Nincs három hete, hogy beszámoltunk a Tesco kutak megszűnéséről, illetve arról, hogy a Shell 15 évre bérbe vette a hardvert, és „Shell minőségű üzemanyagot kíván forgalmazni Tesco áron”. Ma volt a hivatalos átadó: július második hetétől az eddigi 51 darab Tesco kút hivatalosan is Shell színekben üzemel tovább.

Palik László benzinkutasként 1

Hackl Mónika Tesco kommunikációs vezető, Erényi Balázs Shell Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke, Antal Erzsébet Tesco Global Zrt. igazgatósági tag
A változás szele

A változás szele

A változás szele


Első ránézésre tagadhatatlanul megszépültek a kutak. Az önkiszolgáló jelleg kiegészült a teljes kiszolgálással, azaz szélvédőmosással, a keréknyomás és folyadékszint ellenőrzésével.

Aki szereti magát kiszolgálni, sőt, határozottan tartózkodik a kutasoktól, megkapja a vágyott magányt a továbbiakban is, vagyis külön szigetet alakítottak ki az önkiszolgáló vásárlóknak. Konkrétan: ha a budaörsi kútnál a jobb oldalra állunk, kiszolgálnak, a bal oldali soron viszont magunk tankolhatunk.  Természetesen a két sor árai azonosak, és a bal soron is kiszolgálnak, ha igényeljük, és van rá kapacitás.

Az ígéretek alapján az árak – a 95-ös és a dízel üzemanyag esetében – a tescós árszínvonalhoz igazodnak. Az egyéb, újonnan megjelenő prémium üzemanyagok viszont olyan áron kerülnek forgalomba, mint bármely Shell kúton.

15 évig biztos nem lesz Tesco kút

15 évig biztos nem lesz Tesco kút

15 évig biztos nem lesz Tesco kút


A nagy piros V-Power transzparensektől nem kell azonnal megriadni. Ha betér a vásárló, már a régi árakat látja a 95-ös és dízel oszlopoknál. Budaörsön a három héttel ezelőtti átadást követően valóban maradt a Tesco ár. Persze azóta volt áremelkedés, és a jövőt sem látjuk előre.

A shopokban Shell üzemeltetés zajlik, ami azt jelenti, hogy azt az áruválasztékot tartják, amely más Shell shopokban is megtalálható. A régi gyakorlat teát megszűnt, vagyis Tesco márkájú termékek nem szerepelnek a polcokon, az üzlet jóval drágább lett, mint régen.

Hackl Mónika Tesco kommunikációs vezető, Erényi Balázs Shell Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke, Antal Erzsébet Tesco Global Zrt. igazgatósági tag

Hackl Mónika Tesco kommunikációs vezető, Erényi Balázs Shell Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke, Antal Erzsébet Tesco Global Zrt. igazgatósági tag

A vezérkar


„Az együttműködés jelen állapotában nem terjed ki a shopok ellátására, de reméljük, ezen a téren lesz változás. Minden egyes termékkategóriában található a Tesco árszínvonalához igazított termék, sőt, azt kell mondanom, hogy a most átvett shopok árai alacsonyabban, mint más Shell hálózatban működő shopok árai.” – válaszolt ezt firtató kérdésemre Erényi Balázs, a Shell Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke.

„Dolgozunk rajta” – hangzott az ígéretes és misztikus válasz Antal Erzsébet, Tesco Global Zrt. igazgatósági tag szájából is. – „Gyorsan jött létre a megállapodásunk, nem lehetett mindent egyik napról a másikra megoldani.”

A válaszokból úgy éreztem, nincs még minden veszve, talán nemsokára megint sajtótájékoztatóra hívnak, amikor bejelentik, ismét visszatér a Tesco ár a Shell shopba.

A másik szívfájdalmam az E85 bioüzemanyag eltűnése a Tesco kutakról. A következő oldalon kiderül, vajon valaha lesz-e – a kötelező bekeverésen kívül – bioüzemanyag a Shell kutakon.


Nem a legolcsóbb

Nem a legolcsóbb

Nem a legolcsóbb


A Shell üzemanyag-portfoliójában  – vagyis népiesen szólva kínálatában – nem szerepel az E85 (85% alkohol, 15% benzin) üzemanyag, ezért a eddigi két E85-öt is forgalmazó Tesco kútról azonnal eltűnt.

A Shell kutakon a technikai háttér miatt kettő, esetleg három üzemanyag forgalmazható, és ezek között nem szerepel az E85. „Ez a döntés jelenleg végleges, de látni kell, hogy a magyar üzemanyagpiac milyen irányba fejlődik tovább.

A kereslet jelenleg nem igazolta vissza, hogy érdemes lenne az E85-tel foglalkozni. Nincs ezzel kapcsolatban stratégiai döntés, hogy a Shell forgalmazhat, vagy nem forgalmazhat, csupán a kereskedelmi igények függvényében döntenek.” – mondta Erényi Balázs.

"Borravalót el szabad fogadni?"

„Borravalót el szabad fogadni?”


Ez E85 elveszett ugyan, de ahogy Makai Melinda mondta: „Az együttműködéssel viszont valamivel többet tudunk adni. Mindent nem lehetett elsőre integrálni.”

Persze ez nem jelenti azt, hogy a Tesco nem folytatja tovább a környezetbarát megoldások keresését. „2020-ra a 2006-os értékekhez képest a széndioxid-kibocsátást a felére kell csökkenteni. Ez vonatkozik az áruház üzemeltetésére és a logisztikára is. Vizsgáljuk a speciális kamionok, elektromos járművek alkalmazásainak lehetőségét is.

Az energiafogyasztásunk eddig közel 7%-kal csökkent a tavalyi időszakhoz képest, ami azért jelentős, mert a Tesco Magyarországon a 7. legnagyobb energia felhasználó. A környezetvédelem csoportszintű törekvés, de Magyarország áll legelöl ezen a téren.”

Hoppá, itt nem az olcsó csurog

Hoppá, itt nem az olcsó csurog

Hoppá, itt nem az olcsó csurog


„Azt azért elkerülném, hogy az E85 megszűnésével azt a képet süssék ránk, hogy a Shell nem felelősségteljesen viselkedik ebben a témában” – folytatta Erényi Balázs. „A Shell kereskedelmi programjában azt gondolja, hogy a bioetanol jelenlegi formájában nem alkalmas a probléma megoldására, főleg nem hosszú távon.

Ezért bizonyos kivárásunk van ezen a területen, miközben borzalmas erőfeszítéseket teszünk abban az irányában, hogy milyen bioüzemanyagok jelentik a jövőt.

A két E85 kút működésének fenntartása kereskedelmileg nem volt indokolt, miközben a jövőben remélhetőleg nagyobb programokkal lehet előjönni, aminek nagyobb hatása lesz. Ha az E85 üzletileg rentábilis lenne és megvolna a technikai háttér, megjelenhetne a Shell kutakon, vagyis nem elvi az elhatárolódás.”

Az elmondottak után sok kétség mellett bizakodás is ébredt bennünk. A Tesco kutak eddig sem voltak a legolcsóbbak, most az átszínezéssel szinte biztosra vesszük, hogy emelkedni fognak az árak, és az aktuális kút környezetében lévő töltőállomásokhoz fog igazodni az árképzés.

A forgalmazók a prémiumbenzineken keresnek legjobban, ezért ezek a promóciója erősödik. Viszont van remény, hogy a Tesco melletti Shell kutak üzletei olcsóbbak legyenek, és tulajdonképpen a bioüzemanyagok ügye sincs véglegesen lezárva.

Az idő majd eldönt mindent. Csak megérjük…