Nagy ez az internet, most is mibe botlottunk jártunkban-keltünkben: ebbe. Hálás uborkaszezoni téma, milyen autókra csorgattuk a nyálunkat melyik filmben. És mivel épp uborkaszezon van, gyorsan el is loptuk a témát: íme, a szerkesztőség által elsőnek említett négykerekű filmes ikonok!

Aston Martin DB5

A 007-es az Aston Martinnal

A 007-es az Aston Martinnal

A 007-es az Aston Martinnal


A DB5-öst a James Bond rajongóknak biztosan nem kell bemutatni. Ez volt az első autó, amely szinte teljesen összenőtt a filmmel, illetve a 007-es titkosügynökkel.

Azt azonban már nem mindenki tudja, hogy a névben szereplő DB az Aston Martin fejének, David Brownnak a monogramja. Az 1964-es Goldfinger című filmben láthattuk először.

Orrában a Tadek Marek (lengyel származású autóipari mágus, bővebben itt) féle négyliteres, soros hathengeres 282 lóerőt teljesített. Pár éves pályafutása alatt 1021 darabot gyártottak belőle.

Dodge Charger – Lee tábornok

Éppen levegőben a Tábornok

Éppen levegőben a Tábornok

Éppen levegőben a Tábornok


A Hazárd megye lordjai című filmsorozat Lee tábornoka leginkább arról híres, hogy elképesztő távokat tudott lassítva repülni, majd baj nélkül becsapódni a vidéki Amerika poros útjaiba.

Ezen felül arasznyi porban is csikorogtak a kerekei egy-egy indulásnál, farolásnál. Ilyet más autó nem tud, csak a filmbeliek.

Szerencsére az utcai változatban nem volt alapfelszereltség az idétlen dallamkürt és annak az ajtaja is nyílt, nem kellett az állandóan nyitva lévő ablakon keresztül ki- és bepattanni a járgányba.

1959 Cadillac Miller-Meteor

Játékautóként is menő volt

Játékautóként is menő volt

Játékautóként is menő volt


1984-ben láthattuk először az Ecto-1-et, amint a Szellemírtók című filmben New York utcáit takarítják meg a paranormális jelenségektől a benne ülő hősök.

Valószínűleg ezt a kocsit is bárki felismerné, ha az utcán szembe jönne vele – ha másról nem, akkor a tetejére aggatott mázsányi hulladékról. De a típus meghatározása már nem lenne ennyire könnyű menet.

Az 1959-es csillagrombolónyi mentőautót a felújítás és átalakítás után nagy adag, szellemirtásra alkalmas kütyüvel szerelték fel, amelyek legtöbbjéről – főleg a tetőn lévőkről – sosem derült ki, hogy mire használhatóak. Élethű játékautó-másolatként is sikeres volt, több mint egymillió példány fogyott belőle.

Kattintás után befut az A-csapat és a rozsdamentes időutazó is


1982 Pontiac Firebird Trans Am

Talán az egyik legismertebb autós filmsztár a Knight Riderben süketelő KITT. Bár a film 1982 és 1986 között futott, a mai mérnökök is boldogok lennének, ha hasonlóan biztonságos, elpusztíthatatlan és intelligens autót tudnának építeni. KITT emellett keveset fogyasztott, de akár háromszáz mérföldes tempóval is tudott autózni, ha kellett.

A füvön, homokban gumicsikorgatásban is utolérhetetlen volt, miközben a bongyorhajú vizimentő-énekessel beszélgetett a rosszfiúkról. Egyedül a ’82-ben még elképesztő 1000 MB-nyi memóriája tűnik ma már nevetségesen szerénynek, amikor egy-egy mai autó zenegépében 60-80 GB-nyi muzsika is belefér.

Milyen filmet nézzünk este? 4

DeLorean DMC 12

Rozsdamentes sportkocsi a múltból

Rozsdamentes sportkocsi a múltból

Rozsdamentes sportkocsi a múltból


Valahol Írország északi részén kalapálták ki rozsdamentes acélból a sirályszárnyas, korában merészen modern külsejű DeLoreant, amely a Vissza a jövőbe trilógia egyik főszereplőjévé vált.

1981 és 82 között nagyjából kilencezer darabot gyártottak belőle, amelyek nagy része még ma is üzemel. Szerencsére néhány éve a gyár új tulajdonosai ismét elkezdték gyártani a filmsztárként is befutott modellt. Igaz, a modernebb, erősebb motor még mindig kevés az időutazáshoz.

1974 Ford Gran Torino

Nagy fehér csík

Nagy fehér csík

Nagy fehér csík


Ismét egy évtizedes filmsztár. A Starsky és Hutch című filmsorozat négykerekű főhőse, akit pajtásaival együtt a Zebra három hívókód takart.

A kétajtós Gran Torino és kétfős személyzete Dél-Kalifornia utcáin kergette az ostoba gazfickókat, akik még a huszadik résznél sem jöttek rá, hogy az irdatlan méretű fehér nyíllal dekorált tűzpiros kocsit jobb, ha elkerülik.

1990 GMC Sierra 1500 SLE

Nem hagyhatjuk ki a Texasi kopó járgányát sem. Túl sok érdekes nincs benne, egy egyszerű amerikai pickup, csupán azért került a listába, mert a filmsorozatban Chuck Norris vezette. Földön, vízen, levegőben egyaránt, ahogy egy szuperhőshöz illik.

1983 GMC Vandura

Az A-csapat ezzel járt igazságot osztani

Az A-csapat ezzel járt igazságot osztani

Az A-csapat ezzel járt igazságot osztani


Sanszos, hogy névről ez a kocsi sem jutna senkinek az eszébe, de ha egy aranyakkal gazdagon megszórt, idétlen frizurájú szaracént képzelünk magunk elé, a kocsi rakterébe pedig rettentő mennyiségű fegyvert, akkor gyorsan beugrik az A-csapat című vasárnap délutáni bugyutaság.

De a matt fekete, 350 köbhüvelykes V8-as GMC kisbusz még géppuska nélkül is jól jönne.

Van még több is…

Folytassuk?

  • Igen
    95%
  • Ne
    5%

Folytassuk?


Persze a sort folytathatnánk végtelenségig, az Olasz meló MINI Cooperétől a Christine-ben vérengző, betegesen féltékeny Plymouth Fury-n át egészen Magnum Ferrari 308 GTS-éig.