A gyorsan terjedő bejegyzés felkeltette érdeklődésünket a téma iránt, és egy rögtönzött, videón rögzített villámteszttel próbáltunk utánajárni a kérdésnek. Valóban van annyi alkohol a gyerekek körében is népszerű ipari töltött kiflinek, ami kimutatható? Hogy szerepel a jó öreg konyakmeggy, amiből szó szerint folyik a pia? Három ember, három termék, két alkoholszonda, rengeteg cukor, és egy érdekes eredmény.

A hazai jogi szabályozás

Amely a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy a legkisebb kimutatott alkoholszintért is elveszik a vezetői engedélyt, hanem azt, hogy a legkisebb kimutatható alkoholérték már valamilyen hátrányos jogkövetkezményt von maga után. A zéró tolerancia elve alapján minden olyan gépjárművezetőt felelősségre kell vonni, akinek a szervezetéből alkohol vagy alkohol-maradványérték mutatható ki.

Azon gépjárművezetők esetében, akiknek a szervezetében 0,25 mg/l (tüdőből fújt) levegő etilalkohol-koncentrációnál kisebb, vagy 0,50 g/l (vénás verőérből vett) véralkohol-koncentrációnál kevesebb alkohol mutatható ki, a vezetési jogosultságuktól nem feltétlenül kell megfosztani, viszont közigazgatási eljárásban fix – táblázatból kiolvasható – pénzbírsággal, és fix – szintén táblázatban rögzített – közlekedés-előéleti (büntető)pontok kiszabásával kell büntetni.

Vezetői engedélyüket (jogosítványukat) azonban tőlük is bevonhatja a (szabálysértési) hatóság, amennyiben a közlekedés-előéleti pontszámok elérik az aktuális határt, amely jelenleg 18 pont. Ezeket a pontokat minden más – közlekedési szabályszegéssel – össze lehet gyűjteni, és ezek összevonásra kerülnek.