Lehet utálni a fizető parkolókat, a városban kőrözve, parkolóhelyet vadászva elmerenghetünk azon, mennyire hatékony megoldás ez a belvárosi forgalom szabályozására. Van aki vallási, lelkiismereti, vagy a jó ég tudja milyen megfontolásból nem is fizet a parkolásért. A parkolóőrök persze nem alszanak, ha kiszúrják a potyázót, máris jön a fénykép, mikulás-csomag. De innen szép nyerni, és a lógós autós még komoly segítségre is számíthat egy weboldal személyében.

Jegybiznisz

Egy továbbított levél landolt a postaládában

Egy továbbított levél landolt a postaládában

Egy továbbított levél landolt a postaládában


Tegyünk egy próbát, nézzük, hogyan lehetne ingyen parkolni Budapesten. Az ajánlott oldal dizájnját, tematikáját elnézve az Emberibb Parkolásért Mozgalom korábbi weblapja ugrik be, talán nem véletlenül. Korábban nekik is volt hasonló jegy-adatbázisuk, de az egy ideje már nem működik.

(Cikkünk megjelenése után kaptunk egy visszajelzést, miszerint: “Az EmPaMo soha sem tartott fenn parkolójegy-nyilvántartást. A WEB-en tőlünk függetlenül létezik egy ilyen nyilvántartás, mely most is működik és teljesen ingyenes. WEB-lapunkról, azaz empamo.hu-ról mutat ugyan rá egy link, de használatát semmiképpen nem javasoljuk törvényességi okokból.
További jó együttműködésben bízva kívánok Önöknek:Baleset- és parkolóőr-mentes közlekedést!

Murányi József, főtitkár, Emberibb Parkolásért Mozgalom)

A kezdőlap tanúsága szerint kis híján ezer regisztrált felhasználó látogatja a parkolójegyinfót, és nagyjából kétszáz darab feltöltött jegy található az adatbázisban. Bár a parkolótársaságok a korábbi jegyadatbázist rendszeresen ellenőrizték és hiába kopogtatott az ügyfélszolgálaton valaki az így beszerzett jeggyel, ott jó eséllyel nem fogadták azt el. A mostani rendszer már ennél bonyolultabb, nem könnyű megtudni, miféle jegyek is vannak a tarsolyukban.

Mit kell tenni, ha nem akarunk fizetni a parkolásért?

Ahhoz, hogy a bajba került autós is szét tudjon nézni a feltöltött jegyek között, először is regisztrálni kell. Regisztráció után jön a feketeleves, ugyanis ez a szolgáltatás fizetős, csak a regisztráció és a jegyfeltöltés van ingyen. Ha vállaljuk, hogy négy darab, egy hónapnál nem régebbi jegy adataival mi is hozzájárulunk a gyűjteményhez, akkor mindössze 475 forintért egy hónapon keresztül keresgélhetünk magunknak parkolójegyet. Ugyanezért, jegyfeltöltés nélkül 1875 forintot kell emelt díjas sms formájában befizetni. Az oldal üzemeltetői szerint ez egy- ,illetve négyórás belvárosi parkolás árával egyenértékű.

Kamu, vagy tényleg működik?

A nettó árak feltüntetése nem túl elegáns

A nettó árak feltüntetése nem túl elegáns

A nettó árak feltüntetése nem túl elegáns


Hogy kiderüljön, mekkora eséllyel találunk magunknak a büntetéstől megmentő jegyet, mi is regisztráltunk az oldalon. Túltettük magunkat a feltöltendő négydarabos minimumon is, amellyel kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy senki nem ellenőrzi, milyen adatokat adunk meg. Így jó eséllyel a kétszáz darabos készletben is gazdagon találhatóak kamu, nem létező jegyek. Közben a telefonomról megírtam életem első emelt-díjas, nullahat-kilencvennel kezdődő számra küldött szöveges üzenetét is. Mentségemre szóljon, hogy nem Pongó kiszavazásáért fizettem ki közel ötszáz forintot, hanem nemes célra ment a pénz, az Önök tájékoztatására.

A rendszer használata elég utálatos, de ezt az üzemeltetők sem tagadják. Szerintük a bonyolult használat elveszi a parkolócégek kedvét attól, hogy a meglévő jegyek adatai között kutakodjanak. Be kell valljuk, az ötlet nem is rossz, hiszen mi sem tudtunk meg sokat arról, hogy pontosan mekkora és milyen friss készletből lehet válogatni. Arról meg végképp semmit nem tudni, hogy ha az oldalon találunk is megfelelő jegyet, az valóban létezik-e. Ha mégis mázlink van, akkor a tulajdonosnak értesítést küld az oldal, és megkezdődhet az alkudozás.

Legtöbbször ez az üzenet jött

Legtöbbször ez az üzenet jött

Keresés

Aki jegyet keres, beüti mikor, és melyik parkolótársaság felségterületén kapta a csomagot, majd mielőtt rákattint a részletes keresés feliratú gombra még elmormolhat valami voodoo varázsigét, hátha az segít.

Ön élne a fenti lehetőséggel?
Nem, egyszerűbb előre fizetni
22% (2)
Igen, az ingyen parkolás megéri a macerát
78% (7)
Ugyanis matematikai alapon szinte elenyésző esélye van annak, hogy a megfelelő időpontra talál magának jegyet. Én bő fél napig nyomogattam a random időpontokat – amelyben a jobb találati arány miatt csak a dátumot és Budapestet írtam be – ,hogy kiderüljön valami.
Végül eredménnyel járt a kitartó kattintgatás, és sikerült olyan helyet, időpontot találni, amelyhez valaki töltött fel parkolócédulát. Innen már csak azt kell megvárni, míg a rendszer által a másik felhasználónak küldött üzenetre válasz jön, majd megbeszélhetjük, mennyiért kapom meg a jegyet és hol vehetem azt át. Ha minden sikerül, még hátra van a parkolócégekkel vívandó ütközet is. És korántsem biztos, hogy ott nem röhögnek ki a furcsa módon szerzett cédulával.

Bár sosem fogom megérteni, miért kérnek pénzt a parkolásért, és ha tehetem, nem is parkolok fizetős helyen, de ennél a megoldásnál nem egyszerűbb – és elegánsabb – bedobni párszáz forintot abba a nyüves totemoszlopba?