A motortér árulkodik a törésnyomokról

A motortér árulkodik a törésnyomokról

A motortér árulkodik a törésnyomokról


Nem egészen másfél millióért jó vételnek tűnik ez a családi autóként használt Focus, de óvatosságból szakértőkhöz vittük átnézésére. Egyikük Végh Lajos, az érdi Fiat-szalon munkatársa, Pruzsinszky Zoltán pedig a Schiller-autócsoport használtautó-üzletágának cégvezetője. Mindketten törésre és nem gyári javításra utaló nyomokat kerestek.

Nézzük meg alaposan!

A külső szemrevételezés és az esetleges fényezési eltérések átnézése után a motorteret érdemes vizsgálni. A lezúzást ki lehet szúrni a könnyen sérülő zárhídból. Ez az a fémlemez a hűtő előtt, ahová a motorháztető zára beakad. Itt mindig vékony a festés, a Focuson mért 25 mikronnak is örülünk, mert az épphogy ráfújt anyag a gyári állapot.

Kopott a csavarfej, mert javításkor levették a motorházfedelet

Kopott a csavarfej, mert javításkor levették a motorházfedelet

Kopott a csavarfej a javítás óta motorházfedelet


Ugyanitt a gyári matricák (pl. színkód, lámpabeállítás) hiánya javításról árulkodna, utólag nem lehet ugyanúgy visszatenni őket. A fém adattábla rögzítése is biztos jel: a gyári szegecselést sem lehet újraalkotni, de a zárhíd ép és cserélve sem volt, ezért az orr nem kaphatott nagy pofont.

A motorház zsanérján azonban a csavarfejekről lekopott a festék, tehát a motorháztetőt levették. A gépháztető mégis eredeti – mutat a szakember egy festékleverődéses pontot a belsejében. Ha a gyári cinkréteg szürkéje látszik a fényezés alatt, akkor valószínűleg még nem volt fújva, javítva.

A hűtő sok mindent elmond

A hűtő sok mindenről árulkodik, mert nagyon könnyen sérül. A hűtőcsövön az eredeti bilincsek csak roncsolással oldhatók, a csavarhúzóval kilazítható fajta gyanúsan nem gyári. Hasznos a hűtő alját alulról végignézni, ami aknán vagy emelőn kényelmes. A Focusé hibátlan, egyenletes. A rendszám sincs egyengetve, kalapálva, a lámparögzító fülek is az eredetiek, csupa jó jel.

Csúnyán eláll a javítás óta küszöb - mutatja Pruzsinszky Zoltán

Csúnyán eláll a javítás óta küszöb – mutatja Pruzsinszky Zoltán

Láthatóan eláll a helyretákolt küszöb


Mindig érdemes felemelni az autót. “Láttam olyan G Astrát, amelyről emelés híján meg nem mondtuk volna, hogy min ment keresztül. Az alján ott voltak a húzatópad karmainak a nyomai, mert az elejét és az oldalát is húzni kellett a durva sérülés után” – meséli Pruzsinszky Zoltán. Ezúttal megnyugtatóan ép, gyári lemezeket látunk alul, tehát a Focus nem kaphatott nagyot.

Nem lehet megúszni a letérdelést-lehasalást az autó mellé, de ezúttal is megéri! A küszöb girbegurba a bal első emelési pont körül, ráadásul az ajtó alatt itt hirtelen véget ér egy szigetelőcsík. Kicsit hátrébb a tökéletlen javítás miatt rozsdásodik a hátsó sárvédőív, gyári állapotban ilyesmi nem fordulhat elő egy 6 éves Fordon.

A túloldalon is találunk pár törésre utaló nyomot


Kilopott légzsákok

Törött autókkal előfordul, hogy nem pótolják az eldurrant légzsákot. A Focusnál a szélvédő tövében jelzik a lufik számát, meglétüket és működésüket ellenőrizhetjük azzal, ha a gyújtás ráadásakor felvillan majd pár másodperc után elalszik a sárga kontrollámpája.

Manipulációra utal, ha az Airbag vagy SRS felirat nem válik ki élesen a háttérből.

Amennyiben csak a motor beindulásakor alszik ki, akkor a fényt ráköthették az olajnyomásjelzőre, hogy eltitkolják a légzsákok hiányát – meséli Végh Lajos. Ez sokba fáj, csak a légzsákvezérlés 80 000 Ft egy Corollába, maga a légzsák is több százezres tétel. Manipulációra utal, ha az Airbag vagy SRS felirat nem válik ki élesen a háttérből, esetleg eltűnik az embléma a kormányból – jegyzi meg Pruzsinszky Zoltán.

Nem mindenható a rétegvastagság-mérő

És mi lesz a festékvastagság-mérővel? – kérdezem. Hozom, mi is használjuk az állapotméréshez, bár nem mutat ki minden sérülést – oszlat el egy tévhitet Végh Lajos. Ha az autót nem fényezett elemmel (pl. azonos színű bontottal) javították, akkor a fényezés gyári vastagságú, mégis volt puff.

Vastagon ott a gitt a küszöbön

Vastagon ott a gitt a küszöbön

Vastagon ott a gitt a küszöbön


Elemenként 3-4 pontot érdemes megmérni, a tetőt se felejtsük ki! Többnyire 120-160 mikron közöttiek a gyári fényezések, de az egyenletes 200-ra sem muszáj gyanakodni. Ennél magasabb érték már újrafényezésre utal. Ha a műszer 400-500-at jelez, akkor biztosan gittréteg van a lakk alatt.

Alul gitt, fölötte új fényezés

A Focuson hamar kijön a 240 körüli mért értékekből, hogy bal oldalon fújva volt a két ajtó, a sárvédő és a küszöb. Az ajtó fényezéskori levételéről a zsanér kopott csavarfejei is tanúskodnak. Tehát nem nagyon, de oldalt sérült volt a Focus és a helyreállítás nívója messze esik a gyári technológiától.

Nem kerül sokba az állapotfelmérés a márkaszervizekben

Nem kerül sokba az állapotfelmérés a márkaszervizekben

Nem kerül sokba az állapotfelmérés  márkaszervizekben


Nálunk sok a nagyon okos ember, aki nem veszi igénybe az állapotfelmérést a márkaszervizekben, inkább örül a tuti vételeknek. Pedig mindenütt vállalnak állapotfelmérést, amit a karambolok felderítésén túl kiegészíthetünk a kilométeróra-állás kiolvasásával a motorvezérlésből vagy a dízeleknél végképp fontos kompresszió- és veszteségméréssel.

Állapotfelmérés: fontos és nem drága

Az is lekérdezhető, hogy működött-e valaha az övfeszítő. Az 1-2 órás alapátvizsgálás ára 10 ezer forint alatti, az érdi Fiat-márkaszervizben konkrétan 6500 Ft. Nem tétel ahhoz képest, amit egy összegányolt autón bukhatunk.

Sok garanciális használt is van a piacon

Sok garanciális használt is van a piacon

Sok garanciális használt is van a piacon


Fontos, hogy ne vegyük egy kalap alá az összes balesetes előéletű autót! Ha mondjuk egy első váznyúlványt a szakszervizben, az előírt gyári technológiával kicserélnek, akkor az újra betölti energiaelnyelő szerepét egy ütközésben.

Ha pótlás helyett csak kihúzzák, a következő töréskor a másik autó bejöhet a műszerfalig. Ritka a gyári állapotra visszaállított autó, mert az ugye drágább volna.

Garanciális használt autók

Mi hiszünk az autóimportőrök használtautó-programjaiban, amilyen az ismertebbek közül az Opel-, a Chevrolet- és a Saab-márkakereskedésekben működő G2, a Ford Protekt vagy a VW-konszern márkakereskedőit lefedő Weltauto.

Csak megbízható helyről vegyünk használt és új autót!

Csak megbízható helyről vegyünk használt és új autót!

Csak megbízható helyről vegyünk autót


Itt átvizsgált autókat értékesítenek, maximált korral és futásteljesítménnyel. A G2-s autók esetében a szelephézagtól a pótkulcsokig terjedő 50 pontos felmérésen megfelelt autókat 12-24 hónap garanciával és segélyszolgálattal értékesítik a kortól és a futásteljesítménytől függően. Az összes G2-s használt autóra cseregarancia érvényes 8 nap/500 kilométer erejéig, és ami fontos: az adott importőr programjában nemcsak a saját márkák szerepelhetnek, hanem az összes olyan autó, amely megfelel a kemény feltételeknek.

Bárki vesz is használt autót, kizárólag olyan cégtől vásároljon, amely jó pár éve működik és nem szívódik fel egyetlen éjszaka alatt.

És persze nagyon nézze meg, miért ad pénzt, mert az autónepperek az átverésekkel keresnek a legjobban.