Önkényuralmi üvegkarácsonyfa

Önkényuralmi üvegkarácsonyfa


Egyik legutóbbi szavazásunk szerint év végén olvasóink is inkább italoztak, mint autót vezettek. Így adja magát, hogy az Újévet egy közös méregtelenítő kúrával kezdjük. Az ittasan tett ígéretek megtartásával még ráérünk… Mi biztosan nem fogjuk számonkérni.

Megelőzés
A másnaposság megelőzésének legköltséghatékonyabb módja, ha egyáltalán nem, vagy csak mértékkel fogyasztunk alkoholt. Kísérletezhetünk alkoholmentes italokkal is, de ezt a korábbi teszteredmények ismeretében inkább kerüljük, mint ördög a szentelt vizet. Csak a csalódást veszíthetjük, azért meg ugye ritkán kár.

Van aki az átmulatott éjszaka után, lefekvés előtt biztos ami biztos alapon lenyel egy marék fejfájáscsillapítót és iszik rá egy vödör vizet. A második mozzanat mindenféleképpen ajánlott még akkor is, ha idegenkedünk a kemikáliáktól és gyógyszert nem szívesen veszünk magunkhoz. A sok víz önmagában is megmenthet a fejünkben hokedliket rugdosó komisz majmoktól.

Gyógyít-e a gyógysör?

Gyógyít?

Gyógyít?


A népi gyógymódok sorában előkelő helyen szerepel a gyógysör nemes intézménye. A fej- és gyomorfájástól meggyötört áldozat – ha teheti – másnap felfeszít egy deres palackot, majd boldogan megissza. Az aktust jó esetben kellemes, nyugtató érzés kíséri, a hideg ital javít a gyomor állapotán a bevitt vitaminok, ásványi anyagok és a nem utolsó sorban a víz is jótékony hatású. Csak az alkohol ne lenne benne… Figyelem, a harmadik gyógysörtől már ismét a berúgás következik.

De vigyázat, nem mindenkinek jön be a “kutyaharapást szörivel” módszer. A családi legendárium tartalmaz egy rövid bejegyzést a gyermekünneplést követő másnap két összekoccanó sörösüveg hangjától kipontozódott versenyzőről is. Hasonlóan rossz reflexeket válthat ki az italosüveg puszta látványa, vagy az alkohol illata is.

Méregtelenítés

Meztelen üvegek

Meztelen üvegek


A méregtelenítés legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha a bemeneti csatornán visszajuttatjuk az alkoholt a külvilágba. Azonban jól válasszuk meg a megfelelő időt és helyszínt, mert az alattunk lakó erkélyén díszlő muskátliágy szervestrágyázása az angol etikett szerint kerülendő. (Jólneveltek a WC-t részesítik előnyben és nem hánynak a trombitába, padlóvázába sem.)

Az ürítés rövid ideig kellemetlen, és ha ismét népszerűek szeretnénk lenni a rendezvényen, akkor egy gyors fogmosást is be kell vállalni. (Fogkefe, fogkrém legyen része a túlélő-felszerelésünknek.) A végeredmény több szempontból is előnyös. A már lenyelt alkoholon nem kell szerencsétlen szervezetünknek átküzdenie magát, ha nem pótoljuk azonnal a mérget, akkor a másnap fájdalommentesebb lesz és nem utolsó sorban megkopott méltóságunkból is visszaszerezhetünk néhány morzsányit.

Ami működik

Jobb, ha nem keverjük

Jobb, ha nem keverjük


Egyetlen biztos tipp van a másnap átvészelésére. Kapcsoljuk ki a telefonunk, sötétítsük be a szobát és begubózva, sorsunkba beletörődve várjuk a megváltó halált. Jó eséllyel nem döglünk bele a piálásba – holott biztosak leszünk benne, hogy semmiféleképpen nem érjük meg a következő reggelt – hanem szép lassan magunkhoz térünk. Ha már járóképesek vagyunk, igyunk sok vizet, vagy még inkább sportolóknak szánt izotóniás italokat. Segíthet a feltámadásban a kávé is. Ha koffeinmenteset iszunk, nem leszünk jobban.

Ha akad a közelben vajákosasszony, esetleg egy képzett boszorkány, nyugodtan tegyük sorsunkat a kezébe. A szörnyűségekből kotyvasztott méregtelenítő teák nem sokat ronthatnak cudar helyzetünkön. Legfeljebb néhány újabb nyavalyával leszünk gazdagabbak.

Kattintás után kiderül, miért rossz a nőknek. No nem úgy általában, hanem csak ha rengeteget isznak.


Szilárd hajtóanyag

Óvatosan az első étkezésekkel, mert gyomrunk is megsínyli az italozást. A tömények alapos munkát végeznek, de a rengeteg szénsavas lötty sem tesz jót bendőnknek. A savanykás levesek, hűvös tejtermékek sikerrel lendíthetnek át a kezdeti nehézségeken. Saját tapasztalat, hogy a kóla, amit normális esetben legfeljebb vízkőoldásra és a kerékpár felnijére kenve a fékhatás javítására használnék – is segít az életben maradásban. Jó hideg, nem kell megrágni, és a rengeteg cukor is jót tesz a meggyötört szervezetnek.

A nőknek tovább tart

Rendes népek gyümölcsből készítenek töményet

Rendes népek gyümölcsből készítenek töményet


Érdekes, hogy a nőknek a másnaposság is tovább tart. Pontosabban a legrosszabb, émelygős, fejfájós része. Az alkohol bontásával az emberi szervezet több lépcsőben végez. A nőkben a középső lépcsőhöz szükséges enzimekből általában kevesebb van, így belőlük lassabban ürül az alkohol. Pech.

Arra, hogy az emberi szervezet óránként hány gramm alkohol hatástalanítására képes, nincsen pontos adat. Ez függ a kortól, nemtől, testsúlytól és az alkoholfogyasztási szokásoktól is. Így biztos képletet, hogy egy üveg sör mennyi idő alatt enyészik el bennünk, nem tudunk megadni.

Rúgjunk be okosan!

Csak szép sorjában

Csak szép sorjában


Egyáltalán nem mindegy, miféle mérgektől veszítjük el eszméletünket. Tapasztalt italozók intenek a sokféle alkoholtartalmú lé féktelen keverésétől. Ha már iszunk, legyünk hűségesek, ne keverjünk mindent. Egyesek a sört, mások a vodkát tartják másnaposbarát italnak, de a színes-szagos koktéloktól mindannyian menekülnek. Sokan abban is egyetértenek, hogyha italozásra kerül a sor, akkor okos dolog minőséget fogyasztani. Rövidből is jobban járunk a márkással, mint a vegyipar remekeivel, de a gumicsizmából és kristálycukorból erjesztett, szőlőt csak képről látott homoki borok is hamar, kegyetlen módon végeznek az amatőr alkoholistával.

Saját tapasztalatok?

Önöknek vannak tuti tippjeik másnapra? Ha igen, akkor ne tartsák magukban, írjanak nekünk, hiszen az emberiség szomjazza a hasznos tudást. A legjobbakat alkalomadtán ki is próbáljuk.

Végül egy kérés: autóba, kormány mögé csak akkor üljünk, ha már biztosan kiűztük testünkből a gonoszt.