November 17-én, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulóján kapcsolták fel véglegesen az Erzsébet híd nemrég elkészült díszkivilágítását. A részben japán pénzből és tervek alapján – a világhírű japán építész Ishii Motoko keze munkája –  kialakított világítás 250 millió forintba került, amelyből közel 100 milliót a Japán állam állt.

Gyöngysor

Gyöngysor


Japán magyar két jó barát?
Telt ház, így továbbáll

Telt ház, így továbbáll

Telt ház, így továbbáll


Jogos a kérdés, miért is jó a japánoknak, hogy egy magyar híd díszkivilágítását pénzelik? Sosem gondolnák, de a diplomáciai kapcsolatfelvételek évfordulója – az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 140., valamint a magyar japán diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából – döntöttek úgy, hogy valamivel idehaza is emlékezetessé kellene tenni az eseményt. Az ötlet már 2006-ban megérett, a távol keleti országban úgy döntöttek, az egyik Duna-híd díszvilágításának kiépítése megfelelő lenne erre az ünnepi alkalomra.

Miért pont az Erzsébet híd?

dlöz, réhef, sorip

dlöz, réhef, sorip

dlöz, réfeh, sorip


Az Erzsébet híd névadója, Sissy, akkor volt Magyarország királynéja, amikor a két ország közti első diplomáciai kapcsolat megszületett.

Ezért is esett a választás az Erzsébet hídra, Budapest egyetlen függőhídjára, amelynek díszkivilágítása a két ország barátságát is szimbolizálná.

Mitől világít?

Az éjszakai fényekért 380 darab fémhalogén-lámpa, illetve fénycső felel, összesen 35 kWattnyi teljesítménnyel. A pillérekhez kapcsolódó főkábeleket kisebb teljesítményű LED-ek világítják meg, és opalizált LED-lámpákat is szereltek a hídra. Nemzeti ünnepeink alkalmával a pillérek egy külön fényvető sorral piros-fehér-zöld színű fénnyel is kiemelhetők lesznek.