Dízel Audi vagy benzines Honda?

Olvasónk kérdez

2004-2010 Audi A3 van tervben. A 2 ezres dízel a szimpatikus, városi használatra automatával (s-tronic vagy dsg-vel ha van) nagyon nagy butaság lenne? ráadásul látok 170 lovas verzióban is.
vagy gondoljam meg jobban a Honda Civic-et? Árban jobb.

Szakértőnk válaszol

Városi használatra semelyik dízel nem alkalmas, amelynek részecskeszűrője van. A nagy dízel A3-ban nagy eséllyel lesz DPF, ld. itt

A korabeli dízelek lassú bemelegedése miatt sem ajánljuk. Ehhez a motorváltozathoz DSG váltó járt, az olajos kuplungos. Ebben feltétlenül olajat kell cseréltetni 60 ezer kilométerenként, ami olajszűrővel kb. 40-60 000 Ft szerviztől függően.

Ha feltétlenül az A3 2.0 TDI a célpont, akkor legalább a későbbi, CR (közös nyomócsöves) dízellel vegye meg. Mi azonban egy benzines ufó-Civicet választanánk, az 1.4-esnek is hatfokozatú a váltója, de az 1.8 az igazi.

Prius vonóhoroggal

Olvasónk kérdez

Toyota Prius (1.5) 2005 vásárlás előtt állok és több külföldi hirdetésben láttam Priusokat vonóhoroggal felszerelve. A kérdésem az, hogy Ön szerint szabad-e ilyen Prius-t venni, ugyanis sehol sem találtam elegendő információt sem hazai sem külföldi oldalakon, hogy a vontatás árt-e a hybrid hajtású autóknak, vagy kifejezetten ennek.

Amennyiben megtisztel válaszával, nagyon szépen köszönöm (Eddig még egyik autós magazin sem válaszolt a kérdésemre, remélem Ön megtöri a jeget :)

Szakértőnk válaszol

Tisztelt Csuta Úr!

Akkor a Vezess ünnepélyesen megtöri a jeget:-) A Toyota hibrid autóival (az új RAV4-et és egyes Lexus-modelleket kivéve) TILOS vontatni, mert kifejezetten árt nekik. Kovács Ákos, a monori márkaszerviz szervizvezetője segített az ok megválaszolásával: a Toyota hibrid járműveit mindig a villamos gép hozza mozgásba, tehát elinduláskor az elektromos motor(ok)nak kellene megmozdítaniuk az utánfutóval terhelt autót. Mivel a villamos gépet, az elektromos motorok nyomatékát nem erre méretezték, semmiképp ne vontasson velük, mert ezzel tönkreteheti az amúgy kiemelkedő élettartamú hibrid hajtásrendszert.

Az új RAV4 2.5 HSD és egyes Lexusok esetében a villamos gép kellően erős az utánfutós autó elindításához is. A Priusok, Aurisok, Camryk illetve Toyota-rendszerű hibrid Fordok, Nissanok stb. villamos gépe azonban nem. Ilyeténképpen a vonóhorognak a Priuson egy funkciója lehet: a kerékpárszállítás.

A Prius II kapcsán figyelmébe ajánlom cikkünket a típusról:

Üdvözlettel, Szörényi András

Átvertek a felnivel

Olvasónk kérdez

Nemrégiben vásároltam BMW gépjárművemhez 18-as felniket ( nem olcsó mulatság) Rondell 0058-ra esett a választásom, hisz nagyon tetszett, igaz kellet még rá költeni mint festés+polirozás kb 3 hónap elteltével kiderült mikor már vittem volna fényezőhöz( polirosra is várni kellet egy jideigazért csak ekkor) hogy az Y- ágaknál repedt a felni! A szike közé megy és ez olyan szépen elvolt tüntetve hogy ha nem fújatóm át más színre észre sem veszem, no már most ez így BALESETVESZÉLYES !

Mint kiderült a srác akitől vettem tudott róla, hogy nem tökéletes mégis tökéletesként adta el nekem ( beszélgetések lementve mint bizonyíték + képek) és a felniért a pénzt nem hajlandó visszaadni, kivéve ha igazságügyi műszaki szakértő ír véleményt hogy repedt de azt sajna nem találtam a közelben. Ha tudnátok mondani azt megköszönném hátha így visszakapnám a felnire kidobott pénzt.

Városi használatra ne vegyünk dízelt 1

Válaszunk

Ez nagy pech, de azért jobb, hogy kiderült, mintha baleset érné a beteg felni miatt. A területi fogyasztóvédelmi felügyelőséghez fordulhat, ott tudnak tanácsot adni, hogy a használt cikkek eladására vonatkozó termékszavatosság erre az esetre hogyan alkalmazható.

Többnyire van békéltető testület is, ahol szintén ismerik az eljárást és tudnak segíteni vitás esetek rendezésében. Igazságügyi műszaki szakértőt sajnos mi is csak a netről tudnánk keresni Szolnok megyében. Reméljük, sikerül megnyugtatóan rendezni az ügyet!