Statisztikákat olvasgatni mindig mókás dolog. Tudták például azt, hogy az emberek nagy többségének az átlagosnál több lába van? Ugye, hogy nem? Pedig de. Az autópiaci statisztikák nem ennyire meglepőek, de akad itt is érdekesség dögivel. Például tavaly Magyarországra nemcsak megfizethető családi autókat hoztak be, hanem drága sportkocsikat, luxusautókat is. Mutatjuk, miből mennyi érkezett.

Alfa Romeo-ból tavaly 2082 darab érkezett használtan az országba. Ez nem is lenne annyira izgalmas, mert ebben a rendszámot kapott temérdek 147-es, 156-os is benne van, viszont akad gyöngyszem is a tömegben, egy 4C. 240 lóerővel, 4,5 másodperces gyorsulással, 258 km/órás csúcssebességgel. Irigyeljük együtt az új gazdáját.

Aston Martin-ból 3 darabbal gazdagodott a hazai autópark, DB9, Vanquish és Vantage érkezett, mindből egy-egy. A Vantage S 6,0 literes, tizenkét hengeres blokkos változata akár hétfokozatú kéziváltós kivitelben is kapható. Szerencsére felár nélkül.

Az Audi következik az ABC-ban, a leharcolt A6-osok mellett érkezett pár izgalmasabb darab is. A 200-nál is több TT nem akkora puki, mint az 5 darabos Audi R8-as flotta, ami 3 db Coupe-ból és 2 db Spyderből áll. Az R8-as nem egy unalmas valami, 260-ra 19 másodperc alatt gyorsul.

r8

Szépen gyarapodik a hazai BMW i8-as autópark is, 2016-ban két darabot hoztak be a nem mindennapi elektromos álomautóból, amiben a történelem sportkocsiba szerelt talán legviccesebb, 3 hengeres, 1,5 literes benzinmotorja dolgozik. Igaz, nem is ettől megy jól az i8-as, hanem a villanymotortól. Benzines csak azért kell bele, nehogy 40 milliós autó szégyenszemre az út szélén maradjon.

i8

Úgy látszik, Magyarország tényleg jobban teljesít, hiszen 20 darab Ferrarit is importáltunk tavaly. Igaz, ezek mind használtak, de sebaj. Van köztük 328-as, 348-as, de a legnépszerűbbek a 360-as és a California modellek voltak, 4, illetve 6 darabbal. Ez a cikk mondjuk épp egy Enzo-ról szól, de ugye az kisebb csoda lenne, ha valaki használtan szerezne magának ilyet Magyarországon.

IMG_6442

Kevésbé ismert jószág a Fisker Karma, de legalább négy ember biztosan van, aki erre gerjed, és be is hozta, hozatta magának.

fisker karma

Jaguar F-type-ból 6, XK-ból 8 darabot hoztak be, de menő az öreg Jaguar is, E-type-ból is érkezett két darab, az összes 203 darabból. Lamborghini-ből a Gallardo a divatos, igaz, ebből a sportkocsiból tizedannyi érkezett, mint Farrariból. Mindössze kettő. Ennél is ritkább a Lotus, amiből mindössze egyetlen Exige kapott rendszámot 2016-ban.

IMG_4378

A Maserati egész kapós, 23 darab jött belőle, a Ghibli és a Quattroporte a legnépszerűbb, 7, 8 darabbal vezetik a márka importlistáját. A Nissan márkanvévnél a GT-R rubrika érdekes, 4 darab szerepel a modell melletti mezőben.
Használt Porsche 362 darab került Magyarországra, ebből a Cayenne és a 911 vezeti a slágerlistát, a 968 és a 912 pedig a legritkább, belőlük mindössze 1-1 darabot hoztak be.

Ugyan nem sportkocsi, de talán idefér az is, hogy tavaly 8 darab Rolls-Royce is érkezett. Egész széles a merítés, Wraith, Silver Spur, Silver Spirit, Silver Shadow, Silver Seraph, Silver Cloud és Phantom is van a listán. Utóbbiból rögtön kettő is.

rr

És te? Te milyen sportkocsit hoznál magadnak?