A bíróságon végződő közlekedési ügyeket bemutató sorozatunk újabb darabját a buliszezon partiarcainak ajánljuk.

Ahogy mondani szokták, a rendezett családi körülmények között élő három 16-17 éves, a nyári szünet minden percét kiélvező győri srác egy meleg júniusi napon buliba készült. Ilyenkor a hangolás már délután elkezdődik, a jókedv megalapozását egyikük szüleinek nyaralója mellett a sarki kisboltban elindították: pezsgőt, vodkát, és ízesítőnek némi rostos baracklevet vásároltak. A szesz jelentős részét azonnal be is nyomták a közeli bokros területen.

Hogy lesz egy gyerekből vádlott?

Danolászós bóklászásuk közben a helyi strand parkolójában kiszúrtak egy öreg “zöldségesmercit”, amiben trehány gazdája benne felejtette a kulcsot. Több se kellett a spicces kamaszoknak, gondolták, akkor itt és most kocsikáznak egy méreteset, Mercedest úgysem vezetett még egyikük sem. A háromból a ketten túl sok mindent még egyébként sem, hiszen jogsijuk sem volt. A legidősebb közülük azonban a pezsgő-vodka kombó okozta szédület ellenére úgy döntött, ő mégsem irányítaná a youngtimert, ivott is, meg nem kéne elszúrni a friss jogsiját.
 
A nála pár hónappal fiatalabb bandavezér azonban papír nélkül sem habozott, fickósságát növelte, hogy a KRESZ-vizsgát letette, sőt a rutinon is túl volt már, így elég vért érzett magában.
 
Mint a későbbi kihallgatások során vallotta, a benyelt pia hatását nem igazán érezte, megítélése szerint képes volt a biztonságos autóirányításra a városi vezetés, és persze a jogosítvány hiánya ellenére. Bepattantak hát az egykor szebb napokat látott luxuslimóba, és elhajtottak.

Bűnöztünk, rohanjunk!

Hogy mázlijukra, avagy balszerencséjükre, de a rendőrség gyorsan utánuk eredt, ugyanis a zajos kis csapatot kiszúrta a strand biztonsági őre, és felvette őket az önkormányzat térfigyelő kamerája is – mindezen bizonyítékokat a hatóságok később felhasználták ellenük.
 
Mindössze 5,5 kilométeren át tartott a buli a verda városszéli lefulladásáig, amit nem tudtak újraindítani. Kikászálódtak, aztán az idős Mercit az úttestről betolták egy szabad parkolóhelyre, hogy ne keltsen feltűnést, majd ahogy az balekoknál lenni szokott, fütyörészős sunnyogás helyett röhögve futásnak eredtek.
 
Habár az értesített zsaruk még nem bukkantak a nyomukra, két járőr kiszúrta a kacsázva rohanó srácokat, akiket nyomban igazoltattak is.

1,23-as véralkoholszint

Szerencsétlenek annyira beijedtek az intézkedéstől, hogy kérdés nélkül előadták bűnüket. Azonnal előállították őket a kapitányságon, majd a nagyszájú sofőrt vérvizsgálatra vitték az ügyeletes rendelőbe. Ezzel párhuzamosan értesítették a Mercedes keserű tulajdonosát is, aki nyomban szeretett kocsijához sietett.
 
Mint kiderült, a később I. rendű vádlottá váló sofőr vérében 1,23 g/l alkoholszintet mutatott ki a vizsgálat, amivel kapcsolatban érdemes tudni, hogy 0,8 g-tól már bűncselekménynek számít a járművezetés, viszont a közepes alkoholos befolyásoltság 1,6-os szintje alatt van, tehát a részegségtől messze állt a fiatalúr.
 
A vádlottak a rendőrségen és a bíróság előtt is egybehangzó beismerő vallomást tettek,  bűnüket megbánták, elmondásuk szerint eszükbe sem jutott, hogy ilyen jelentős következményei lehet a zsiványságuknak.

Mit kaptak a suhancok?

Társtettesként elkövetett jármű önkényes elvétele – így hívják a Btk.- ban a pár kilométeres mercizést hivatalosan, amiért a közlekedési jogra szakosodott  Székely Ügyvédi Iroda által védett főbűnöst – akit vétkesnek találtak ittas vezetésben is – 1,5 évre eltiltotta a járművezetéstől a bíróság, és 2 évre próbára bocsátotta.
 
Haverjainak büntetése 1 év próbára bocsátás.