Sport és alkohol nemigen fér össze, Dani életét úgy tűnik, mégis végigkíséri. Már focistaként is akadtak gondjai az ivással, most edzőként került bajba, ráadásul autóval. Éppen kamaszokból álló csapata vasárnapi győzelme után autózott hazafelé budapesti otthonába, amikor utolért egy veterán bogárhátúval a napsütésben korzózó nyugdíjas házaspárt – így indul a közlekedési balesetek utóéletét bemutató sorozatunk e heti sztorija.

Nyugisan pöfögött a VW, aztán leszorította a Honda

Dani későbbi elmondása szerint „csak három sört” ivott meg a Pest megyei község kocsmájában csapata győzelme után. Aztán beült Hondájába, a meccset megnyerő srácok közül szerencsére senki nem tartott vele, egy kisbusszal mindannyian úton voltak már hazafelé az edző sörözgetésekor.

Jól ismerte az utat Dani, hiszen egykor a környéken nőtt fel, talán a lazaság, de még inkább az alkohol hatása lehetett, hogy egy simának tűnő előzéssel balesetet okozott. Enyhén kanyargós, de jól belátható, és szaggatott vonalas szakaszon ért utol a megengedett maximális sebességgel, azaz 90-nel haladva egy veterán bogárhátúval közlekedő nyugdíjas házaspárt.

A VW 65-70 km/órás sebességgel ment, amikor Dani lendületből elsuhant mellette, ám a saját sávjába túl korán húzta vissza a Hondáját, amelynek jobb hátsó sárvédője lekoccolta a bogár bal első ütközőjét. Ijedtében a 72 éves András bekormányozta autójukat az út melletti sekély árokba. Szerencséjükre eleve lassan haladtak, a nyugdíjas egyből fékezett, és az árok sem volt mély, így némi kasztnisérüléssel megúszták.

„Majd kiugrott a szívünk a helyéről”, mondták a rendőröknek, miután kihívták őket. A hondás eközben megállás nélkül lelépett.

Nyugdíjasokat lökött árokba a részeg autós 1

Illusztráció

Gyorsan elkapták, szonda nélkül is látszott, hogy részeg

Nem sikerült a Honda rendszámát megfigyelniük a nyugdíjasoknak, mégis két településsel arrébb a gyorsan riasztott rendőrök nyakon csípték Danit. Ittassága a szonda megfújása előtt nyilvánvaló volt a rendőröknek, természetesen bevitték vérvételre. Eleinte nem akart beszélni a történtekről.

Védelmével az edző Janklovics Ádám, közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédet bízta meg. Később, a nyomozás során, majd a bíróságon is Dani immár részletes, beismerő vallomást tett. Nem vitatta a vezetés előtti alkoholfogyasztást, azt viszont határozottan állította, hogy nem észlelte a két jármű érintkezését, emiatt a cserbenhagyást nem ismerte el. Sem a rendőröknek, sem a bíróság előtt.

A rendőrség szerint viszont az edző megszegte a KRESZ 3. § (1) bekezdésének c) pontját, a 4. § (1) bekezdés c) pontját, és az 58. § (1) bekezdést. Az első szerint úgy kell közlekedni az utakon, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse senki, a második az alkoholfogyasztást tiltja, míg a harmadik a baleset utáni kötelező segítségnyújtást írja elő. Mindhárom evidencia kell, hogy legyen minden egyes autós számára.

Jellemzően nem előzésekből van a baj

Az ORFK legfrissebb statisztikái szerint az utolsó helyek egyikén szerepel az előzés a sérüléses közlekedési balesetek kiváltó okai között. 2018 első 7 hónapjában – ahogy az előző években is – a gyorshajtás (abszolút és relatív együtt), az elsőbbségi jog meg nem adása, valamint a kanyarodási szabályok negligálása az összes ilyen baleset közel háromnegyedének az okozója.

Nyugdíjasokat lökött árokba a részeg autós 2

Forrás: police.hu

Vád és ítélet: ittas vezetés és cserbenhagyás

Számos hasonló történetben leírtuk már a segítségnyújtás fontosságát, és az sem menti fel az edzőt, hogy ebben a konkrét esetben végül nem sérült meg senki. Erről ő ugyanis nem tudhatott: nekiment egy másik autónak, amely besodródott emiatt az árokba. Daninak meg kellett volna azonnal állni, és meggyőződni róla, hogy sérült-e valaki, és ha igen, azonnal a segítségére lenni.

Nem meglepő módon az ügyészség ittas vezetés és cserbenhagyás vétsége miatt emelt vádat ellene. Balszerencséjére az eljárás során kiderült, hogy volt már korábban ittas vezetése, igaz, abból nem lett baleset. Itt és most is tulajdonképpen szerencséje volt, csak mintegy 120 ezer forintos anyagi kár keletkezett, az ijedtségen kívül a nyugdíjasoknak a haja szála sem görbült.

Végül a bíróság kimondta, az edző megszegte megállási és segítségnyújtási kötelezettségét, valamint alkoholfogyasztása sem volt kérdés, ezért a vádirattal egyezően bűnös cserbenhagyás, és ittas járművezetés vétségében.

Az ítélet szerint 2 évre bevonták a vezetői engedélyét, valamint 450 ezer forintot is be kell fizetnie.