2696 kilométer – ennyit képes megtenni 1 liter 95-ös üzemanyagból a kecskeméti GAMF csapat versenyautója. A csütörtök este a rotterdami Shell Eco-marathonon futott fantasztikus eredmény mostantól új magyar rekord, az előzőt szintén az Á. Tóth Kriszta vezette autó, pontosabban annak tavalyi elődje teljesítette.

Hollandiában 23 ország 162 csapata (ebből öt magyar) verseng, hogy 1 liter benzinből, vagy annak megfelelő mennyiségű energiából ki tud nagyobb távot megtenni. A Megameter III. névre hallgató kecskeméti versenyautó ezzel a négynapos rendezvény első versenynapjának estéjén megfutott eredménnyel az összetettben a második helyen áll.

A Megameter III készülődik, pilótája interjút ad

Kizárólag a világrekorder, a trón tetején az elmúlt években soha, senki által nem veszélyeztetett francia Microjoule-La Joliverie mögött a második. A Nantes-i egyetemisták is csak alig vannak a kecskemétiek előtt, ők 2820 kilométert futottak. A harmadik helyen péntek délben egy portugál csapat áll 1733 kilométerrel, aztán mögöttük a többi 159 versenyautó.

Persze ezek csak elméleti számok, amint csütörtöki helyszíni tudósításunkban részleteztük, a versenyzőknek egy 1630 méteres pályán kell 10-10 körös etapokat lenyomni, az ezalatt elhasznált energiából számolják ki 1 literre a fogyasztást.

Éppen egy mazsolát előz a Shell Eco-marathon királya. Új uralkodó lesz?

Ha kíváncsi arra, hogy miként teljesített csütörtökön a többi magyar csapat, videós-fotós tudósításunkból megtudhatja.

Mi az a Shell-Eco marathon?

1939-et írunk, a Shell egyik észak-amerikai laboratóriumában fogadást kötnek a kutatók: ki tudja egy liter benzinnel a járművében megtenni a leghosszabb távot? Tulajdonképpen ebből a viccből nőtte ki magát először az Egyesült Államokban, majd Európában és Ázsiában a világ legnagyobb üzemanyag-takarékossági versenye, amelyet kontinensünkön idén 28. alkalommal rendeznek meg. A versengés időközben átalakult, ma már legnagyobbrészt egyetemisták és főiskolások küzdenek, de vannak köztük középsulisok is. A cél: ki tud megtenni több kilométert egy liter 95-ös üzemanyaggal, vagy annak megfelelő energiával.

Borongós az idő pénteken Rotterdamban, kiszúr a napelemes autókkal

Idén 162 jármű indul benzines, gázolajos, biodízel, etanol, elektromos, napelemes valamint hidrogén-hajtással két fő kategóriában. A leginkább szivar formájú és ezért kivételes légellenállású versenyautók alkotják az úgynevezett Prototype kategóriát, míg a sokkal inkább valódi autókra hajazó formát mutató kocsiké az UrbanConcept kategória.

Péntek este újabb, részletes helyszíni riporttal jövünk!