Szerkesztőségünk a Sanoma kiadó székházában lakik, a Montevideo utcában. Ez egy U alakú utcácska, a Szépvölgyi útból nyílik és oda is fut vissza. A forgalom a szűk utcában kétirányú az irodaházak között, megállni hol szabad, hol nem. Van viszont egy szakasz, ahol mindkét irányban szabad megállni; igaz, ha tényleg állnak is mindkét oldalon, a két parkoló sor között nincs meg a szabályos és a forgalom zavartalanságához szükséges három méter.

A Montevideo utca alsó szakasza a Szépvölgyi út felé tekintve. Ez volt az eddigi áldatlan állapot: a sorok között még személyautóval is félelmetes meló elgurulni

A Montevideo utca alsó szakasza a Szépvölgyi út felé tekintve. Ez volt az eddigi áldatlan állapot: a sorok között még személyautóval is félelmetes meló elgurulni


Ezzel az az egyik baj, hogy, bár a később érkező megállónak meg kellene hagynia a szemben parkolótól a KRESZ szerint kötelező három métert, Sherlock Holmes legyen a talpán az a közterület-felügyelő, aki megállapítja, ki érkezett később, kit kell megbüntetni.

A másik gond, hogy még ha cikkcakkban parkolnak is a kocsik, egy nagyobb teherautó már csak szenvedve tud elmenni a sorok között. (Be is szorul egy-egy teherkocsi hetente többször is ide, hosszú negyedórákra.)

A megoldás egyértelmű: valamelyik oldalon meg kell tiltani a megállást. Hát most, négy évvel az irodaházak megnyitása után eljutott erre a megállapításra a helyi önkormányzat is. Egy reggel munkába érkezve azt láttuk, hogy az egyik sor autóit épp felcédulázzák az egyenruhások.

Vajon 8000 forint van a hátulján, vagy csak egy ejnye-bejnye?

Vajon 8000 forint van a hátulján, vagy csak egy ejnye-bejnye?


Leparkoltunk, fényképezőgépet ragadtunk, kiszaladtunk, megnéztünk egy cetlit. Teljesen elképedtünk. Az önkormányzat nem büntet, csak figyelmeztet a tilosban megállásért!

Ez szokatlanul gáláns, mondhatni európai problémakezelés abban az országban, ahol értelmetlen korlátozásokhoz jár lesből traffipaxozni a rendőrség, ahol olyan kereszteződést véd 60-as tábla egyszámjegyű főúton, amit legalább két éve lánc zár le a forgalomtól. Sőt, mindez egy olyan utcában történik, ahol nemrég még azért büntették meg a mellesleg évek óta rutinszerűen így parkoló autósokat, mert a menetiránnyal szemben parkolták le kocsijukat.

Nem bírság, csak figyelmeztetés

Nem bírság, csak figyelmeztetés


Bár meg vagyunk hatva a hatóság emberiességétől, boldogságunk azért nem teljes. Ha mi lennénk a király, úgy vezettük volna be a változást, hogy pár hétre kiraktunk volna egy marha nagy, rikító sárga táblát: Figyelem, forgalmi rend-változás!

Így egyrészt mindössze egy dolgozó ötperces munkájával kiváltható lett volna a féltucat közterületest órákig foglalkoztató cédulaíró akció. Másrészt nem csak az a pár autós értesült volna az új szabályozásról, aki pont az első nap állt meg az újkeletű tilosban, mert nem vette észre a friss táblát.

(Mellesleg az irodaközi kommunikáció, úgy tűnik, igen jól működik. Másnap már csak egy autót láttunk a tilosban állni.)

És még valamit másképp csináltunk volna: nem raktuk volna ilyen érthetetlenül magasra, nehezen észrevehető helyre a Megállni tilos-t.

De hát, mint tudjuk, tökéletest csak az Úr alkothat. Így is örülünk a közlekedést megkönnyítő, valóban indokolt tiltásnak és az új időszámítás szerinti első napon még figyelmetlenül, rutinból parkoló autósok nevében hálát rebegünk a figyelmeztető körért az azonnali büntetés helyett.

Egyelőre csak a tilosban parkolásra figyelnek, a szabálytalanul, forgalommal szemben állókat nem piszkálják

Egyelőre csak a tilosban parkolásra figyelnek, a szabálytalanul, forgalommal szemben állókat nem piszkálják


Közben megkérdeztük a közterületeseket is az akcióról. Szerintük az lenne a legjobb, ha az egész utcát egyirányúsítanák, így a szembeforgalom miatt is kevesebb dugó alakulna ki a környéken. Nem ez az egyetlen út, ahol nap közben szinte reménytelen közlekedni, hanem a környező, párhuzamos utcák is agyonparkoltak. 

Azt is megtudtuk, hogy a tábla kihelyezésétől egy héten keresztül csak figyelmeztetik az autósokat, de utána nekilátnak büntetni, elszállíttatni. A forgalommal szemben parkolókkal most nem foglalkoznak, de szerintünk eljön majd annak az ideje is.