Itt az év vége, sorra születnek a különféle évértékelő listák, összesítések, statisztikák. És persze itt a szilveszteri, nagy össznépi buli ideje. De mivel lehet még emkékezetessé tenni az utolsó napot a megszokott, alapos berúgás, ordibálás, majd másnap a megváltó halálért esedezésen túl? Tűnj el!
Kulcsosház
Jól hangzik. Általában nem túl drágák, cserébe persze nem lesz sem szauna, sem szív alakú, kétszemélyes kád a szobában és a szobapincér sem fog osztrigával rakott aranytálcával, és egy üveg Dom Perignon-nal megjelenni az ajtó előtt, ha csengetünk. Viszont jó eséllyel csak azzal a 6-12 emberrel tölthetjük az év utolsó óráit, vagy igény szerint akár napjait is, akiket magunk választunk. Igyekezzünk Isten háta mögötti helyet nézni és akkor megúszhatjuk a zajos, idegen bolondokat. Bár egy kiadós éjszakai túrával ők is könnyen lerázhatók.
Faház, valahol a világvégén. Csak válogatott társasággal száműzzük magunkat ilyen helyre

Faház, valahol a világvégén. Csak válogatott társasággal száműzzük magunkat ilyen helyre

Egy igazán menő faházról énekelnek itt alább:

Miért zajongunk szilveszterkor?

Az év végén babonából illik az italozás és kötelező vidámság mellett jókora zajt is csapni. A zajcsapók azzal magyarázzák tettüket, hogy a már összekoszolt, mindenféle rémséggel, csúfsággal szennyezett óévből ne legyen kedve a rontásnak, bajnak az emberekkel jönni a még tiszta, szűzi újévbe. 

Tengerpart
Vannak, akik szerint a közép-európai éghajlat így decemberben nem alkalmas emberi életre. Legalábbis minőségire nem. Néha én is így érzem, így az utolsó napokat nem egy monokróm világban, talpig felöltözve töltöm, hanem egy autóval még fájdalommentesen elérhető tengerparton. Illatok, és színek között, a végletekig lassulva, semmi fontosat, vagy hasznosat nem csinálva.
Egy színes, szagos tengerpartért nem kell elhagyni a kontinenst még decemberben sem

Egy színes, szagos tengerpartért nem kell elhagyni a kontinenst még decemberben sem

Még messzebb
Csábító gondolat, elutazni valami olyan helyre, ahol már holnap van. Ehhez praktikusan kelet felé induljunk, így jó eséllyel a levegőben ér majd minket a mágikus pillanat, amikor átlibbenünk 2013-ból 2014-be. Petárdázni biztosan nem fognak a fedélzeten, de valamelyik majomnál biztosan lesz dob és trombita.
Ha valamiért mégsincs mód elmenekülni a városból, akkor is van pár dolog, amivel megkönnyíthetjük a környezetünkben lakók, illetve a saját életünket. Először is a petárda nem vicces. Még részegen sem. És a kabaré sem. Bár ez ittasan már lehet akár szórakoztató is. 
Ha repülés közben akarunk időugrást végrehajtani, keletre induljunk, és jó messzire

Ha repülés közben akarunk időugrást végrehajtani, keletre induljunk, és jó messzire

Tévénézés: csak végső esetben, ha fegyverrel kényszerítenek
Az M1 szilveszterkor antik kabarétréfákkal, majd Bagi-Nacsával büntet, az M2 éjfél előtt a Gyaloggaloppal, majd két óra körül a újabb Monty Python darabbal, a Brian életével támad – bátor húzás a két 35-40 éves klasszikust egy este ellőni – az RTL bemelegítésként bőrgatyás spártaiakkal próbál vicceskedni, majd éjfél után a Borat-ot adják, ami ugyan kissé már megkopott darab, de legalább alapmű. TV2 a magyar Papírkutyákkal jön éjfél előtt, majd Áder János beszéde után valami amerikai hülyeséget kapnak, akik mégis a tévé előtt töltik a többi estéhez hasonlóan az év utolsó éjszakáját is. 
A tévét 70 év alatt inkább felejtsük el teljesen

A tévét 70 év alatt inkább felejtsük el teljesen

Aludni
Ha valaki minden nap éjfélig, vagy még tovább görnyed a valódi, vagy a virtuális esztergapad mellett, az nem nagyon jön lázba attól, hogy éjfélig fent maradjon ezen a napon is. Nem is tudom hol hallottam, de egy átlagos apának is nagyjából egy hétnyi alvásdeficitje van, a többgyerekesekről nem is beszélve. Úgyhogy itt a remek lehetőség, egy éjszakát ledolgozni a hiányból. Lőtéri füldugóval.
Akit pedig nem vonz az unortodox szilveszterezés, az ássa el valami páncélszekrény mélyére a kocsikulcsot, hogy még véletlenül se üljön autóba ittasan, aztán adjon a szervezetének az OH-csoportokból. És hogy holnap ne kelljen magzatpózban fetrengve a megváltó halálért nyöszörögni a konyhakövön, a “sohatöbbénemiszom” kezdetű mantrát mormolva, mindenki igyon rengeteg vizet is a különféle alkoholok mellé. Aztán holnap újra jelentkezünk, mert a gyors regenerálódásra is lesz ötletünk, a tuti tippek már reggel olvashatóak lesznek. Egy evőkanál mustár a szájba, savanyú-csípós leves, kévé, vagy infúzió az alkarba? Holnap megmondjuk. Addig is Boldog Új Évet kíván a vezess.hu szerkesztősége!