Más ársávban indul az új SX4, mint elődje. Van esélye feljebb lépni?
Tud annyit, mint a többiek, miért lenne olcsóbb?
1% ()
Elveszíti az eddigi közönség jó részét, de nyer több új vásárlót
1% ()
Egy ideig tartják az árát, de ha el akarnak adni belőle, jön az akció, ahogy a Swiftnél
1% ()
Egyre jobb autókat mutat be és elődeiknél jóval magasabb árszinten vezeti be őket a Suzuki. A negyedik generációs Swift után, amelynek teljes biztonsági és gazdag kényelmi felszereltséggel 3 157 000 forint volt az indulóára, az új SX4 lehet a következő nagy falat az ügyfeleknek és a hálózatnak.

Az importőr egy hónappal a bevezetés előtt még nem tudott árlistával szolgálni, ezért saját becslésünkre és piaci információkra hagyatkozhatunk. Az autó alapára ezek szerint akár 5,5 millió forint is lehet, míg a kifutó modell klímaberendezéssel 3 143 000 forinttól kapható. Az ár a bevezetendő verziók felszereltségétől függ, amíg ez el nem dől, nem tudni, hogy a márka bedob-e egy vonzóbb, kicsivel ötmillió alá árazott kivitelt.

Kisebb a különbség, ha mindkét generációból az ezerhatos benzines motorokat vetjük össze. A menetstabilizáló elektronikával ellátott 1,6 GS ESP listaára 4 247 000 Ft. Csakhogy a két autó alig hasonlítható össze. Az eddigi SX4 kisautó volt, az új viszont kompakt szabadidő-autóvá fejlődött. Nézzük inkább a tényleges vetélytársakat!

Ötmillió felett. Akár a Qashqai

Az alapjaiban már hatéves, de erősebb motorokkal is kapható Qashqai listaára 5,15-9,22 millió forint között mozog. A Kia Sportage listaáron 5,2-8,4 millió Ft között kapható. A motorpalettája alapján az új SX4-hez közelebb lévő, de nála szűkebb Opel Mokka ára 4 730 000 és 7 050 000 Ft között szór. A Suzuki ára a vele méretben összevethető konkurensekkel lehet nagyjából egy szinten.

Fazonjában benne van a kategória legsikeresebb autója, a Nissan Qashqai. Az eddigi 1,6-os dízelt a Peugeot gyártotta, az újban FIAT-eredetű dízelmotor lesz. Felára félmillió Ft körül lehet

Fazonjában benne van a kategória legsikeresebb autója, a Nissan Qashqai. Az eddigi 1,6-os dízelt a Peugeot gyártotta, az újban FIAT-eredetű dízelmotor lesz. Felára félmillió Ft körül lehet


A Suzukinál azt hallani, hogy az autó tud annyit, mint a kategória többi kocsija, ezért kerül annyiba, mint a többiek. Ezzel együtt nehéz lesz a márkakereskedéseknek meggyőzni az embereket, hogy ne Kia Sportage, Peugeot 3008, Hyundai ix35 vagy más kompakt szabadidő-autó legyen az összegből.

Panoráma üvegtetővel is

Az új Suzukiból nem lesz olcsó belépőmodell, az alapváltozat is nyújt többek között légkondicionálót. Információink szerint a vezérképviselet forgalmaz majd egy luxusváltozatot is, benne a kategória legnagyobb nyitható napfénytetőjével. A tetőnyílás akkora, hogy a hátul ülőkre is besüt a nap, aminek a mostani 37 fokban persze más a helyi értéke, mint virágos tavasszal.

Mozgóképen ilyen az új Suzuki SX4-es:Dízelfelár: félmillió forint

Kétféle 1,6 literes motorral jön az autó, teljesítményük egyformán 118 lóerő. A benzines nyomatéka 156 Nm, a FIAT-tól beszerzett dízelé ennek több mint a duplája, 320 Nm. Előzetes adataink szerint a dízel nagyságrendileg félmillió forinttal kerül majd többe a benzinesnél, tehát ez egy közel hatmilliós autó lehet.

Ezerhatos motorral és ESP-vel a kifutó SX4 listaára 4 247 000 forint, az újé ötmillió felett lehet. Az alapmodellek között még nagyobb az eltérés: az eddigi 3,1 milliótól kapható légkondicionálóval

Ezerhatos motorral és ESP-vel a kifutó SX4 listaára 4 247 000 forint, az újé ötmillió felett lehet. Az alapmodellek között még nagyobb az eltérés: az eddigi 3,1 milliótól kapható légkondicionálóval


Úgy tudjuk, hogy az év évégig hátralévő időszakban néhány száz darab SX4 értékesítése a cél Magyarországon. A premiertől kezdve a teljes választék, tehát mind a négy felszereltség, a kétféle motor és az első illetve összkerékhajtás is rendelhető lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden változat rögtön elérhető volna. A gyártási tervben a népszerűbbnek ígérkező modelleket sorolta előrébb az esztergomi üzem.

Bevezetés: szeptember 6.

A végleges összegeket legkésőbb szeptember hatodikán megtudjuk, amikor megkezdődik az autó forgalmazása. Jelenleg az előértékesítés folyik, aki most megrendeli az autót, az látatlanban ad érte előleget. Talán vannak vagyonos SX4-rajongók is, de az első vevők alighanem a Suzuki beszállítói közül kerülhetnek ki, akik flottában vásárolják az új modellt.

Szerző: