Lassan akciósak lesznek

Lassan akciósak lesznek

Lassan akciósak lesznek


Arra voltunk kíváncsiak, hogy a különféle elektronikára – vagy épp akciós párizsira – szakosodott nagyáruházak GPS-osztályán milyen mélységű információkra számíthat a kedves érdeklődő. Összeállítottunk pár szokásosnak mondható kérdést az autós GPS-ekkel kapcsolatban, mindenhol ezek mentén alakítottuk a társalgást:

1.    A legolcsóbb, térképet nem (vagy alig) tartalmazó PNA-ra hogyan tudunk Európa-térképet varázsolni?
2.    Az Európa térképet tartalmazó készülékek térképe mit tud, miképpen frissíthető a jövőben?
3.    A gyárilag feltöltött térképeken túl beszerezhető-e egyéb térkép?
4.    A készülékekre tölthető-e valamiféle turistatérkép, ha netán kedvünk támadna kirándulni, vagy GPSGames játékokat játszani?
5.    Mi a helyzet a TMC-vel? Melyik készülék tudja, mennyibe kerül a használata?

Az alábbi sorrend a boltok nevének ABC-be rendezésével született, semmiféle rangsort nem jelent! Az egyes áruházakat nem konkretizáljuk, csak a lánc nevét tüntetjük fel, mint az átcímkézett sajtok esetében szokás. Konklúzió a teszt végén.

Auchan

Zsebtévé

Zsebtévé

Zsebtévé


Nem kifejezetten elektronikai szakáruház, de természetesen forgalmaznak GPS-t. A műszaki osztályon az eladó elfoglalt, de amikor sorra kerültünk, kedves és türelmes volt. Nézzük a válaszokat!

Első versenyzőnk PNA-hoz memóriakártyán megvásárolható térképet ajánlott, – ami szinte biztosan rossz tipp. Az iGO-t futtató PNA-k térkép aktualizálásával kapcsolatban is kétesélyes információt kaptunk, ugyanis azokhoz a fejlesztő nem feltétlenül adja automatikusan a frissítést is. Megtudtuk, hogy a különféle varázslatokkal PNA-ra műtött szoftverek miatt a garanciától búcsút kell vennünk, a gépekre tölthető turistatérképről pedig kiderült, hogy olyan nincs. TMC-ről ugyan hallott az eladó, de következetesen TCM-nek hívja. A vitrinben is így, helytelenül szerepel.

Hol a legolcsóbb GPS?

Hol a legolcsóbb GPS?

Hol a legolcsóbb GPS?


A vevő szempontjából kedves pozitívum, hogy az eladó felhívta figyelmünket egy közelgő akcióra. Ha tehát nem sürgős a vásárlás, akkor várjunk pár napot, egyik-másik darab akcióssá válik. A kiszolgálás kedves volt, de alapfokú.

ElectroWorld

Épp nem volt nagy forgalom, a PNA-k között lézengve hamar segítségünkre sietett egy nagyon kedves hölgy. Talán meglepő, de ő volt az egyik legfelkészültebb:

Ez igen!

Ez igen!

Ez igen!


Térkép nélküli meztelen gép nincs a kínálatban. A legolcsóbbról kedvesen lebeszélt minket, a többi gépen futó iGO variációkról korrekt tájékoztatást kaptunk. A frissítés kérdéskörére a mindent vivő “netes frissítés” válasz nekünk kevés. További térképek tekintetében is helytálló, bár az egyszeri vásárlónak haszontalan választ kaptuk: érdeklődjünk a márkaképviseleteknél. Túrázáshoz okosan nem ajánlott PDA-t, sem PNA-t, hanem kifejezetten a kézi készülékek felé terelt minket, amikre lehet ingyenes turistatérképeket tölteni. TMC-vel kapcsolatban is korrekt választ kaptunk, így kiosztottuk az első, hatalmas piros pontot.

Hamarosan betérünk oda is, ahol “értenek hozzá és segítenek”. Kiderül valóban így van-e és eláruljuk, mi hol bíznánk magunkat az eladókra


Euronics

A boltba belépve fennhangon köszöntöttek minket, a navigációkhoz lépve azonnal ott termett egy eladó. Tisztességes fogadtatásban tehát itt sem volt hiány. De jöjjenek a kínos kérdések:

A legolcsóbb készüléken csak Kelet Európa térkép található. Térképfrissítés tekintetében csak tippeket hallottunk. Elnagyolt választ kaptunk az extra térképek beszerzésével kapcsolatban is, az SD-kártyás iGO PNA-ra bőrözése természetesen itt sem jó tipp. Turistatérképek kérdéskörében a “halvány fogalmam sincs róla” állapot titkolására tettek néhány gyenge kísérletet, de Olcsó János átlát a szitán. A TMC-ről itt megtudtuk, hogy az bizony fizetős lesz. Ez azonban korántsem biztos.

Kicsit provokatív extra kérdésünkre, miszerint iGO-ból létezik-e magyarosan szólva “okosba megoldható” verzió, megtudtuk, hogy igen, csak meg kell találni. “Többet nem mondok”. Ez mindenképp tisztességes, nincs hazugság, de van elhatárolódás a lopott szoftverektől.

MediaMarkt

Egyik sem lát műholdat, hallatlan!

Egyik sem lát műholdat, hallatlan!

Egyik sem lát műholdat, hallatlan!


A mosógépeken túljutva, néhány perc nézelődés és várakozás után itt is egy kedves úrral hozott össze minket a sors. Készséggel válaszolt kérdéseinkre:

Rögtön egy jó pont, amiért gyorsan lebeszél minket a legolcsóbb, lidérces kinézetű műszerről. Elhisszük, hogy jót akar. A következőnek kinézett készülékre tölthető turista és egyéb térképekről itt sem tudunk meg semmit, – csak azt, hogy legális út nincs – de emberünk nem zárja ki, hogy kis trükközés után biztosan az is megoldható. Nem szerencsés a kezdő júzert ilyesmikre biztatni. Szomorú, hogy az iGO-alapú gépekhez szerinte nincs frissítés, de a TeleAtlas ismerete és az, hogy az egyik nagynevű gyártó újabb szoftverének gyengeségeivel tisztában van, javít a helyzeten. TMC téren féligazságokat hallunk, a hazai helyzetet ismerte a dolgozó, de a külföldi ingyenesség nem mindenhol fedi a valóságot.

PhotoHall

Vitrinnézőben

Vitrinnézőben

Vitrinnézőben


Picit hosszabban álldogáltunk a vitrin előtt, végül mi hívtunk egy szakembert a pult mögül. Innentől viszont minden simán ment, készséges úr felelt gonosz kérdéseinkre:

Utolsó emberünk nem árul zsákbamacskát, ő a hazai piacon amúgy is nehezen megkerülhető iGO vonalat ajánlja, valami megbízhatóbb vason futtatva. A PNA-s szoftverek frissítésével szerinte közvetlenül a NavNGo-t kéne zaklatnunk, ami sajnos nem így van. Ők ezzel nem foglalkoznak. Sajnos a PDA-PNA összemosásba ő is beleesik, így a plusz térképekről is felemás infókat kapunk. TMC-ről korrektül mindent megtudunk, amit lehet.

Végül még elbeszélgettünk arról, hogy eladónk melyik készüléket ajánlaná jó szívvel. Itt egy meglehetősen kifutott (de a maga idejében valóban erősnek számító) típust említett. A különféle gyártók és az általuk használt térképek terén is megtudtunk hasznos dolgokat, a tájékoztatás tehát alapfokon rendben volt. Extra pontot ért, hogy olvassa a szaklapok tesztjeit is.

Epilógus

Ide most benézünk

Ide most benézünk

Ide most benézünk


Fontos megjegyezni, hogy ezekben a boltokban az eladók naponta szembesülnek újabb és újabb készülékekkel. Irreális volna elvárni tőlük, hogy olyan szinten ismerjenek minden típust, mint egy szaküzlet vagy márkaképviselet dolgozói. Ha tehát rosszul döntünk, és mégsincs ingyenes Türkmenisztán térkép az olcsó PNA-hoz, netán nem találjuk a neten a beígért frissítést, akkor elsősorban magunkban keressük a hibát!

Manapság nem lehet akadálya annak, hogy az interneten vagy egy szakboltban valódi válaszokat kapjunk kérdéseinkre, és ezek alapján, felelős módon döntsünk. Továbbá ne feledjük, hogy a fentebb több helyen olvasható “a forgalmazónál megoldják/feltöltik” kezdetű ún. problémamegoldás közel sem biztos, hogy ingyenes! Így pedig nem garantálható, hogy az olcsóbb valóban olcsóbb.

Ha mindenképpen gigászi fogyasztási templomban kellene GPS-t vásárolnunk, akkor az ElelctroWorld kedves eladó hölgyéhez térnénk vissza. Hogy melyik áruházban, az a mi titkunk. Vagy inkább benéznénk egy szakboltba. Tudják, cipőt a cipőboltból, mert a hentes esetleg megtréfálhat.