Autóelérhetőségi index
Amerikában elérhetőbb az autózás

Amerikában elérhetőbb az autózás

Amerikában elérhetőbb az autózás


Az egyesült államokbeli Comerica Bank rendszeresen közzéteszi az úgynevezett autóelérhetőségi mutatót. Az “auto affordability index” nevű érték azt jelzi, hogy az átlagos autót hány heti jövedelméből képes megvenni az amerikai átlagcsalád. Minél kisebb ez a szám, annál könnyebben elérhető egy közepes árú új autó.

Ez a mutató már 24 hét alá is lement, időnként 26 hét fölötti szám jön ki és az átlagos autó értéke is változik a kedvezményektől függően. Mi 25 héttel és a finanszírozási költségeket is beleértve 28 000 dolláros (5,5 millió Ft) autóárral számoltunk, ami nagyságrendileg megállja a helyét.

Átlagautó 28 000 dollárból

25 hét alatt összejön egy Malibu

25 hét alatt összejön egy Malibu

25 hét alatt összejön egy Malibu


Nem volt könnyű tipikus amerikai autót választani, mert mi is az átlagos? Tengernyi pickup és terepjáró fut, de a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében kipécéztünk egy családi szedánt. A példaautó egy klasszikus modell, a tavaly megújult Chevrolet Malibu. A Malibu ára a 2,4-es benzines négyhengeressel 27 550 dollár a kevéssé dallamos nevű LTZ 1LZ-kivitelben. Ha egy tolótetőt kérünk, körülbelül a keretösszeget hagyjuk ott a Chevy-dealernél.

Az átlagos, tehát minden fényűzéstől mentes autó a nagy vízen túl 169 lóerős, természetesen bőrüléses, kényelmét kétzónás automata légkondicionáló és hatfokozatú automata váltó tökéletesíti. A szép nagy limuzinban a 18-as alufelnikért sem kell felárat fizetni.

Folytatjuk az átlagos magyar autó árával. Jóval magasabb, mint mi hittük volna


4,5 millió forint

Mi még nem hallottunk hazai autóelérhetőségi mutatóról, de a számokat össze lehet vadászni hozzá. A JATO Dynamics adatai szerint idén 4 535 165 forintba került az átlagos magyar autó, ami komoly ugrás a korábbi 3,1 millióhoz képest.

Egy Opel Astra kombi épp belefér

Egy Opel Astra kombi épp belefér

Egy Opel Astra kombi épp belefér


A 4,5 milliós összeg a 2008-ban forgalomba helyezett több mint 100 000 új személyautó listaárából született, tükrözi az egyszerűbb és gazdagabb felszereltségek arányát, tehát pontos, csak az eseti, le nem jelentett kedvezményeket nem hozza. Kedvezmények nélkül az átlagos Suzuki SX4 eladási ára is 3 740 000 forintra rúg.

Astra Caravan 1,6

Itthon az amerikainál másfél kategóriával kisebb autó fér bele az átlagos keretbe, amely – elterjedtsége okán – legyen egy Opel Astra. 4 537 000 forintért az Enjoy-felszereltségű 1,6-os benzines Astra Caravan áll legközelebb a kívánt árhoz.

Idén 4 535 165 Ft az átlagautó listaára

Idén 4 535 165 Ft az átlagautó listaára

Idén 4 535 165 Ft az átlagos autó listaára


A 115 lóerős motor fejlődést jelent a korábbi, elég satnya 105 lóerőshöz képest, az Astrában színvonalasak az anyagok, a nyújtott tengelytáv miatt rengeteg benne hely, csomagtere közmondásosan tágas. A kiforrott technika mellé négy légzsák, manuális légkondicionáló és CD-s rádió van benne, ebből a pénzből elég jó autót vihet haza az átlagos család.

Nem eszünk, nem iszunk, nem lakunk sehol

Világlátott könyvelési szakértőnk tanácsára 191 000 forintnak vettük a bruttó átlagfizetést, két egyformán kereső szülőt feltételeztünk. Mivel a család tisztességesen adózik is a jövedelme után, keresőnként máris csak havi nettó 120 000 forint marad a borítékban, tehát Kovács és Kovácsné heti 55 385 forintot visz haza közösen.

Másfél évet keccsölünk az átlagautóért

Másfél évet keccsölünk az átlagautóért

Másfél évet keccsölünk az átlagautóért


Ezzel a jövedelmi szinttel amerikai társaiknál több mint háromszor hosszabb időre kell felfüggeszteniük létezésüket és közben nem költeniük semmire. Az átlagos magyar autó 82 heti munkájukba kerül. Több mint másfél évig kell kuporgatniuk egy ezerhatos Astra kombiért, míg az USA átlagcsaládja alig fél év alatt összerak egy Chevy Malibut.

74 hét munka az akciós átlagautó

Mivel a magyar piacon a mindenféle kedvezmény miatt nem a listaárak számítanak, az Astra alapárából a példa kedvéért vegyünk le 10 százalékot. Ebben az esetben Kovácséknak már csak 74 hétig kell zéróra redukálni a kiadásaikat és a nélkülözést felválthatja egy saját új autó öröme.