Idén 63. alkalommal nyitott meg a Nürnbergi Játékkiállítás. Ezt a rendezvényt nevezhetjük akár a modellgyűjtők Genfjének is. Már hetek óta figyeltem a gyártók újdonságait és nagyon bíztam benne, hogy itt végre élőben is láthatom ezeket.

Hát ez itt meg micsoda?

Kedves Olvasó! Ebben a rovatban Csepreghy Dániel, a modellautók nagy ismerője mesél a gyűjtögető életmód szépségeiről, elárulja, mi tesz igazán érdekessé egy-egy modellt, illetve miből és hogyan építhetünk méltó környezetet kisautónk köré. Mindezt szigorúan 1:18-ban. Kivéve, amikor nem. :)

Bolygóközi volt az érdeklődés, jöttek a fura fazonok különböző rendszerekből

Bolygóközi volt az érdeklődés, jöttek a fura fazonok különböző rendszerekből

Bolygóközi volt az érdeklődés, jöttek a fura fazonok különböző rendszerekből


Már a vásár megközelítésekor tapasztalható volt a profizmus, amelyet első sorban ott mérhettünk, hogy sehol sem akasztott meg forgalmi dugó. Szervezettség magas fokon. A parkolás majd a bejutás abszolút nem jelentett gondot a világ minden részéről idesereglő üzletemberek között.

Picit el is gondolkodtam, vajon jó helyen járok én? A hazai kiállításokat alapul véve prospektusgyűjtő gyerekek és nagymamák hadára számítottam, ezzel szemben minőségi öltönyök cikáztak ide-oda prospektusokkal tömött, gurulós kis bőröndökkel az egyik tárgyalóasztaltól a másikig. Ahogy a belépéskor azonnal tapasztaltam, itt nem csak a játékokról, hanem kőkemény üzletről szól minden. Az ismertebb, nagyobb gyártók még 1:1-es autókat is hoztak.

Fölfedeztünk nem csak nekünk új, hanem a modellkészítők sorába újonnan csatlakozó gyártókat is. Ők is bizonyára nagy reményekkel érkeztek és bízom benne, hogy a későbbiekben is színesítik, gazdagítják a palettát. Róluk sem feledkezünk meg, majd visszatérünk rájuk. De kezdjük a sort az ismertebbekkel.

Kyosho

A Kyosho standja. A modellekre csak két nagy vitrint szántak, inkább az RC-s részleget hagyták érvényesülni

A Kyosho standja. A modellekre csak két nagy vitrint szántak, inkább az RC-s részleget hagyták érvényesülni

A csúcsminőségű RC-modelleiről is híres japán gyártó standján három elhízott vitrinben mutatta meg néhány újdonságát és régiségét. Például az ActiveHybrid 7-est és X6-ost már hurcolják egy ideje vásárról vásárra, de kereskedelmi forgalomba még nem került. Ezek a modellek talán már egyedül is idetaláltak volna, és tán megérjük, hogy egyszer vásárolhatunk belőle. Reményeink szerint az itt bemutatott Rolls-Royce Phantom munkapéldányából gyorsabban készítenek majd eladható terméket és azt piacra is dobják, ahogyan a Ghost-ot is. Az alvilág krémjének feltehetően a mattfekete, frissített Audi Q7 lesz a választása, amelynél már csak az ablakokat kell lesötétíteni. Viszont nagy öröm, hogy tényleges, ropogós újdonságot is látni itt, például az új VW Beetle és Touareg személyében.
Emellett a Kyosho 1:43-as méretarányban sem tétlenkedik, sorra jönnek ki a klasszikus és modern japán gépek.
Van még mit csiszolni az összeszerelés minőségén

Van még mit csiszolni az összeszerelés minőségén

Van még mit csiszolni az összeszerelés minőségén


Model Icons & Paragon

A viszonylag új gyártók egyelőre nem rendelkeznek túl nagy választékkal, viszont úgy tűnik, hogy próbálnak odafigyelni a minőségre. Elvégre nem a játék, hanem a modell kategóriát célozzák meg termékeikkel. Bizonyíték erre az általuk csodálatosan kivitelezett és több változatban is kiadott Jaguar Mark 2, amelyet korábban a Bburago-Maisto is elkészített. Emellett még három klasszikus angol autón dolgoznak. A Paragon nyerte meg magának az új BMW M5-öst és az F20 kódjelű 1-est is.

Minichamps

A néha minőségi ingadozással küzdő gyártó – érthetetlen és nem ideillő módon – senkit, semmilyen körülmények között nem volt hajlandó beengedni a standjára. Vajon arra számított, hogy a kiállított F1-es autó majd eltereli a kíváncsi gyűjtők figyelmét?

Vajon miért rejtegetik ezt a narancs Mulsanne-t?

Vajon miért rejtegetik ezt a narancs Mulsanne-t?

Szerencsére volt egy vitrin, amin keresztül be lehetett látni, így sikerült lefotózni például a cseppet sem diszkrét színvilágú Bentley Mulsanne-t. Emellett kiállították a Ford Focus RS-t, az új ML-Mercit és az is biztosnak mondható, hogy az SLS kínálatban tényleg jelennek meg új színek.

Természetesen nincs vége a történetnek, akadnak még gyártók szép számmal, akik képviseltették magukat a vásárban, például Autoart, Norev, Norscot, Schuco. Rájuk is sort kerítünk következő cikkünkben.

A korábbi modellautós cikkekért nem kell messzire menni, elég erre a linkre kattintani.