Röviden – Audi A3 E-tron
Mi ez?Konnektorról tölthető, villannyal akár 50 km-t is megtenni képes prémium-kompakt hibrid, 200 lóerő feletti teljesítménnyel
Mit tud?Nem fogyasztani és nagyon menni, egy pillanat alatt  üzemmódot váltva
Mibe kerül? Itthon 12 779 810 Ft az alapváltozat indulóára
Kinek jó? Egyautós háztartásoknak való univerzális, de drága ultramodern autó

A Volkswagen későn szállt be a (konnektoros) hibrid partiba, de nem felkészületlen zöldfülűként váltottak zsetont. Eddig figyelték a trükköket, elemezték lapjárást, és hogy egyre magasabb a tét, úgy tűnik, nekik vannak a legjobb lapjaik.

Legalábbis az Audi A3 e-tron rövid, hazai menetpróbájából ezt a végkövetkeztetést tudtam leszűrni. A Volkswagen Golf GTE testvérmodelljeként érkező négykarikás hibrid az (egyik) arany középút az eddigi hibridek, és a korlátozottan használható elektromos autók között.

Kívülről alig akad különbség, leginkább a sűrűn rácsozott hűtőmaszkról ismerhető fel az Audi A3 e-tron

Jobb tapasztalatokkal nem is érkezhettem volna a töltőn lógó Audi A3 e-tron próbaútjára. Múlt héten sikerült összehoznunk egy háromszereplős villanyautó-összehasonlítást, a többi napon pedig egy Toyota Yaris hibridet vezettem.

A márkához méltó megoldás az embléma mögé rejtett csatlakozópont.

Előbbiek ellenállhatatlanok lennének, ha egy téli napon, normál használat mellett, többet tudnának nyújtani átlag 100-120 kilométeres hatótávnál. Utóbbi pedig, a Toyota Yaris hibrid egy tökéletes alternatíva a magas szervizigényű, környezetszennyezőbb dízelekkel szemben, de nem több. Már nincs meg az a jövőbe mutató kisugárzása, mint az előző Toyota Prius generációknak.

A hibrid A3 ismertetőjegyei

Ha épp nem lóg kábel az orrából, akkor alig akad különbség a normál belsőégésű motorral szerelt A3, és az e-tron között. Csak a sűrűbben rácsozott hűtőmaszk, pár apró e-tron felirat, valamint az S-line felszereltség optikai kiegészítői utalnak arra, hogy a konnektoros hibriddel van dolgunk.

A próbakör után így festett a műszerfal. Jobb oldalon a teljesítménymérő, középen pedig a megtehető hatótáv, a vékony zöld sáv az elektromos, a sárga a benzines/hibrid üzemmóddal megtehető kilométerek számát mutatja.

Beülve sem akad meg a tekintet semmilyen furcsaságon, ugyanaz a megnyugtatóan sallangmentesre csiszolt, mégis kitűnő minőséget sugárzó tér ölel körbe, amit a friss A3-astól megszokhattunk. Viszont a műszerfalon megszokott fordulatszámmérő helyén az összteljesítményt százalékban mutató analóg műszer trónol, a középkonzolon pedig megjelent egy EV feliratú gomb, amivel a hajtásrendszer négy üzemmódja közül választhatunk.

Az Audi A3 e-tron lemezei alatt dolgozó technika számokkal erősen megtűzdelt leírása

A 8,8 kWh kapacitású, Panasonic által gyártott 125 kilogrammos akkuval (ami a csomagtér padlója alá került) 130 km/h-ig, ennél lassabban és finomabban autózva akár 50 km-en át lehetséges csak elektromos üzemben autózni a hajtásláncba passzintott, 75 kw-os elektromos motorral.

A villanymotort az új fejlesztésű, hatfokozatú e-S Tronic (azaz hibrid üzemre optimalizált duplakuplungos) sebességváltóval építették egybe, innen az első kerekekhez megy a hajtóerő.

A benzinmotor sem teljesen azonos a nem villamosított 1.4 TSI-vel. Mivel az e-tron blokkja gyakrabban kaphat teljes terhelést hidegen, mint egy olyan kocsi, amivel eleve benzinnel indulunk, a dugattyúgyűrűket és csapágyakat extra kezelésnek vetették alá.

A hibrid hajtásrendszer legfontosabb paraméterei:

– 1.4 TFSI-motor 110 kW (150 LE) teljesítménnyel és 250 newtonméter maximális forgatónyomatékkal
– tárcsa alakú elektromos motor 75 kW teljesítménnyel és 330 newtonméter forgatónyomatékkal
– 150 kW (204 LE) rendszerteljesítmény
– 350 newtonméter rendszer-forgatónyomaték
– hatfokozatú S tronic sebességváltó integrált leválasztó tengelykapcsolóval, elsőkerék-hajtás
– üzemanyag-fogyasztás (ECE): 1,5 l/100 km
– széndioxid-kibocsátás: 35 g/km
– 0-100 km/h gyorsulás: 7,6 másodperc
– végsebesség: 222 km/h
– akár 50 kilométer tisztán elektromos hatótáv
– 40 literes benzintartály
– töltés 230 vagy 400 voltos otthoni csatlakozóról
– teljes feltöltés 3 óra 45 perc (230 volt) vagy 2 óra (400 volt) alatt

Mit mutat Budapest útjain?

Az Audi Fáy utcai szalonjából indulunk, a négy üzemmód közül kiválasztva az EV állást aktiválva. Ilyenkor pihen a benzinmotor, és csak az elektromos hajtás mozgatja az 1540 kilogrammosra hízott A3-ast. Ideális esetben akár ötven kilométert is megtehetnénk egy csepp benzin elégetése nélkül, és az előző generációs hibridhez szokott tudatom még csak barátkozik az élménnyel. Nem kell leheletfinoman bánni a pedállal, nem csak pár kilométerre elég az akkumulátorban tárolt energia, a 102 lóerős villanymotor pedig bőven elég arra, hogy tartsuk a forgalom ritmusát.


Már elérjük az M0-st, mikor a kíváncsiságtól hajtva nyomok egy padlógázt. A villanymotor nyomatéka hirtelen lendít előre, majd mikor észleli a rendszer, hogy komolyodik a helyzet, EV mód ide vagy oda, bekapcsol a benzinmotor. Így már (“hybrid auto” módban) az ezernyi szenzorral figyelő vezérlés sáfárkodik a két motor teljesítményével, és keveri ki számunkra a legtakarékosabb arányt.

Négy üzemmód közül választhatunk a szellőzőnyílások alá biggyesztett kapcsolóval, a teljesen elektromos beállítástól, egészen a fékekkel is akkumulátort töltő üzemmódig.

A következő, “hybrid hold”  módban már a benzinmotorra jut a feladatok oroszlánrésze. Hajtja a két első kereket, és fenntartja az akkumulátor töltöttségi szintjét, ami jól jöhet még később, ha hangtalanul akarunk begurulni a garázsba. Végül az utolsó választható beállítás a “hybrid charge”. Ilyenkor a rendszer töltésre optimalizál, ilyenkor érezhető a fékekkel történő visszatöltés, a többi három üzemmódban nincs zavaróan erőteljes lassulás, az A3 e-tron finoman vitorlázik.

A motortérben feltűnnek a hibridektől megszokott narancssárga vezetékek. Az otthon barkácsolók ellen bolondbiztos rendszer véd, ha valaki megpiszkálja a vezetékeket, az akkumulátor azonnal kikerül az áramkörből.

Ez a finom működés pedig szinte az autó minden rezdülésére igaz. Ha nem szöszmötölünk a beállításokkal, a rendszer akkor a legtakarékosabban osztja be a két motor energiafelhasználását. Hogy teljesíthető-e a gyártó által ígért 1,5 literes átlagfogyasztás, az majd csak a többnapos teszten derül majd ki. Mindenesetre ez a rövid ízelítő elég ahhoz, hogy minden nap megpróbáljuk, hátha összejön.

Összegzés

Júliustól rendelhető, ősszel érkeznek az első autók, pontos hazai alapára  12 779 810 Ft. Nem hoz hatalmas áttörést a hibrid A3, de a német gyártó jól sáfárkodott az eddig kiforrott lehetőségekkel. Olyan csomagot raktak össze, ami a zöld jelszavak kizárásával is minden szempontból csábító ajánlat.

Hátrányként az akkupakk miatt szűkebb csomagtér említhető meg, 380 liter helyett 280 literes tér áll rendelkezésre.

Sőt, ahogy azt hibridügyekben jártas kollégám, Rácz Tamás kifejtette a nemzetközi teszt után, a maga árszínvonalán a hibrid mint “megtérülő” befektetés is megállja a helyét (már amennyire megtérülhet bármilyen új, prémiumtípus vásárlása): “Az Amperát (vagy egy 12,2 milliós plug-in Priust)  nehéz lenne annyit használni, hogy valaha visszajöjjön az árkülönbség egy dízellel szemben, még ha soha nem merészkedünk messze a konnektortól, akkor is.

Ellenben az amúgy is prémiummárkához árazott A3 új változata, ha nem is a katalógus szerinti másfél literes, hanem egy gyakori töltögetéssel, rövid napi távval, de azért néhány alkalmi hosszabb túrával reálisabb háromliteres benzines átlaggal számolunk, csak üzemanyagon képes lehet nagyjából 120 ezer kilométeren behozni az ártöbbletét egy hatliteres étvággyal kalkulált erősebb automata dízellel szemben. És ehhez jön még a hosszú távon olcsóbb karbantartás, például a nem kopó fékek és a csak néha járó benzinmotor miatt.”