Igen, valóban remek érzés, ha valaki saját kezűleg végez el mindent az autóján, főleg akkor, ha szerelemről van szó, vagy hobbiautóról. Sajnos azonban az emberek többségének nemcsak hogy nyűg az autóval foglalkozni (azon kívül, hogy vezetik), de idejük sincs arra, hogy szükség esetén elvégezzék az apróbb dolgokat, amivel összekoszolják a kezüket és felemésztik a drága időt.

Melyek ezek a dolgok, és ki oldja meg helyettünk?

Kerékcsere

Hacsak nem útközben kapunk defektet, akkor biztosra veszem, hogy az autósok nyolcvan százaléka nem áll neki otthon kereket cserélni, például nyárit télire. Pláne akkor nem, ha felnivel együtt kell szerelni.

Jobb ezt szakemberre bízni, akinek a műhelyében van légkulcs és centrírozni is tud, nem olyan orbitális költség ez a művelet, durván 5000 forintból megvan egy szett cseréje.

Hűtőfolyadék-ellenőrzés

Ránézésre aligha tudjuk megállapítani, hogy az autóban lévő hűtőfolyadék eléggé fagyálló-e, ezért mit csinál a hétköznapi autós? Vesz egy hűtőfolyadék-ellenőrzőt, amivel megméri, hogy kell-e utántölteni a fagyálló koncentrátumból. Ja nem, inkább a benzinkúton megkéri a kutast, hogy ellenőrizze a hűtővizet, és ad neki érte 200 forint borravalót.

Izzócsere

Az idősebb autóknál alapműveletnek számított egy izzócsere és kb. kiröhögtek az ismerősök, ha azt mondtad, hogy te nem tudod, hogyan kell. Manapság azonban annyira zsúfolt az autó motortere és olyan lehetetlen helyekre kell bekígyózni kézzel, hogy elérjük az izzót, hogy nincs mese, szakemberre kell bízni a dolgot. Persze megnézhetjük a kézikönyvben, hogyan kell, és eltoszhatunk vele több órát, mire sikerül, de van ennél jobb dolgunk is.

Mosás

Szintén az idő a szűk keresztmetszet, pláne akkor, ha nem vagyunk különösebben autórajongók és a verdánk csak arra van, hogy elvigyen ából bébe, viszont nem szeretünk koszos autóval megjelenni. Ilyenkor jönnek szóba az automata, gépi mosók vagy a kézi mosók, ahol nem mi, hanem “robotok” vagy profi  alkalmazottak mossák meg autónkat. Létezik olyan megoldás is, hogy otthonunkból vagy a munkahelyről elviszik az autót, majd tisztán visszahozzák.

Akkumulátorcsere

Hasonló, mint az izzócsere, vannak modellek, amelyeknél egészen lehetetlen helyekre pakolják az akkumulátort és esélyünk nincs otthon nekiállni a cserének. Arról nem beszélve, hogy sokkal kényelmesebb, ha ezt más teszi meg helyettünk.

Ám aki mégis otthon oldaná meg a dolgot, annak arra is figyelni kell, hogy miután bekerült a friss akkumulátor, a rádiót és az automata elektromos ablakokat újra meg kell tanítani, hogy normálisan működjenek.

De mi történik akkor, ha útközben kerülsz bajba, defektet kapsz, tönkremegy az akkumulátor vagy elszámolod magad, és kifogy az üzemanyag? Ki segít akkor? Akkor jön képbe a Shell új szolgáltatása.

ClubSmart Assistance

Az autógyártók assistance szolgáltatásai mellett nemrég a Shell is elindította, az Allianz Assistance partnerével, az új autósegély-szolgáltatását, így hűségprogramjának tagjai mostantól nemcsak pontokat gyűjthetnek, hanem segítséget is hívhatnak, ha baj van.

5 dolog, amiért a legtöbb mai autós már nem koszolja össze magát 1

A megújult ClubSmart program aktív tagjai számára – akik rendelkeznek online fiókkal, és az előző naptári hónapban legalább 1 Alap ClubSmart pontot gyűjtöttek – elérhető autósegély-szolgáltatást defekt, akkumulátorlemerülés, téves üzemanyag-tankolás, esetleg üzemanyag-kifogyás esetén lehet igénybe venni, illetve tanácsadást is lehet kérni, például az autó sérülésével járó esetekben. Ha pedig nem sikerül megoldani a problémát a helyszínen, akkor eljuttatják a kocsidat egy szervizbe.