Át kéne cserélni a gumikat,  fagyálló ablakmosóra is sürgősen szükség lesz, és talán még új akksi is kéne? – több mint 3 millió autó tulajdonosa kell hogy felkészítse járművét a téli időjárásra ezekben a hetekben. Vagy rábízza profikra!

Renault – 6000-ért alaposan átnézik a kocsit

Az általunk megnézett márkahonlapok közül a francia cég már oldalának tetején hirdeti aktuális akcióját: „téli átvizsgálás 5990 forint + ablakmosó folyadék”. Utóbbiért tehát pluszban kell fizetni, ám az átnézés rendkívül részletes, aminek elemeit szépen, szellősen tálalva fel is sorolja az oldal.

„Féktárcsák és fékbetétek állapotának ellenőrzése, fékfolyadék mennyiségének, fékkör és kuplung állapotának és tömítettségének ellenőrzése, futómű egyes részeinek állapot-ellenőrzése, guminyomás-ellenőrzés és -beállítás, gumisérülések ellenőrzése, pótkerék és gumijavító készlet ellenőrzése, akkumulátor állapot-ellenőrzése, ablaktörlők állapot-ellenőrzése, ablakmosó folyadék szintjének ellenőrzése, első szélvédő és külső visszapillantó tükrök ellenőrzése, külső/belső világítás és jelzőfények ellenőrzése, karosszéria állapot-ellenőrzése, jármű aljának korrózió-ellenőrzése, motorolajszint-ellenőrzés, hűtőkör-ellenőrzés, hűtőfolyadék-ellenőrzés, egészségügyi csomag lejárati idejének ellenőrzése.”

Nem sok mindent adnak ma ingyen. Ezt igen! 1

Az apróbetűs megjegyzés szerint „az akciós átvizsgálás nem helyettesíti a gyártó által előírt kötelező szervizátvizsgálást”

Ugyanitt öt Renault-modellhez kínálnak egy „prémium” és egy „gazdaságos” téli gumit. Legolcsóbb a Clio IV-hez ajánlott Barum 185/60 R15 méretben 14 090 forintért, a legdrágább a Fluence mellé írt Dunlop 205/60 R16, immár 30 690 forintért. Mindkettő átlagos, normális piaci ár.

Skoda – 5000 forint mínusz 2000 forint???

A skodaszervizek.hu oldal „Őszi szervizajánlatok” menüpontja alatt találni egy „Szezonális gyorsátvizsgálás” pontot, ami alatt a „SZERVIZ 4+ kupon: -1990 forint” olvasható. Lejjebb pedig ez: „Cikkszám C15SZEZGYOR, ár 5000 forint”. Nem igazán világos, hogy ez így mit jelent pontosan, meg körülötte a rövidke szöveg nem éppen az általunk most keresett téli átvizsgálásos akcióra utal, így felhívtuk az importőr egyik központi számát – sajnos nem vették fel.

Megpróbáltunk valami közvetlenebb számot előbányászni, de miután beleszólt egy kedves női hang, kiderült, hogy azt a vonalat kizárólag a dízel-botrányban érintett (ő nem így fogalmazott) járművek tulajdonosainak tartják fent, de nagyon segítőkész volt, megkérdezte, melyik márkaszerviz van hozzám közel, mondtam, legyen a Fáy utca, az a központ, és oda adott is egy, az előzőtől eltérő számot. Felvette egy hölgy, elmondtam, hogy téli átvizsgálásos márkaszerviz-akció érdekel, mire tovább kapcsolt. Felvette egy másik hölgy, elmondtam neki is, hogy téli átvizsgálásos márkaszerviz-akció érdekel, mire ő is tovább kapcsolt. A harmadik hölgy szintén kapcsolt volna tovább, mire elmondtam neki, immár ő a harmadik, ám válasza szerint ő nem tud ilyesmiről, így inkább tovább kapcsolt. Itt kicsöngött egy darabig, aztán megszakadt a vonal.

Nem sok mindent adnak ma ingyen. Ezt igen! 2

Jól jött volna a telefonos segítség

BMW – Ők is jó áron dolgoznak, 7000 forint

Minden lényeges infó könnyen megtalálható az importőr honlapján. 6900 forintért ellenőrzik a folyadékszinteket (motorolaj, hűtőfolyadék, ablakmosó folyadék, fékfolyadék, szervófolyadék), és átnézik a felfüggesztés, a lengéscsillapítók és a kormánymű elemeit. „Vizuálisan ellenőrzik” a fékeket, a biztonsági öveket és a lengéscsillapítókat, ellenőrzik az ablaktörlő lapátokat és az ablaktörlő rendszert, a fényszórókat, valamint a keréktárcsákat és a gumikat (állapotukat, a futófelület mintázatának mélységét, plusz a keréknyomást).

Az esetlegesen szükségessé váló beállítási munkálatok, valamint folyadék-utántöltések külön költséget jelentenek” – írják a 6900 forint melletti csillag megjegyzésénél, majd egy kattintás után meg lehet keresni a legközelebbi szervizet.

Ford – Téli gumik, átlagáron

Öltöztesse autóját is az évszaknak megfelelően! – hirdeti a márka honlapjának tetején futó ajánlat, amire rákattintva Ford személyautókra és kisteherautókra ajánlanak téli gumikat. Természetesen itt is lecsekkoltuk a legolcsóbb és a legdrágább árát az egyik népszerű hazai ár-összehasonlító oldalon. A Fiestára ajánlott Hankook 175/65 R14-es 13 290 forintért valamivel átlag alatti ár, a Mondeóra kínált Continental 215/60 R16 valamivel a fölötti, de egyik sem „márkaszervizesen drága” ennyiért.

Nem sok mindent adnak ma ingyen. Ezt igen! 3

Gumiból széles a választék

Márkaszervizekre vonatkozó átvizsgálásos ajánlatot nem találtunk, így jött a telefon. A Ford Magyarország központi ügyfélszolgálata a 2-es gomb megnyomását ajánlotta, az a „szerviz ügyfélszolgálat”. Nos, 4-szer eljutottunk ide, egyszer sem vették fel.

Peugeot – Elő az ollóval!

Kinyomtatható, majd ollóval kivágandó klasszikus kuponnal csábítja ügyfeleit a Peugeot. Ahogy az alábbi kivágásban látható, 4900 forintért lecserélik a kereket centírozást követően, plusz egy 21 pontos átvizsgálást is kap a kedves ügyfél. Ez nem gumicsere, a nyárit a télire lemezfelniken már 9900 forintért végzik el a Peugeot márkaszervizeiben, természetesen ehhez is jár a 21 pontos átvizsgálás.

Ugyanitt 5 literes fagyálló ablakmosó folyadék kapható 3100 forintért, aminek a fagyáspontja mínusz 20 fok. Fontos, hogy a Peugeot szervizeibe bármilyen márkájú autóval be lehet állni, nem csak saját márkás kocsikkal.

Nem sok mindent adnak ma ingyen. Ezt igen! 4

Bárki betérhet hozzájuk

Suzuki – Ingyenes átvizsgálás, kedvezményes alkatrészárak

Nem találtam a márka oldalán központi akciót hirdető csiricsáré reklámot, így itt is fel kellett hívni az ügyfélszolgálatot. Gyorsan felvették a telefont, ami jó pont, majd a fiatalember felhívta a figyelmemet egy saját honlapra. Nagyon is létezik központi átvizsgálásos akció, ráadásul teljesen ingyenes, ezért – vagyis a népszerűsége miatt – a suzukiatvizsgalas.hu-n időpontot kell foglalni. Amennyiben 3-4 napon belül nem kap visszajelzést, kérem, hívja fel a kiválasztott márkaszervizet, sokan jelentkeznek, tette hozzá az ügyfélszolgálatos.

Mi mindent néznek meg ingyen? – kérdeztem, mire hosszan, nagyon hosszan sorolni kezdte. Folyadékok, gumik, világítások, fékek, akksi… stb., gyakorlatilag mindent átvizsgálnak a szakik. Ha valamit cserélni kell, akkor az ablaktörlő lapátjától a fagyálló ablakmosó folyadékig „kedvezményes áron” adják. Konkrét árakat kérésem ellenére sem tudott mondani a fiatalember, ugyanis itt már minimális különbségek lehetnek. Egyenáron kapják a központból, de némi versenyt hagy közöttük a márka, magyarázta ennek okát az ügyfélszolgálatos, de hangsúlyozta, kedvezményes mindenhol az ár.

Nem sok mindent adnak ma ingyen. Ezt igen! 5

Kizárólag Suzukit fogadnak ingyenes átvizsgálásra. A szerelőink ehhez értenek a legjobban – így a magyarázat (Fotó: MTI)

Ha versenyt kéne hirdetni, nyilván a Suzuki nyer az ingyenes átvizsgálással, ami az autós okos behúzása a márkaszervizbe. Így az ilyenkor megvásárolandókat (fagyálló folyadék, gumi az ablaktörlőre, akksi stb.) náluk veszi meg a járműtulajdonos, aki szintén jól jár: hozzáértők készítik fel az autóját a télre.