Vezetéstechnika

Vezetéstechnikai szakértőnk nem csak a keresztben autózásban van otthon, de a gumiabroncsokkal kapcsolatosan is gazdag tapasztalatokat szerzett a tréningek során. Most megtudhatjuk, alkalmas-e a biztonságos közlekedésre egy hatéves gumi.


Olvasónk kérdezi

Üdvözlöm !

Hatéves az autóm, 49 000 km van benne és használok téli gumit is .
A nyári gumi oldala tele van repedésekkel, cseréljem le az esetleges defekt lehetősége miatt?

Köszönöm!

Szakértőnk válasza

Tisztelt Kérdező!

A gumin található repedések jelzik a gumiabroncs öregedését

A gumin található repedések jelzik a gumiabroncs öregedését


A gumi oldalán talál olyan jelölést, amely az abroncs gyártási évét, és hetét jelöli. Amennyiben már négyéves elmúlt a gumi, sokat már ne várjon tőle, még ha a profilmélysége el is éri a törvényben előírt mértéket, azt célszerű lecserélni.

A gumi anyagának összetevői miatt öregszik, tehát tulajdonságai a gyártást követően , a napi használatnak kitett hatások miatt az idő előrehaladtával megváltoznak. A gyártók szerint négy év után már kevésbé rugalmasan tűri az alakváltozásokat, és nem várható el tőle az a tapadás, ami a gyártást követő első években. Amennyiben kicsi hajszálrepedéseket lát az oldalán, az már jelentheti azt, hogy ideje lecserélni.

Nálunk a pályára, tréningre érkezők autóin , néha látunk 5-6 éves abroncsokat is. Amit tapasztalunk náluk, hogy jóval hosszabb úton áll meg az autó 70-es tempóról, és kevésbé precízen irányítható ha rendelkezik az autó ABS-el.

Üdvözlettel,
Székely Gyula

Létezik alternatív mód is a elöregedett abroncsok felhasználására. Igaz, az sem mindig veszélytelen

Autóvásárlás

Kis pénzből kellene hét személy szállítására alkalmas autót szerezni. Olyan modellek jöhetnek szóba, amelyekre régen vágyak netovábbjaként tekinthettünk itthon. De akad-e belőlük olyan példány, ami nem teljesen leharcolt?


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szakértő!

300 ezer forintból szeretnék egy hétszemélyes autót venni, mert jön a negyedik baba. Tudom, nem nagy a választék, de a tanácsa jól jönne.

Várom válaszát!

Szakértőnk válasza

Kedves Olvasónk!

Renault 21 Nevada

Renault 21 Nevada


Gratulálunk a gyermekekhez! Ebből a pénzből egyterűt, kisbuszt vagy bármi mást is nagyon nehéz normálisat találni, maradnak a nagy kombik a csomagtérben lévő pótülésekkel. Ezek közül vagy Renault 21 Nevadát (kombit) keresnék vagy W124-es, 1985-1996 között gyártott Mercedest. Akad hasonló autó Volvo 245 és 745 alapon, esetleg 100-as Audiból, de 300 ezerért nagyon szűk a kínálat.

Kisbuszból a kocka T3-as VW Transporter jöhet szóba, ahhoz legalább van elég olcsó alkatrész, benzines motorral, de itt nagy gond, hogy lesz-e annyi öv benne, ahány gyermekülést rögzíteni kell.

Üdvözlettel,
Szörényi András

Ilyen állapotú Transportert nem találni 300 ezer forintért

Hifi, tuning

Nem szükséges egy hiányzó kábel pótlására tízezreket költeni, szakértőink ennek töredékéből pótolják azt.


Olvasónk kérdezi

Üdv mesterek!

FUSION CA-CD500 fejegység

FUSION CA-CD500 fejegység


Van egy újan vásárolt FUSION CA-CD500 fejegységem, de egy éve eladtam az autómat és benne maradt a POWER kábel. Abban bízom, hogy az új tulaj kérésemre visszaküldi, mivel anélkül nem tudom használni a most meglévő verdámban.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy külön hol tudnék beszerezni ilyen csatlakozót, mivel az eladó ahol vettem a lejátszót nemigen volt segítőkész ebben az ügyben és azzal ijesztgetett, hogy csak külföldről tudna rendelni kb. 15-20 ezer forintos vételáron.

Na ekkor megállt bennem az ütő, mert nem hiszem el, hogy a többi márkájú lejátszókhoz lehet kapni csak ehhez az egyhez nem.

Várom válaszukat!

Szakértőnk válasza

Kedves Péter!

Sajnos valóban nehéz beszerezni egy ilyen powerkábelt, ha eltudod juttatni hozzánk a rádiót pár ezer forintból megoldjuk a problémát egy ISO csatlakozó kialakítással.

Üdvözlettel
FUSION TEAM

Jog

Végre egy olvasó, aki azelőtt kérdez, hogy cselekedne! Így minimalizálja az autóvásárlás során a pénztárcájára és idegeire leselkedő veszélyeket.


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Rendezett papírokkal van ok a mosolyra

Rendezett papírokkal van ok a mosolyra


Autóvásárlás előtt állok. Több kérdésem lenne. A kiszemelt autóról, a tulajdonos felhívása után kiderült, hogy a hitellel terhelt. Én készpénzben, egy összegben venném az autót. A vétel helye és a lakcímem között 200km van. Nekem, mint vásárlónak mire kell figyelnem, mit várjak az eladótól, mit kell tennie ahhoz hogy át tudjam írni az autót? Meg lehet egy ilyen vételt oldani “egy körrel”?

Ha elviszem az autót márkakereskedésben és átnézettetem, a márkaszerviznek kell-e vállalnia garanciát az állapotára? Azt értem ez alatt, hogy vásárlás után rövid időn belül meghibásodik az autó, olyan hibával amit látni kellet volna, élhetek-e bármilyen követeléssel a szerviz felé?

Járhatok úgy az autóval, hogy nincs még a nevemen? Vannak korlátozások? (Az átírás ideje alatt)

Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza

Érdemes elvinni az autót egy alapos átvizsgálásra

Érdemes elvinni az autót egy alapos átvizsgálásra


Tisztelt Olvasónk!

A hitellel terhelt autónál először azzal kell kezdeni, hogy néhány nappal előre szólni kell a hitelintézetnek, küldjék oda a törzskönyvet ahol reményeik szerint az adásvétel létrejön.

Ezután jön az állapotfelmérés. Nem a szerviz, hanem az eladó felel a rejtett hibákért, de használt autónál ez igen nehéz ügy szokott lenni. Ha megfelel a kocsi, Ön kifizeti a hitelt a hitelintézetben és meg is kapja a törzskönyvet.

Üdvözlettel:
dr. Orgoványi Krisztián

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Elbírja a Perion akku az 500 wattos mélyládát? A Fusion segít!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!