Híres kézilabdacsapat immár hírhedt szurkolói Erika és két társa. Autójuk hátsó ablakában ott virít a kedvenc egyesületük színeiben pompázó sál, ami végül a vesztüket okozta azon az őszi hétvégén, amikor a meccs utáni italozás miatt balesetet okoztak. Valójában a három szurkolóból – Erika, a vőlegénye és a barátnője – utóbbi nem ivott, ő át is akarta venni a kis Mitsubishi kormányát ittas társától a hazaindulásuk estéjén, de mindhiába – így indul a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk eheti sztorija.

Elütötték, elhúzták

Niki többször megkérte a barátnőjét, hogy ennyi sör után ne vezessen a két faluval arrébb lévő otthonukig, de nem járt sikerrel, kettőjük közül mindig Erika volt a főnök. „Az én kocsim, én vezetek”, erősködött a 28 éves kozmetikus. Vőlegényét nem foglalkoztatta különösebben a dolog, a pár beült előre, Niki hátra, amikor este fél nyolc tájban elindultak hazafelé.

Sötétben, kivilágítatlan, de mindhármuk által jól ismert úton haladtak. Bandi egy pillanat alatt elszunnyadt a jobb első ülésben, Niki a hátsó ülésben a meccs alatt készült fotóikat posztolgatta a Facebookon, csak Erika figyelte az utat, sajnos nem eléggé. A saját falujuk előtti tanya mellett éppen egy idős bácsi lépegetett át az úton, akit későn vett észre, és a reflexből indított kikerülő manőver ellenére elsodorta autójával.

Bandi a két nő sikítására sem igazán tért magához, némi mozgolódás után aludt tovább. Erika hirtelen megállt, félrehúzódott, Nikivel kiszálltak, hogy megnézzék, mi történt. A sáv közepén jajveszékelő bácsinak nem vérzett semmije, így túl sokat nem beszélgetve vele, kihúzták az út szélére, majd visszaültek az autóba tanakodni. Niki végig azon volt, hogy hívják ki a mentőket és a rendőrséget is, ezen összevesztek, majd Erika gázt adott, és a trió tovább haladt a szomszédos község irányába.

Lebuktatta őket a szurkolói sál

Az útszélen lábát fájlaló István bácsi két dolgot jegyzett meg: piros kisautóval ütötték el, aminek a hátsó ablakában ott feszült az általa is kedvelt kézicsapat szurkolói sálja. Fél perccel Erikáék továbbhajtása után észrevette őt egy autós, háromgyerekes család szállt ki a kisbuszból, ellátták a nyugdíjas horzsolásait. A lábához, amit nagyon fájlalt, nem nyúltak. Azonnal hívták a mentőket, és a rendőröket.

Mint később kiderült, a szökevény Mitsubishiben útközben hangosan veszekedő nők közül a józan Niki is tárcsázta a mentőket. Miután megérkeztek Erikáékhoz, lefektették Bandit, és tanakodtak, hogy mitévők legyenek. Végül úgy döntöttek, hogy Niki ül a volánhoz, és visszaautóznak a gázolás helyére. Nagyjából egy órával a baleset után érhettek oda, de már nem találtak ott senkit.

István bácsit éppen a kézistadiontól nem olyan messze lévő kórházba szállították közben a mentők. A két nő megfordult az úton, elindultak a falujuk irányába, de már nem értek haza az egész estét átszunyókáló Bandihoz: a falujuk határában a leadott információk alapján igazoltatták őket a rendőrök, akik számára az első pillanattól egyértelmű volt, hogy a gázolókat csípték nyakon. István bácsi többször elmondta nekik: ott van egy szurkolói sál a piros kiskocsi hátsó ablakában.

Elütötték a nyugdíjast, kihúzták az útszélre, majd távoztak 1

Illusztráció

Mit derített ki a rendőrség vizsgálata?

Először is azt, hogy a Mitsubishi vezetője csak a nyugdíjas elütése után fékezett. Pedig nem ment gyorsan, a tanya mellett megengedett 70 km/órás maximális sebesség helyett, olyan 55-60 km/órás tempóval.

Erikától természetesen vért vettek beszállítása után a rendőrkapitányságon, aminek eredményéből arra következtettek később a szakértők, hogy a baleset okozásakor olyan 0,7-0,95 ezrelék lehetett a véralkohol-szintje.

Az elütött István bácsi lába 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Hónapokig rehabilitációra járt, nagyon lassan gyógyult, ráadásul az orvos szerint ugyan enyhe mértékű, de maradandó fogyatékosság lett a baleset eredménye.

Milyen ítéletet hozott a bíróság?

Erikát a megyeszékhely bírósága segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett ittas járművezetés bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, és a jogosítványát is bevonatta 2 évre. A kozmetikus a nyomozás után fordult jogi segítségért a közlekedési büntetőjoggal foglalkozó Janklovics Ádám ügyvédhez, aki a Vezess olvasóinak is rendre tanácsokat ad.

A bíróság szerint a KRESZ számos pontját megszegte a 28 éves nő:

  • a 3. § lényege úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse az autós
  • a 4. § (1) bekezdésének c) pontja a járművezetés személyi feltételei közül kiemeli, hogy aki autót vezet, „a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem állhat, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol”
  • a 25. § (1) bekezdése az időjárási és látási viszonyoknak megfelelő vezetést írja elő

Erika és a védője fellebbezett az ítélet ellen, és eredménnyel jártak. A másodfok megváltoztatta a korábbi döntést, átminősítette az ítéletet maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétségének és a vészhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztása bűntettének. A börtönbüntetés időtartamát 6 hónapra mérsékelte, a jogsit pedig 1,5 évre vonta be.

Az enyhébb büntetés magyarázatában Erika javára írta a bíróság István bácsi útszélre húzását, amivel egy esetleges komolyabb balesetet előzhetett meg a vádlott. Ugyanakkor kimondta, hogy meg kellett volna győződnie az elsodort nyugdíjas sérülésének mértékéről, és ehhez mérten kellett volna döntenie a segítségnyújtás mértékéről – amit elmulasztott. Sőt, elhajtott, holott mindenképpen a baleset helyszínén kellett volna maradnia.