Teljesen megvadultak a közúti közlekedést felügyelő állami szervezetek, hatóságok. A VÉDA-rendszer mellett egy csomó önkormányzati kamerát is felszereltek, a közterület-fenntartók és a parkolóőrök vér-, pontosabban pénzszomjas hordái méltányosságot, emberséget nem mutatva büntetik agyon azokat a magyar autósokat, akik pedig, szegények, nem közlekednek másképp, mint eddig tették, háborítatlanul, évtizedeken át. Különösen felháborító ez a fellángolt szabálybetartatási láz, amikor nem egyértelmű táblázás, aszfaltfestés miatt rabolnak le autósokat az állam polgáraival érthetetlenül ellenségesen fellépő, elvileg őket szolgáló állami alkalmazottak (“közszolgálati” dolgozók, ugye). És amikor a polgár panaszára, észrevételére megérkezik a fennhéjázó, lekezelő válasz, akkor végképp legszívesebben kapára-kaszára kapna a magyar mezei autós dühében. Olvasónk, Péter esete tökéletes mintapéldája az ilyeneknek. Először gyorsan megmutatom videón, miről van szó, aztán jönnek a részletek:

a videó a hirdetés után indul
Péter itt parkolta le a kocsiját, a Cházár András utca-Ajtósi Dürer sor sarkán:

Péter pont itt állt, ahol a zöld Merci (akit én jófejségből figyelmeztettem, amikor személyesen meggyőzödtem Péter igazáról, hogy tilosban áll. Megköszönte, és elment, bár állítása szerint már "majd' behugyozott"

Péter pont itt állt, ahol a zöld Merci (akit én jófejségből figyelmeztettem, amikor személyesen meggyőzödtem Péter igazáról, hogy tilosban áll). Megköszönte, és elment, bár állítása szerint már “majd’ behúgyozott”

A túloldalon, a Felicia előtt látszik a felfestés, úgy-ahogy, de a menetirány szerinti jobboldalon csak sejteni lehet, ha nagyon odafigyelünk

A túloldalon, a Felicia előtt látszik a felfestés, úgy-ahogy, de a menetirány szerinti jobboldalon csak sejteni lehet, ha nagyon odafigyelünk

Péter ezt a reklamációt írta az önkormányzatnak: Tisztelt Ügyfélszolgálat! Április 13-án 17:46 perckor a rendészet közterület-felügyelője megbírságolta autómat (rendszám: XXX-123) az Ajtósi Dürer sor-Cházár András utca sarkánál. Indoklás: forgalom elől elzárt területen várakozás. A forgalom elől elzárt területet jelző útburkolati festés lényegében teljesen le van kopva, autóból gyakorlatilag nem látható. A várakozást ezen a helyen tábla nem tiltja, kizárólag az útburkolati jel mutatná, hogy ezen a helyen a várakozás, megállás nem megengedett. A mellékelt fotókon látható, hogy az útburkolati festés lényegében teljesen le van kopva, autóból, vezetés közben nem észlelhető. Kérem az észrevehetetlen felfestés miatt a kiszabott bírság megfizetésétől szíveskedjenek eltekinteni. De nem oda, Buda! Hamar jött a válasz a “Zuglói Önkormányzati Rendészet”-től, természetesen kinyomtatott, lepecsételt, majd visszaszkennelt pdf-ben, hisz a sok büntetésből telik A4-esre, meg hát a magyar állami hivatalok, cégek amúgy is  a legmagasabbról tojnak a papírral való takarékoskodásra:
Zugló jogtanácsosának szeme szerint márpedig a felfestés látszik

Zugló jogtanácsosának szeme szerint márpedig a felfestés látszik

A sommás szakvéleményt “dr. X. Y. jogtanácsos” jegyzi, aki a jogi fakultáson nyilván vizsgázott felfestés-tanból és kontrasztológiából is, ha már ilyen egyértelműen ki meri jelenteni, hogy az a felfestés márpedig látszik. Péter szerette volna megnézni az önkormányzat fotóit is, amelyeken oly egyértelműek ezek a vonalak, de sajnos ezeket nem kaphatja meg. Innentől végképp kaffkai a sztori:
Ez már igazi fárasztás: nézzük, mennyi jövés-menést ér meg a pampogó alattvalónak 10000 forint

Ez már igazi fárasztás: nézzük, mennyi jövés-menést ér meg a pampogó alattvalónak 10 000 forint

Péter már vizionálta is a jelenetet: “Ez az ügy kezd hasonlítani a Szomszédok-beli Gábor Gábor fanyar humorú, keserédes panelromantikájához. Ezt az “irodai gépen megnézhetem” dolgot úgy elképzelem, ahogy bemegyek, sorszámot kérek monitorfordításhoz, és a kedves Miri néni – két ebédszünet között, hiszen az jár – óvatosan, nehogy elrontsa, a kis ablaknál a sorszámcetli átvétele után szép lassan felém fordítja a SyncMastert…” Az ügy egyelőre itt tart. A magam részéről egy helyszíni szemle alapján azt javasoltam Péternek, tartson ki, és hagyja, hogy a zuglói tanács (ilyen attitűddel ezt a szervezetet én nem nevezném önkormányzatnak) a rendőrségre vigye az ügyet. Hátha ott akad olyan közszolgálati dolgozó is, aki felismeri, hogy egy lekopott felfestés miatt nem az állampolgárokat kellene vegzálni, hanem minél gyorsabban helyreállítani a felfestést, hogy szebb, biztonságosabb és főleg élhetőbb legyen ez a furcsa ország, ahol élünk, Európa peremén. Jogi tanácsadónk véleménye is hasonló: “ Szerintem érdemes próbálkozni, valóban alig észlelhető a kép alapján.” Mindenesetre tényleg, akárhogy is nézem, ezt én is benézném:
Itt a csík, hol a csík

Itt a csík, hol a csík

Te nem, kedves olvasónk?