Jó időben az autós ember előbb vagy utóbb ráfanyalodik a nagytakarításra. A ház előtti, vödrös, kefés módszer szerencsére már jó ideje nem legális útja az autómosásnak, környezetvédelmi szempontok miatt muszáj igazi autómosóba menni. De hol úszhatjuk meg a legolcsóbban? Hát persze, hogy a benzinkúton! De vajon melyiken? Megmondjuk.
Érintőképernyős vezérlés

Érintőképernyős vezérlés

A szerkesztőséghez legközelebbi MOL kúton kezdtük a próbát.  Apró, méltánytalanul kis forgalmú mosó, két férőhellyel, de igazából csak egyetlen mosófejjel. Magyarul hiába állunk be egy üres kutricába, ha a másik oldalon valaki már mossa az autót, akkor kénytelenek vagyunk kivárni, míg átadja a spricnit. És szoktak is itt mosni, igaz nem autót, hanem csatakosra koszolt bringákat.
Mosófej, kefe nélkül

Mosófej, kefe nélkül

A gép csak 100-assal megy, és egy érmével a hibahatáron belüli, 1 perc 2 másodpercnyi időt kapunk. Meleg, kellően habos lé folyik a pálca végén, kefe nincs. A víznyomás ígéretes, bár néhány hónapja még ennél jobb volt, szinte kitépte az ember kezéből a locsolófejet, ijesztő volt, hiszen egy 40 kilós nőt biztos lever a lábáról, de nekünk tetszett Gondolom pont ezért vettek belőle vissza valamennyit. A mosó egyetlen baja, hogy a vastag, nehéz vízcsővel állandóan harcolni kell, az állandóan hozzáér a kocsihoz, beleakad a tükörbe, stb.
A külső mosás mellett a belsőt is rendbe lehet tenni, a porszívó 50 forintot kér az ígéret szerint 3,5 percre, de a valóságban nagyvonalúan 5 percig búg a gép. Maga a mosás nem lett tökéletes, a makacs szennyeződés továbbra is ott röhögött az ajtókon, sárvédőkön, amikbe csupán pár tiszta csíkot húzott a nagynyomású víz. 
Sokat nem javult a helyzet, több száz forint ellocsolása után sem

Sokat nem javult a helyzet, több száz forint ellocsolása után sem

Innen egy Agip kúthoz gurultunk át, szintén két állás várja a redvás kocsikat, de itt már mindegyiknek van saját locsolója. A gép 100-assal, 200-assal is működik, száz forintért 55 másodpercet ígérnek, és azt pontosan be is tartják. A víz meleg és olyan illatos, hogy akár a hátunkat is megmosnánk vele. A mosó csöve jó magasról lóg le, könnyű vele körbe körbe rohangálni, csak a víznyomás jóval szerényebb, mint a MOL kúton. Az autó még mindig koszos, kefe itt sem volt.
Innen a budaörsi Tesco és Shell kút melletti mosókomplexumba autóztunk. Számtalan mosóállomás, kisegítő személyzet és szőnyegmosó csipesz is segíti a hétvégi autómosást. De ami a legfontosabb, van KEFE! Az automata az 50, 100 és 200 forintost is megeszi, többnyelvű menüje van. A víz nem hirtelen, hanem finoman indul és a végén is így áll le, 100 forintért 53 másodpercnyi móka jár.
Dől a hab a keféből

Dől a hab a keféből

A víz meleg, a nyomás átlagos, de habból itt kapjuk a legtöbbet. Érdemes egy laza nedvesítéssel kezdeni, utána átállni a habos kefére, majd ha körbecsutakoltuk a kocsit, már csak egy öblítés és kész is. Tényleg tiszta lesz az autó és mi kijöttünk 450 forintból. Persze porszívós állásokból is van pár, amelyek szintén mind megeszik a nagyobb értékű érméket. 3 percig porszívózhatunk egy százasért, és van szőnyegporoló keret, valamint szemetes is a közelben. 
Bár az autó már tiszta, de egy OMV kút melletti mosót is útba ejtettünk. A csúszós felületű kétállásos mosó talán a legelhanyagoltabb megjelenésű az összes közül. A víz ugyan meleg, de egyáltalán nem habzik, kefe nincs és a víznyomás is szerény. 100 forintért 45 mp mosás jár, és a gép elfogadja az 50, 100, 200 forintost is. Porszívója 50 forintért 1,5 percet ígér, de két percig simán és erősen szív a gép. Van szőnyegporoló keret is.
Szakadt automata

Szakadt automata

Gépi mosás

A saját kétkezi vacakolás egyik alternatívája az IMO gépi mosója. Ha nem aggódunk betegesen a fényezésért, itt is olcsón megúszható a mosás. Az alapprogram nagyjából annyiba kerül – 790 forint -, mint amennyi aprót bedobnánk egy benzinkutas mosóba. Cserébe nem leszünk koszosak, és gyerekekkel igazán vicces dolog átcsorogni a gigantikus kefék között. Hátránya, hogy az ajtók mögötti részek koszosak maradnak, a küszöböt kézzel, magunknak kell lemosni.
Így néz ki egy gépi mosás, az autóból nézve:

Tippek, trükkök:

Hogy a lehető legkevesebb pénzből megússzuk a kocsimosást, először egy százasból áztassuk be az autót, fentről lefelé locsolgatva a kasztnit. Vannak kutak, ahol a lentről felfelé módszert javasolják, de ha igazán kevés pénzből akarja valaki megúszni a takarítást, a mi módszerünkkel jobban jár. Aztán jöhet a partizánakció, kapjuk elő a saját gumikesztyűt, szivacsot, kefét. Van, ahol tiltják – fene tudja miért – de e nélkül a világ összes pénzét bedobhatjuk a gépbe, a kocsi nem lesz tiszta. Csak ha valamivel megdörgöljük. A saját sampon használatától viszont tekintsünk el, hiszen a mosóknak tisztítaniuk is kell a felhasznált vizet, és nem tudjuk, milyen hatással van a rendszerre a hozott vegyszer.
MOL Agip OMV Shell/Tesco
Elfogadott érmék 100 100, 200 50, 100, 200 50, 100, 200
Idő / 100 ft 62 mp 55 mp 45 mp 53 mp
Kefe x
Hab (pont) 6 8 0 10
Nyomás 10 8 7 7
Szinte mindenhol szerény a víznyomás

Szinte mindenhol szerény a víznyomás

Tanulság:

A legtöbb, csak nagynyomású spricnivel felszerelt kézi mosó az égvilágon semmire sem jó, ha az autónk valóban koszos. Legfeljebb arra használhatók, hogy nyáron lecsapassuk a kocsiról a port, de a makacs szennyeződések csak röhögnek rajtunk. Ahhoz, hogy ezektől is meg tudjunk szabadulni, olyan mosót kell keresni, ahol van kefe. Vagy egy szatyorba bedobhatunk egy termetesebb szivacsot, és meleg vizes, habos nedvesítés után gyorsan körbemosva már csak egy öblítés kell az autónak. A rekordunk 450 forint volt, de ez elég kapkodós, gyors meló. 
790-ért úgy is lemossák, hogy ki sem kell szállni a kocsiból

790-ért úgy is lemossák, hogy ki sem kell szállni a kocsiból

Mondhatnánk, hogy persze, egy gépi mosós alapprogram alig 200 forinttal kerül többe, és nem kell semmihez sem nyúlni, de akkor ugye hol a kihívás? Meg sokan berzenkednek a gépi mosók keféitől, hogy azok karcolnak, jobb a kézi mosás.
Te hogy szoktad lemosni?
Paraszt vagyok, belemosom a Dunába
16% (224)
Rendes kézi mosóba járok, mert az autóm megérdemli
37% (522)
Gépi mosó oszt jól van
16% (220)
Automosás? Minek? Az eső úgyis leviszi a nagyját, a többi meg nem számít.
6% (92)
Benzinkúton, magam mosom
25% (345)