Nemrég írtunk az új mentőorvosi kocsikról, amelyek 120 lóerős Suzuki SX4 S-Cross dízelekből épültek. A mentők szűkös költségvetése miatt elsőre eredménytelen tenderre második körben is egyedül a Suzuki és a Profile tudott érvényes ajánlatot tenni, nagyon nyomott áron, így a hazai mentőszolgálat bővülhetett a nyugaton bevált mentőorvosi kocsikkal.

Az arányérzék vége

Adófizető autóbuziként nehéz nem észrevennem, hogy a rendőrségnél másképp mennek a járműbeszerzések, ott egy ideje nem szorít így a cipő. A Škoda Octavia Tour modelleket még Ford Focus kombik váltották, amelyek Classic III-as Opel Astráknak adták át a helyüket. Mindegyik népautó itthon, magyar családok ezreinél szolgálnak. Szívó benzines motorjukkal jól bírták a járőrkocsikat érő komoly igénybevételt.

Furcsa országban élünk. Az új mentőorvosi kocsik Suzukiból épültek, a rendőröknek sokkal gyorsabb Audikat és Mercedeseket vett az Orbán-kormány

Ordító a különbség a kormány járműbeszerzési stratégiájában a rendőrség hathengeres Avant Audii, 184 lóerős, benzines, összkerékhajtású B-osztályos Mercedes járőrautói, a focimeccsekhez tucatszám kiküldött, nettó áron is 15 millió feletti Sprinter csapatszállító kisbuszok és az életmentő feladatokat ellátó mentőorvosok szolgálati járművei között

Ordító a különbség a kormány járműbeszerzési stratégiájában a rendőrség hathengeres Avant Audii, 184 lóerős, benzines, összkerékhajtású B-osztályos Mercedes járőrautói, a focimeccsekhez tucatszám kiküldött, nettó áron is 15 millió feletti Sprinter csapatszállító kisbuszok és az életmentő feladatokat ellátó mentőorvosok szolgálati járművei között

Aztán eltelt pár év, és a rendőrök az újabb járművek beszerzésekor messze nem igazodtak az átlagos hazai autóparkhoz, és alaposan felsrófolták a műszaki elvárásokat. A 2014 végén, 2015 elején beszerzett 1587 autó közül a járőrautók zömében turbómotoros, 150 lóerős Škoda Octaviák lettek. Bár a nagynyomású közvetlen benzinbefecskendezéssel, a turbóval és perifériájával technikájuk jóval érzékenyebb a korábbi igáslovakénál, ezek az autók szerintem pont megfelelnek a feladatok ellátására. A motorizáció is fejlődött, a turbós autókat kényelmük, erejük, biztonságuk jó munkaeszközzé teheti a rendőrök számára.
Típus Az alapváltozat listaára Gyorsulás, végsebesség Átlagfogyasztás
Audi A3 Limuzin
1,4 TFSI
6 981 420 Ft 8,2 mp, 224 km/ó 7,0 l/100 km
Mercedes-Benz
B 220 4matic. aut.
9 102 940 Ft 7,0 mp, 225 km/ó 8,9 l/100 km
Škoda Octavia
1,4 TSI
5 608 550 Ft 8,2 mp, 216 km/ó 6,8 l/100 km
Suzuki SX4 S-Cross
1,6 DDiS
6 250 000 Ft 12,0 mp, 180 km/ó 5,3 l/100 km

A közúti átlagfogyasztási adat forrása: Spritmonitor.de

Ám Pintér Sándor Belügyminisztériuma nem állt meg itt, a 450 Škoda Octavia mellett vett 150 darab, Győrben készülő Audi A3-as limuzint és 225 darabot a Mercedes-Benz B-osztályból. Mivel utóbbinál a tenderkiírás 4×4-es modellekre szólt, ezzel a kikötéssel más egyterű nem jött szóba, mint a Kecskeméten is gyártott prémiumtermék.

4×4 az Alföldre, traffizni

Azt mi sem értjük, hogy egy magashegységekben nem igazán bővelkedő országnak, ahol egyre enyhébbek a telek, miért kell ennyi összkerekes rendőrautó. Mindenesetre a rendőrség ragaszkodott a 4×4-hez, amivel az összes többi, potenciálisan kevesebbe kerülő és kisebb költséggel üzemeltethető egyterű kiesett konkurensként, mert csak az első kerekeiket hajtják.

Nem kell vesződni a sebességváltással, a 4x4-es hajtással nemcsak a legdrágább motor jár csomagban, hanem a hétfokozatú duplakuplungos automata váltó is a B-osztályban

Nem kell vesződni a sebességváltással, a 4×4-es hajtással nemcsak a legdrágább motor jár csomagban, hanem a hétfokozatú duplakuplungos automata váltó is a B-osztályban

Külön pech az adófizetőknek, hogy a B-osztályban az összkerékhajtás csak a legdrágább és legerősebb motorokkal együtt rendelhető, ráadásul csak hétfokozatú automatikus váltóval csomagban. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezek a 100-ra 7,0 mp alatt gyorsuló, 184 lóerős járművek nem speciális feladatokat szolgáló egységek bevetési járművei, nem. Legnagyobb részt járőrautók, kisebb részben ügyintézői kocsik. (A rendőrautó-beszerzés részleteiről Lencsés Csaba kollégánk írt az ORFK-s szerződések áttekintése alapján. Itt közöltük az autók megoszlását járőri és egyéb feladatok között illetve vételárukat.)

Audival járőrözni, Suzukival életet menteni

Akárcsak a Győrben készülő A3 limuzinok, amelyek szintén kiváló, nagyon kifinomult autók, csak járőrautónak nem igazán tűnnek alkalmasnak. Korlátozott hátsó térkínálatuk, szűk ajtónyílásuk miatt nehéz velük előállítani valakit, és adófizetőként itt sem értem, miért kell prémiumtermék olyan feladatra, amelyre jobban használható egy alsó középkategóriás kombi.
 

Orbán Viktor büszkén adta az arcát a járőrautók beszerzéséhez

Orbán Viktor büszkén adta az arcát a járőrautók beszerzéséhez

Ordító a különbség a kormány járműbeszerzési stratégiájában a rendőrség hathengeres Avant Audi, 184 lóerős, benzines, összkerékhajtású B-osztályos Mercedes járőrautói, a focimeccsekhez tucatszám kiküldött Mercedes-Benz Sprinter csapatszállító kisbuszai és az életmentő feladatokat ellátó mentőorvosok szolgálati járművei között.

Nem 150+225, csak 22 autó

A MOK esetében nem több száz autóról volt szó, hanem 22 darabról, mégse jutott rá annyi pénz, hogy legalább a közönséges járőrautók teljesítményszintje biztosított legyen. Az S-Cross nagyon gazdaságos, kellően tágas és várhatóan megbízhatóan működő mentőorvosi kocsi lesz, de ha a rendőrségnek 8,2, pláne 7,0 másodperces gyorsulású autókat tud venni százszámra a kormányzat, akkor a nem egészen két tucat autóra, amellyel alapfoglalkozásként életet mentenek majd, beleférhetett volna minimum ugyanez.

22 darab mentőorvosi kocsi esetében a Suzukikra jutott pénz. A3 limuzinból 150, a kétliteres, turbós benzines B-osztályból 225 darabot vett a kormány, járőrautónak

22 darab mentőorvosi kocsi esetében a Suzukikra jutott pénz. A3 limuzinból 150, a kétliteres, turbós benzines B-osztályból 225 darabot vett a kormány, járőrautónak

Mert arra viszont bőven szánt közpénzt az Orbán-kormány, hogy 18 darab 333 lóerős Audi S4 kombival édesítse meg a rendőrök munkáját, amit megtoldottak még hét A6 Avanttal. Utóbbiaknál legalább arra ügyeltek, hogy a takarékosabb, háromezres dízelmotor legyen az autóban, ne a kompresszoros benzines, mint az A4 kombikban. Elmúlt az az idő, amikor a Škoda Superbet nemesítették miniszteri és államtitkári autóvá, kiváló propagandaérzékkel.

Valahogy az oktatás és az egészségügy érdekérvényesítő képessége hagyományosan gyengébbnek tűnik, mint a belügyi szerveké. Egy kiábrándult mentődolgozó mondta erről egyszer, hogy „Amíg a miniszterekért mentőhelikopter érkezik egy közlekedési balesethez és repülnek a Honvédkórházba, a döntéshozóknak nem lesz kapcsolatuk a hazai egészségügy tényleges viszonyaival. A rendőrök védik meg őket a tüntetőktől, de nem mi látjuk el őket, ha hozzájuk vágják a macskakövet.” Mit is mondhatnék erre.