Vezetéstechnika

A közvélekedés szerint automata váltóval elfelejthetjük az üzemanyag takarékos üzemet, ám a megfelelő vezetési stílussal még így is faraghatunk a fogyasztáson. Szakértőnk elárulja, hogyan.


Olvasónk kérdezi

Kedves Gyula!

Rövid ideje 2.0-es szívó benzinesem van, automataváltóval. Hogyan tudok elérni jobb fogyasztást: ha nagyon kis gázzal, lassan gyorsítok, vagy közepes pedálállással, határozottan gyorsítok a megcélzott tempóig? Melyik a jobb a mechanikának? Érzésre egyébként az előbbi esetben kicsit vontatottnak tűnik a váltás, határozottan gyorsítva teljesen kisimul.

Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza

Kedves Csaba,

Semmiképpen ne azt alkalmazza, hogy hosszan gyorsít fel, 1/4 – ed gázzal. Sokkal egyszerűbb, és kezelhetőbb,(meleg motornál) ha minél hamarabb eléri a kívánt utazó sebességet, és ott tartja azt a visszavett gázpedál állást, ahol már az automata csak finoman húz, és nem gondolkodik örökké a vissza vagy felfelé váltáson.A mai automata váltók motorhoz hangolása sokkal kifinomultabb mint az régen volt, nyugodtan bízza rá magát.

Amennyiben egy nem várt helyzetben hirtelen rövid időre az automata adta lehetőségeknél nagyobb vonóerőre, vagy egy előzéshez gyorsabb reagálásra van szüksége, váltson át manuális módba, válassza meg Ön a kívánt fokozatokat, használja ki i a 2.0 literes motor adta lehetőségeket, és amint újra elérte az utazó sebességet, tegye vissza automatába.

Üdvözlettel Székely Gyula

Autóvásárlás


Rendhagyó módon két autóvásárlói tanácsra válaszolunk Jogi szakértői rovatunk átalakulása miatt. Első olvasónk csak japán autóban gondolkodik, második kérdezőnk pedig a kiszolgált Škoda Feliciát szeretné lecserélni 1,5 millió forint értékben.

Olvasónk kérdezi

Kedves András!

Már régóta olvasgatom a válaszait és autócsere előtt állunk, ezért megragadom a lehetőséget és kérdezek Öntől. Jelenlegi autó egy 2001-es évjáratú Toyota Corolla 1,4 VVT-i (csak japán autó jöhet szóba, Toyotából ez a 6-odik a családban…nem fogunk váltani).

Kissé öregecske szegényke és a növekvő hibalista kijavítása is komoly pénzösszegeket emészt fel.
A választás egy 2007-es Corolla Verso-ra esett, Linea Sol felszereltség, 2,2 dízel (136 LE). Viszont akármelyiket néztem idáig meg, mindegyikben jóval 200.000km fölött volt. A kérdés az lenne hogy mennyire okozhat ez gondot a későbbiekben, mivel nem szeretnék az egész családdal az út szélén a nyaralást megszakítva autómentőre várni. Több eltérő véleményt is olvastam a típusról és nem nagyon tudok dűlőre jutni.

Esetleg másik autót kellene választani? Ha igen akkor milyet?

Elvárások: dízel, belefér egy 5 fős család csomagokkal(gyereküléssel, kiskáddal, stb), megbízható és az ára 2Millió alatt van.

Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza

Kedves Zoltán!

Az a baj, hogy az elvárásoknak a kategóriában a legkisebbek közé tartozó csomagterével a Corolla Verso csak korlátozottan felel meg, ráadásul a 2,2 literes motor fogyasztása nem valami kedvező. Ha marad a Corolla Versónál, akkor legyen inkább a kétliteres dízel. Kétmillión belül Toyota egyterűként adódik a korábbi Avensis Verso, amely szintén egy megbízható típus.

Ha fiatalabb autót szeretne, az előző Kia Carenst mindenképp megnézném, szinte csak dízeleket árulnak belőle használtan. Ha magamnak keresném, akkor a II-es Grand Scénicet sem hagynám ki az 1,5 dCi-vel. Ezzel a motorral adódhat hajtókarcsapágy-csere, de fogyasztása rendkívül kedvező és a Grand Scénic egy igen átgondolt, családbarát belső terű, hatalmas autó. További alternatíva az Opel Zafira B, amiből a FIAT-eredetű 1,9 literes dízeleket érdemes keresni. Strapabíró motor, egy megbízható autóban.

Üdvözlettel, Szörényi András

Olvasónk kérdezi

Kedves András!

Škoda Felíciánk van, 13 éves 100 ezer km-el. Nagyon meg vagyunk elégedve vele, csak eléggé elkezdett rozsdásodni és kisebb-nagyobb karcolások is vannak rajta.

Megigényeltem a mozgássérültek autóvásárlási támogatását használt autóra ami 600 ezer Ft. Max. 5 éves autót lehet vásárolni ezen a pénzen, nem tudom a Felíciát mennyiért lehetne értékesíteni.
1.500.000 Ft-ig tudnánk elmenni anyagiakban, főleg rövid távra használjuk a kocsit, bejárni a közeli városba, hosszabb távra ritkábban megyünk.

Mit tanácsol milyen autóban gondolkodjunk? A férjemnek Fabia teszik, nekem a Ford Focus vagy Fusion is tetszene, esetleg ha magasabb lenne az ülés benne az se lenne rossz.

Köszönöm szépen a válaszát! Berni

Szakértőnk válasza

Kedves Berni!

A Feliciáért nagyjából 250-300 ezer forintot adhatnak attól függően, mennyit tudnak várni egy nem nepper vevőre. Szerintem a Fabia, a Fusion és a második generációs Focus egyaránt jó választás. Kényelemben a Focus a legjobb a három közül, ám a kívánt magas ülés miatt a Fusion Önöknek érdekesebb lenne. De ha magas ülésű, megbízható és csekély fenntartási költségű autót kellene vennem az 1,5 milliós határig, akkor a Suzuki SX4-gyel kezdeném. Az SX4 komoly hátránya csupán a kis csomagtér, de ez pont akkora, mint a mostani Feliciáé.

Üdvözlettel, Szörényi András

Közlekedési joggal kapcsolatos kérdésed van?

Kérdezd a Dr. Székely Ügyvédi Irodát! Szívesen válaszolunk bármely közlekedési büntetőjogi, szabálysértési, kártérítési, mediáció, KRESZ értelmezésével kapcsolatban!

Természetesen szakértőink más témákban is várják az érdeklődő olvasói leveleket:

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!