Távoli az elektromos autó

Nemrég alkalmunk adódott beszélgetni Hayama Nobuhiro úrral, aki a Mazdánál a motorok és hajtásláncok fejlesztési vezetője. Jelenleg az elektromos hajtásrendszerek fejlesztését irányítja.

Hayama Nobuhiro vezeti az elektromos hajtásrendszerek fejlesztését a Mazdánál

Hayama Nobuhiro vezeti az elektromos hajtásrendszerek fejlesztését a Mazdánál


Bár a Mazda is komoly erőforrásokat koncentrál a villanyautók tervezésére, elterjedési lehetőségeikkel kapcsolatban Hayama gyorsan lehűti a reményeket. “Az elektromos autózáshoz a technológia éretlen és hiányzik a gyorstöltéshez szükséges infrastruktúra. A várható darabszámok kicsik, a szükséges befektetés ezzel szemben hatalmas és az elektromos autókhoz nélkülözhetetlen nyersanyagokért is harc folyik az autóipar és az elektronikai iparág között” – sorolja a fajsúlyos ellenérveket.

Az ügyfél mondja meg, mi a feladat

Nem szállhatnak el az árak a takarékosság miatt

Nem szállhatnak el az árak a környezetvédelem és a takarékosság miatt


Arra a kérdésre, hogy milyen minimális hatótávval gondolja bevezethetőnek a technológiát, meglepő választ kaptam: “Egy autógyár sosem dönthet erről, az elvárásokat az ügyfelek fogalmazzák meg, ezekhez kell igazodnunk.” Az egyautós családoknak olyan autóra van szükségük, amellyel időnként 500 vagy ezer kilométert is utazhatnak – tette hozzá.

Márpedig ez tonnányi akkuk nélkül a mai technológiával egyszerűen elképzelhetetlen. Egyrészt túl nehéz volna az autó, nemigen jutna hely az utasoknak és néhány olajsejken kívül senki nem tudna megfizetni ennyi lítium-ion akkumulátort.

Kettéválik az autózás?
A korlátozott hatótávolság az akkuk drágasága mellett az elektromos hajtáslánc elterjedésének másik kerékkötője. Patrick Pélata, a Renault vezérigazgatója a német auto motor und sportnak adott interjújában arról beszélt, hogy szerinte a jövőben kettéválik az autózás, két merőben eltérő funkciójú és hajtású autófajtára lesz igény.

Pélata szerint kétféle kocsira lesz igény. Városban villanyautó, sztrádán dízel

Pélata szerint kétféle kocsira lesz igény. Városban villanyautó, sztrádán dízel


Lesznek a napi ügyek intézésére, munkába ingázásra szolgáló kisautók és hosszú utakra használt kocsik. Előbbiek elektromos hajtásukkal a sűrűn lakott részeken egyáltalán nem bocsátanak ki káros anyagot és 80-150 km körüli várható hatótávjuk az autósok túlnyomó részének elég a mindennapokra.

Hosszú utakra marad a dízel, amely Pélata szerint előnyösebb a hibrideknél, amelyek városban nyújtanak előnyt a belső égésű motoros autókkal szemben. Autópályán kevés szerephez jutó villanymotorjuk a jelenleg zömében nikkel fémhidrid akkumulátorokkal együtt csak nehezék volna. Érdekes jövőkép!

Hibrid lesz, villanyautó talán később

Lesz hibrid Mazda, de csak 2013-tól

Lesz hibrid Mazda, de csak 2013-tól


Ezért a Mazda számára is érdekes lehetőség a hatótávot megnyújtó belső égésű motor, egy takarékos kis benzines vagy dízel, amely kizárólag az akkukat tölti, mint a Chevy Voltban.

Ezzel együtt Hayama inkább a hibridek elterjedésére számít. A Mazda a Toyotától átvett technológiával dob piacra hibridhajtású modellt 2013 után, míg egy tisztán elektromos hajtású modell értékesítését legkorábban 2015 utánra tervezi a gyár.

Fogyasztáscsökkentés olcsóbban

15%-kal takarékosabb lesz a benzines Sky-motorcsalád

15%-kal takarékosabb lesz a benzines Sky-motorcsalád


A hibrid 40 százalékos fogyasztáscsökkenést, tehát ennyivel kedvezőbb emissziót ígér a mai motoroknál, de ugyanezt az eredményt a Mazda kevésbé drágán kívánja elérni. Az alaptechnológia javításával 30 százalékkal apadhat a fogyasztás. “Ez sincs ingyen, de olcsóbban megoldható, mint hibriddel” – hangsúlyozza a japán szakember.

A Sky névre keresztelt jövőbeni motorgenerációval a benzinesek 15, a dízelek fogyasztása 20 százalékkal kedvezőbb lesz a mostaninál.

Nem kell hibrid a kis fogyasztáshoz 1

Ötödével apadhat az új dízelek fogyasztása

Elterjed a stop-start rendszer

Elterjed a stop-start rendszer


Ezt további öt százalékkal fejelik meg az új sebességváltók, tovább reszelhető a légellenállás, van mit faragni a gumik gördülési ellenállásából és elterjed a ma is elérhető stop&start automatika. Megtakarítást eredményez a hibridekből ismert fékezéskori energia-visszanyerés, amit a BMW például már szériaautókban is alkalmaz.

Ledobott mázsák

Sokat hoz a súlycsökkentés is, amiben az alapjaiban új modellekkel lehet nagy ugrást elérni. (A korábbi padlólemezt átvevő Mazda3-mal ez nem ment, a Mazda2-vel és a Mazda6-tal igen.) A cél generációváltásonként 100 kilogrammos súlycsökkenés, mindezt azonos biztonsági és kényelmi színvonal esetén.

Csak új alapokkal lehet sokat fogyni

Csak új alapokkal lehet 1-1 mázsát fogyni


Már ez is nehezen valósítható meg a vételár elszállása nélkül, de Hayama a mai Mazdákat követő második új modellcsoporttal újabb egymázsás súlycsökkentést ígér. Kíváncsian várjuk az eredményeket, 2020-ra kiderül, mi valósul meg a célokból.

Az a tíz év szinte elillan itt a vezessen, ahogy az első kilenc is. A vezess.hu ugyanis épp 2001 áprilisának első hétvégéjén indult el, nem egészen egyéves előkészítő munka után.