépítéssel továbbadták az 1997 utáni Audi A6-nak is, a három típus nagyon közel áll egymáshoz.

Karosszéria, utastér

Bár a Volkswagen Passat használtautó-kínálatban a legidősebb darabok 17-18 évesek, a törésmentes autók nem rozsdásodnak, még az az ajtók alján és a kerékjáratok mentén sem. A küszöb vonalában sokszor hiányzik az emelő takaróeleme. A IV-es Golfokra jellemző berepedő szélvédő a Passatot is érinti. Ha a kombin nem nyílik a csomagtérajtó, először a zár mikrokapcsolójára vagy a nyitás-zárással hajlítgatott kábelek törésére gyanakodhatunk.

Részletes video a Passat B5 és B5.5 hibalehetőségeiről használtan

13 évesen, 246 000 kilométerrel is jó minőségi benyomást kelt az utastér

13 évesen, 246 000 kilométerrel is jó minőségi benyomást kelt az utastér

A műanyag ajtóbehúzók lakkbevonata lekopik. Hámló korában csúnya jelenség, de mára egyenletesen kopottak a felületek, persze ki is cserélhetők az érintett alkatrészek. Akad példa beázásra, a víz a biztosítéktáblánál juthat be az utastérbe. Az ülés- és ajtókárpitok jó minőségűek, a puha műanyagok sem hagyják el magukat. Negyedmillió kilométerrel, de kulturált használattal a cikkhez fotózott autó frissnek hat, és tényleg van is még előtte legalább 300 000 kilométer.

Közvetlen elődjénél kevésbé tágas a mostani Passat, hely így is rengeteg van benne. Az ülések kényelmesek, de a Trendline és a Highline sportülései még jobbak. A dízelek géppuskázása hidegindításkor embert próbáló, a dupla tűzfal annyit azonban szigetel, hogy egyenletes autópálya-tempónál a TDI-kben is kényelmesen utazhassunk.

A tulajdonos véleménye: Dombóvári Mihály, VW Passat 1,8T, 2001, 245 000 kilométer

Dombóvári Mihály autóján nem érezni a negyedmillió kilométert

Dombóvári Mihály autóján nem érezni a negyedmillió kilométert

Dombóvári Mihály autóján nem érezni a negyedmillió kilométert

 

Két és fél éve vásároltam az autót, alapos mérlegelés után. Kritérium volt, hogy legyen hozzá alkatrész, legyen tágas és dízelt csak baráttól vettem volna, mert 10 évesen azokban már félmillió km is lehet és épp elég bajuk adódhat. A kék Passat minisztériumi autó volt, szervizkönyve szerint gondosan karbantartották, így 210 ezer kilométerrel is igen jó állapotban kerül hozzám. A turbója eredeti, kipufogórendszere szintén és a fémhordozós (nem olcsóbb kerámia) katalizátor is működik benne.

Városban, nagyon rövid utakon 11 l/100 km a fogyasztás, kicsit hosszabb távokkal a pesti oldalon ez lemegy 9 literre. Autópályán és országúton a sebességtől függően 6,5-8,5 litert eszik. Halk és kényelmes autó, szeretünk utazni vele és 1,1-1,3 millió forint körüli értékéhez képest nagyon sokat nyújt.

Motorváltozatok és átlagfogyasztásuk*

 Benzines    Dízel  
 Motor:  Fogyasztás:  Motor:  Fogyasztás:
 1,6 100/102 LE  8,86  1,9 TDI 90 LE  6,18
 1,8 20V 125 LE  9,32  1,9 PD TDI 101 LE  6,21
 1,8 T 20V 150 LE  9,25  1,9 TDI 110 LE  6,32
 2,0 8V/2,0 20V  8,91 / 9,71  1,9 PD TDI 115 LE  6,26
 2,3 V5 hengeres, 150/170 LE  10,46  1,9 PD TDI 130 LE  6,77
 V6 30V 193 LE  11,76  2,0 PD TDI 136 LE  6,76
 W8 4Motion 275 LE  13,69  2,5 V6 150/163/180 LE  7,94

*l/100 km. Kövéren szedve az ajánlott motorok. Forrás: Spritmonitor.de.

Hibalehetőségek, TDI

A dízelek nagy része tricsimilliárd kilométeren van túl. Aki reméli, hogy megtalálta a keveset futott TDI-t, szorozza meg kettővel-hárommal az óraállást. Érdemes kitartóan vadászni és egy követhetően szervizelt autó felárát megfizetni, mert rendes karbantartással egy 10-13 éves Passat még hosszú évekig autó marad.

Az autó átnézésekor figyeljünk a gyári matricák meglétére és sértetlenségére a csomagtartóban. Hiánya törésre utalhat

Az autó átnézésekor figyeljünk a gyári matricák meglétére és sértetlenségére a csomagtartóban. Hiánya törésre utalhat

Ebben a generációban jelent meg a rugalmas szervizintervallum, amely autópályás használattal nagyjából 26-27 ezer kilométer után küldte olajcserére az autót. Érdemes átállni a fix 15 ezer kilométerre, ha a kocsi nem épp elpattintás előtt áll. A rendes olajon sem szabad spórolni, a megőrzésre érdemes autókban. Nagyon tisztelni kell a vezérműszíj-cserperiódusát, mert a szíjat terhelik a PD TDI elemek is, amelyek 2050 bar maximális befecskendezési nyomást állítanak elő.

Az adagolós, 90 vagy 110 lóerős (a forgalmiban 66/81 kilowattos) dízelekkel lehet a legkevesebb baj. Az adagolófúvókának fordított PD TDI-kben a PD (Pumpe-Düse)-elemek cseréje ritka, de fájdalmas költség. Ha a régi annyira szétmegy, hogy nem felújítható, akkor a pótalkatrész árára a rájön cseredarab betétdíja, darabonként 35-40 ezer Ft. Esetenként a hengerenkénti PD-fejek rugós része széteshet és az előszállító tandemszivattyú is elromolhat.

Két tűzfal segít távolabb tartani a dízelek csúnya morgását. Egy benzines Passat sokkal kulturáltabb autó. A tűzfalak között, a fenti fedél alatt található az akkumulátor

Két tűzfal segít távolabb tartani a dízelek csúnya morgását. Egy benzines Passat sokkal kulturáltabb autó. A tűzfalak között, a fenti fedél alatt található az akkumulátor

Erősen kerülnénk a 2,5 literes V6-os dízelt, pedig takarékos és kulturált motor. Csakhogy hosszú-hosszú vezérműszíja a görgőkkel helyből 100-120 ezer forintos tétel, drága hozzá az elromló szívócsőcsappantyú, ráadásul hengerfejhibája is adódhat. A kétliteres TDI helyett is mindenképp az 1896 köbcentisek közül választanánk, amely összes változatában nagyon tartós és jól sikerült dízelmotor.

Próbaút dízellel: mikor kell otthagyni?

Nagyon rosszat jelent, ha gyorsításkor felkopog a dízel. Ez utalhat mechanikus motorhibára vagy az injektorcsere esedékességére. Kéken füstölő dízelt se vegyetek: vagy a turbón át ömlik be az olaj, vagy elégetlenül távozik a gázolaj. A két hibaforrás a kipufogógáz szagáról különböztethető meg. Amennyiben az alapjárati kiegyenlítés ellenére ingadozik az üresjárat, hagyjuk ott az autót! Ugyanez a teendő, ha a hűtőfolyadék-kiegyenlítő tartály szélén vagy a folyadékban fekete olajlerakódást találunk.
Használt autó: egy Passat csak TDI lehet? 58 Viszonylag gyakori a légtömegmérő hibája, amit a motor erőtlenségéből nem lehet nem észlelni. Javítása nem vészes tétel. A próbaúton ügyeljünk a kuplung működésére, mert a TDI nyomatéka kemény ellenfél a tárcsának. Az egyszerűen tuningolható motorok miatt sok a felhúzott dízel, de a chiptuningos kocsikat hagyjuk meg másnak!

Hibalehetőségek, benzinesek

A benzinesek kiforrott motorok. Az 1,6-os rezgésszegény és tartós, cserébe sokat fogyaszt és rémesen gyenge. Sokkal ésszerűbb a kétliteres benzines, amely hengerenként két szeleppel 115, a 2002-től bevezetett ötszelepes hengerfejjel 130 lóerős. Harmonikus, tartós és nyugodt karakterű motorok, ha volna belőle választék, a Škoda Superbhez is csak a takarékosabb nyolcszelepest ajánlanánk. Sok baja nem tud lenni, a gyújtásmizéria korrigálható egy rendes, pl. Hüco gyártmányú gyújtótrafóval 20 000 forintért.

Elődjében és utódjában keresztben, ebben az Audi A4-re épülő generációban hosszában áll a motor

Elődjében és utódjában keresztben, ebben az Audi A4-re épülő generációban hosszában áll a motor

Ez a kétliteres motor váltotta a korábbi 1,8 20V-t szívó verzióban, amely nem valami takarékos, de kellően erős az autóhoz. Igazán vonzónak a 150 lóerős 1,8T tűnik, amely a cikkhez fotózott autóban is erős, remekül húz, finoman jár és mértékletesen fogyaszt. Nagy élmény a V6 193 lóerővel, selymes járással, gyönyörű hanggal. Bearanyoz minden utat, vállalható fogyasztás mellett.

Olajszivárgást okoz az elöregedő, rugalmasságát veszítő szelepfedél- és olajteknő-tömítés. Idegesítő és az olajveszteség miatt veszélyes hibája az autónak az olajnívópálca hüvelyének eltörése. A pálcát kihúzva a tulaj kezében maradhat az egész gagyi műanyaghüvely, ami a dízelekre is áll.

Gyakran hiányzik az a műanyag takaróelem a küszöbborításból

Gyakran hiányzik az a műanyag takaróelem a küszöbborításból

A különleges W8 új korában a pöffeszkedő minisztériumi apparatcsikot idézte. Ő, ha már nem választhatott Audit vagy Saabot, csak a nyolchengeres Passattal érte be, amit aztán az adófizetők tankolhattak neki százon 10-18 literjével. Használtan megbocsátóbbnak kell lenni, mert ez egy technikatörténeti kuriózum. Ám a gyújtótekercsek (8 db) hibái, a vezérműtengely-állítás és automata esetén a hidrodinamikus nyomatékváltó nyűgjei miatt elkerülnénk.

Futómű: kell rá költeni

A négylengőkaros első futómű összetett konstrukció. Az igényes felfüggesztés ennek ellenére sem okoz vállalhatatlan többletköltséget, főleg ahhoz képest nem, ahogy rugózik és úton tartja az autót. Az első alsó lengőkarból talán ki lehet préselni a szilentet, a gömbfej azonban nem szerelhető. Ezért a lengőkar gömbfejjel és szilenttel együtt cserélendő.

Ilyen egy elhasznált alsó alulengőkar. A gömbfej nem javítható, lengőkarral együtt kell cserélni. Érdemes egy füst alatt mindet újra váltani, a komplett szett egyben sokkal olcsóbb, mint a négy lengőkar darabonként

Ilyen egy elhasznált alsó alulengőkar. A gömbfej nem javítható, lengőkarral együtt kell cserélni. Érdemes egy füst alatt mindet újra váltani, a komplett szett egyben sokkal olcsóbb, mint a négy lengőkar darabonként

A kocsit felemelve sem könnyű kiszúrni a repedezett szilentblokkokat. Sajnos a futóműhibákat a próbaúton is nehéz észlelni, mert még akkor sem mindig hallani kopogást, ha a szilentek a végüket járják. Ha eljön a csere ideje, a jobbos-balos teljes készlet ára 75-80 ezer forinttól indul, a jobbaké inkább 100 ezer Ft feletti.

Rövid távon olcsóbb, hosszabb távon sokkal drágább darabonként cserélgetni az alkatrészeket. Például a Lemfördertől a felső lengőkar ára közel 20 ezer Ft, az alsóé majdnem 40, amit rögtön meg is duplázhatunk, mert alul-felül két-két lengőkar vezeti a kerekeket. Kicsit olcsóbb és jó a Meyle is.

Árak: 500 ezertől 1,7 millió forintig

Használt autóként gyakorlatilag a legolcsóbb négyes Golfok árszintjéről indul a B5-ös Passat. Félmillió forint körül 17-18 éves autókat találni, időnként légkondicionáló nélkül, ami még 2002-ben sem volt alapfelszerelés. A korukhoz képest igen alacsony árú autók között belefuthatunk Angliából beseftelt, jobbkormányos darabokba. A 2001-es modellfrissítés utáni modellek ára 800 ezer forinttól megy felfelé, a dízelmotor növeli, az automatikus váltó csökkenti a kocsik értékét.

Külföldről leginkább kombik ömlenek be az országba. Érdemes tovább keresgélni, akadhatnak hasonlóan szép darabok, csak nem a félmilliós ársávban

Külföldről leginkább kombik ömlenek be az országba. Érdemes tovább keresgélni, akadhatnak hasonlóan szép darabok, csak nem a félmilliós ársávban

A nepperek kedvence ez a típus, akik a gyenge idegzetű vevőket megkímélik a 300-500 ezres óraállással járó kockázatoktól és mellékhatásoktól. De nem szabad elhinni, hogy Németországban makulátlan autókat vesztegetnek 1000 euró körül. Továbbértékesítési céllal, ne adj’ isten áfacsalással súlyosbítva az jön, ami a legolcsóbb és a legócskább. Vagy ami sérült, mert azon lehet fogni valamit.

Alkatrészárak

Motor
PD elem felújítókészlet: 3000-7000/db
PD adagoló-porlasztó egység: 160-350 000/db
Porlasztócsúcs: 70 000 Ft
Kipufogógáz-visszavezető (EGR) szelep: 65-75 000 Ft

Légtömegmérő: 20-40 000 Ft
Gyújtástrafó: 19-56 000 Ft
Vezérműszíjkészlet: 42-121 000 Ft

Erőátvitel
Kettős tömegű lendkerék: 200 000 Ft
Kuplungszett: 100-140 000 Ft
Kettős tömegű lendkerék kuplungszettel: 250 000 Ft

Fék, futómű
Első féktárcsa (245/288/312 mm): 8700-37 000 Ft
Első lengőkarkészlet, jobb és bal: 75-175 000 Ft
Felújított féltengely: 90 000 Ft
Külső féltengelycsukló: 15-29 000 Ft

Első fényszóró (halogén, a drágábbakban fényszóróállító motorral együtt): 24-115 000 Ft

Körülbelüli bruttó árak, 2003-as, 130 lóerős TDI esetén (kivéve persze a gyújtótrafót). Forrás: saját gyűjtés autóalkatrész-adatbázisokból