Nagyon szeretjük, amikor egy-egy autós érdekeltségű vállalat profiljától teljesen idegen témában küld nekünk sajtóközleményt, így kapunk egy potyacikket, amiért cserébe csak annyit kell leírnunk (most például): CONTINENTAL. Ráadásul ez egy tényleg érdekes német felmérés eredménye:

“Minden szülőnek viselkedési mintát kell adnia gyermekei számára, így udvariasan kell beszélniük másokkal, és figyelembe kell venniük az erkölcsi normákat – legalábbis elméletben. Azonban, amint ez gyerekeik elmondásából kiderül, a szülők a gyakorlatban nem mindig felelnek meg ennek az ideálnak, ha volán mögé ülnek.

Egy, a Continental megbízásából készített németországi felmérés eredményei szerint a szülők gyakran hangoskodnak és dühöngenek (75%), kiabálnak (54%) és veszekednek (41%) gyerekeik szeme láttára az autóban ülve. 20%-uk a telefonját is használja vezetés közben, 45% pedig nem mindig csak a vezetésre koncentrál. A megkérdezett gyerekek ezzel együtt mégis elégedettek szüleik vezetési stílusával (98%), és biztonságban érzik magukat az utakon (94%).

Ezek a legfontosabb eredményei az 500, 4 és 16 év közötti gyermek megkérdezésével végzett kutatásnak, amelyet a OnePoll piackutató és az Alsó-Szászországi Közlekedésbiztonsági Alapítvány végzett a Continental megbízásából.

Apuka gyorsabb, mégis jobban szeretik, ahogy vezet

Az eredmények betekintést nyújtanak az apukák és anyukák vezetési stílusa közötti különbségbe is gyerekeik nézőpontjából. Bár a megkérdezett gyerekek többsége (73%) elismerte, hogy édesapja általában gyorsabban vezet, és több mint harmaduk szerint (37%) apjuk vezetési stílusa egyenesen agresszív, összességében mégis az apukák vezetésével elégedettebbek (49%).

Gyermekeink a jövő letéteményesei, a szülőknek ezt szem előtt tartva kell példát mutatniuk a volán mögött is. Nagyon meglepett minket, hogy legnagyobb részük nem veszi kellően komolyan ezt a felelősséget. Éppen ezért nagyon fontos, hogy még inkább felhívjuk a szülők figyelmét erre a dologra.

Csak akkor valósíthatjuk meg legfontosabb célunkat, a balesetmentes közlekedést, ha innovatív biztonsági megoldásainkat józan autóvezetők használják most és a jövőben egyaránt – nyilatkozta Dr. Ralf Cramer, a Continental Igazgatótanácsának tagja, a Futómű és biztonsági berendezések divíziójának járműbiztonsági fejlesztésekért felelős igazgatója.

Anya telefonál, a gyerekek tanulják a rossz példát - bizony így van ez mifelénk is, a szerkesztőségi dolgozók is sokszor helytelenkednek így
Anya telefonál, a gyerekek tanulják a rossz példát - bizony így van ez mifelénk is, a szerkesztőségi dolgozók is sokszor helytelenkednek így

Rossz példát mutat a szülő a volánnál

Rossz példát mutat a szülő a volánnál

Anya telefonál, a gyerekek tanulják a rossz példát - bizony így van ez mifelénk is, a szerkesztőségi dolgozók is sokszor helytelenkednek így
Apa és Anya balhézik elöl, a gyerekek a szülőkön szórakoznak - és ki vezeti az autót?
Fotó megosztása:

Apa és Anya balhézik elöl, a gyerekek a szülőkön szórakoznak - és ki vezeti az autót?

Apa és Anya balhézik elöl, a gyerekek a szülőkön szórakoznak – és ki vezeti az autót?

Összességében “Jó” értékelést kaptak a szülők vezetésből

Ha a német gyerekeknek érdemjegyeket kellene adniuk szüleik vezetési szokásaira, az értékelés sokszínű lenne. “Jó” jegy járna a vezetési stílusra. A megkérdezettek 98%-a mondta, hogy szereti szülei vezetési stílusát. 49% szerint szülei jobban vezetnek, mint a többi sofőr. Ugyanakkor tízből egy gyerek néha szégyelli magát szülei vezetés szokásai miatt, 17% pedig bevallotta, hogy ijedt már meg életében attól, ahogy szülei vezettek. Csak 8% számolt be zaklatottságról, 2%-uk pedig már félt vagy megrémült szüleik autójában.

Hogy szóba hozzák-e a vezetést szüleik előtt, az a bizalomtól függ. A megkérdezett gyerekek 92%-a azt mondta, nem fél megmondani szüleinek, hogy nem szereti, ahogy vezetnek, 54% pedig már meg is tette ezt a Continental megbízásából készült felmérés eredményei szerint.

Társalgás és koncentráció: “Megfelelőtől” a “Gyengéig”

A válaszokból az is kiderül, hogy a gyerekeket nem hagyja hidegen a volán mögötti hangoskodás, civakodás, kiabálás, veszekedés. Közülük sokan nyugtalanok (22%), mérgesek (10%) lesznek, esetleg szégyenkezni (9%) vagy félni (5%) kezdenek ilyenkor. Bár a megkérdezett gyerekek 35%-a azt állítja, csak nevet szülei vitatkozásán, minden ötödik gyerek viszont figyelmeztette őket, és szólt, hogy álljanak meg. A gyerekek abban az esetben is előszeretettel beavatkoznak a hátsó ülésről, ha a szülők túl gyorsan mennek: több mint harmaduk egyszerűen megkéri a szülőt, hogy menjen lassabban, minden tizedik viszont ösztökélte már a sofőrt nagyobb tempóra is.

Az autóban elhangzó szavaik mellett a szülők koncentrációja is gyakran ad okot aggodalomra. A felmérés megállapította, hogy majdnem minden ötödik szülő vagy felvigyázó használja telefonját vezetés közben gyerek jelenlétében is. A gyerekek 45%-a szerint szüleik néha egyszerűen nem figyelnek oda vezetés közben.

A felmérés eredményei minden szülőt el kell, hogy gondolkodtassanak, hiszen a családi közlekedéshez való hozzáállása és viselkedésmintái nem csak a gyerekek jövőbeli vezetési stílusát határozzák meg, hanem azt is befolyásolják, mekkora valószínűséggel szenvednek majd balesetet.

Minél többször szenvednek balesetet a szülők, annál valószínűbb, hogy a gyerekeik is balesetbe fognak keveredni. Az olyan gyerekek, akiknek szülei három, vagy annál több közlekedési szabálysértést követtek el, 38%-kal nagyobb valószínűséggel kerülnek a rendőrség látókörébe, mint a makulátlan közúti előélettel rendelkező szülők gyerekei – mondta Cornelia Zieseniss, az Alsó-Szászországi Közlekedésbiztonsági Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A gyerekek is megerősítik a vezetéssel kapcsolatos előítéleteket

Szüleid közül általában ki vezet gyorsabban? Ki erőszakosabb a volánnál, ki kiabál többet? Apa!

A kutatás eredményei sok előítéletet megerősíteni látszanak. A válaszoló gyerekek 73%-a szerint édesapja gyorsabban vezet, mint édesanyja. Bár 46%-uk szerint szüleik nem agresszív sofőrök, 38% szerint apjuk erőszakosabb a volánnál, mint anyjuk (12%). Az egyértelmű, 13%-os különbségből kiderül, hogy az apák gyakrabban kiabálnak (33%) a volánnál. Ám a gyerekek többsége (49%) mégis édesapja vezetési stílusát szereti jobban, 39% húz az édesanya felé, 12%-nak pedig nincs kedvence. Így nem is meglepetés, hogy általában az apuka vezet, amikor mindkét szülő az autóban ül. Számokban kifejezve a megkérdezettek 69%-ánál az apáé a volán a családi autózásokon és csak 16%-nál az anyáé.

Ez azonban nem egyenlő az utazások számával, a gyerekek nagy részét (52%) ugyanis anyjuk viszi a különórákra. Öt apából mindössze egy vállalkozik az ilyen típusú fuvarokra. Iskolába a gyerekek 38%-át az anyja, 16%-át pedig az apja viszi (9%-nál egyenlő arányban fordul elő a két szülő, 36%-ot pedig nem a szülei visznek iskolába). A gyerekek mégis édesanyjukat tartják kevésbé gyakorlott vezetőnek. A megkérdezettek 42%-a szerint anyja nagyobb valószínűséggel padkázza meg a felnit parkolás közben, mint az apja (19%), 39%-uk szerint azonban egyik szülőjük sem hajlamos ilyesmire.”

Tudni akarja autója valós fogyasztását? A vezess.hu online autós naplója megadja a választ!