A robotautók már a spájzban vannak 1

Pár éve még a tudományos-fantasztikus filmek kelléke volt az önműködő autó, ma viszont elég beülni egy Ford Focusba, hogy érezzük, a robotok már a spájzban vannak.

Ha a robotagyak szép lassan átveszik az irányítást, abban a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói nyakig sárosak lesznek, hiszen évről évre okosabb önműködő gépeket építenek. Idén harmadik alkalommal mutatták meg négykerekű teremtményeiket a nagyközönségnek, a robonAUT elnevezésű versenyen.


K.I.T.T szállj ki a kocsiból!

A versengés lényege, hogy a három fős csapatok építette autonóm robot mindenféle külső segítség nélkül haladjon végig a kijelölt pályán. Az akadályok ismertek, ám a sorrendjük nem, így a robotnak önmagától kell felismernie az adott szituációt, és leküzdeni az akadályt. A motiváció nagy, hiszen a dobogós csapatok eredményükkel kiválthatja a nyári gyakorlatot. Így nem csoda, hogy összesen 12 alakulat (plusz négy versenyen kívül) vágott neki a feladatnak.

Az infraszenzorokkal, gyorsulásmérővel tájékozódó Knight Rider jelöltek nagy része magabiztosan mozgott a pályán, sokkal biztosabban, mint pár forgalomban részt vevő humán sofőr.  Természetesen Murphy sem hagyta ki a megmérettetést, több csapatnak okozott izzasztó perceket az áramkörökbe bújt ördög feltűnése.


A hangulat oldott, a tét nagy

A név úgy tűnik, kötelez, végül K.I.T.T gonosz ikertestvére K.A.R.R gyűjtötte a legtöbb pontot, és nyerte meg a 2012-es robonAUT versengést.

Az oldott hangulatú verseny mögött komoly célok húzódnak, ezek a négykerekű robotok kitűnő példái annak, hogy a magyar szürkeállománnyal számolni kell. Igény van a képzett elmékre, a BME villamosmérnökeit, informatikusait már tanulmányaik alatt vadásszák a leendő munkaadók.