Beköltöztek
Beköltöztek

Nyári autósvakációk bajai

Nyári autósvakációk bajai

Beköltöztek
Aszfaltot legelnek?
Ki az erősebb?
Fentről támad
Hess!
Úgyse jöttök be!
Darázsháló
Megharap
Kössük be őt is
Fékezéskor elszabadulhatnak
Öltözzünk fel szépen. Vagy ne.
Szétszóródott
Kötelet neki is!
Csomagok között
Igen, így kell vezetni!
Nehogy beugorjon!
Fotó megosztása:
Öltözzünk fel szépen. Vagy ne.

Öltözzünk fel szépen. Vagy ne.

Öltözzünk fel szépen. Vagy ne.


Közeledik a nyár, előbb utóbb elmegyünk szabadságra. Persze autózni a szabadság ideje alatt is kell, bár a volán mögött nem lazíthatunk egy pillanatra sem.

Jelmez

Nagy melegben, szabadságon az autós hajlamos arra, hogy testét a megszokottnál kevesebb textilbe burkolja. Ez egy darabig még jó is, bár a túl lenge ruhákba virító hölgyek bizonyítottan rossz hatással vannak a közlekedésbiztonságra. Akár autóban ülnek, akár gyalogosan lófrálnak a városban vagy éppen a vízparton.

Kötelet neki is!

Kötelet neki is!

Kötelet neki is!


Strandolás után amúgy illik átöltözni, a nejlon fecskében, félmeztelen felsőtesttel vezetés nem úriemberhez méltó viselkedés és még az altestünk is bepállhat az algás gatyába.

Amennyiben nem a vallásunk valamelyik szigorú passzusa írja elő, ne erőltessük a strandpapucsos viseletet. Akkor inkább nyomjuk a pedálokat natúr, a nagyobb tapadás érdekében kvarchomokkal érdesített lúdtalppal, az mégis biztonságosabb és a pedálokat is jobban érezni.

Ha már a lábnál tartunk, jöjjön egy kínzó kérdés: elgondolkodott már valaha azon, mi lesz egy légzsáknyílással záródó koccanás után azzal az anyósülésen aszalódó utassal, aki roppant lazán a műszerfalon pihenteti a lábait? Ha túléli, egész bátran kopogtathat a Kínai Nagycirkusz porondmesterénél, kérdés nélkül, azonnali kezdéssel felveszik majd a kígyóember/kígyónő szerepre a fülei mellett 180 fokban visszahajlott lábai láttán.

Állatok

Darázsháló

Darázsháló

Darázsháló


Mérges bogarak nemcsak akkor okozhatnak mókás perceket, ha berepülnek az ablakon és a volánt fogva kell menekülni a felhergelt méh, vagy egyéb veszélyes ízeltlábú elől. A kilógatott kar, vagy a felhajtóerőt próbálgató tenyérrel elkapott májusi cserebogár is keményet üthet.

Egy hízott szarvasbogárba már belegondolni is rossz. Ezek inkább a szélvédőn elkenődve – ahonnan egyszerűen eltávolíthatók – távozzanak az örök vadászmezőkre. Mindenkinek jobb lesz így.

Átkattintás után még jön pár állat és jönnek akik nem bírják a meleget


Más állatok is okozhatnak meglepetéseket. Akad olyan ismerősünk, aki hallott már olyanról, akinek a szomszédja… Szóval az is megtörténhet, hogy a buta madár berepül a nyitott ablakon és odabent okoz nagy felfordulást. Hűvös estéken pedig a még meleg aszfaltra kitelepülő békacsapatok tehetik csúszóssá az aszfaltot a széttrancsírozott belsejükkel.

Ujjleltár

Kössük be őt is

Kössük be őt is

Kössük be őt is


Hasonló okokból kerüljük az tetőcsomagtartóba, esőcsatornába kapaszkodást is, mert az is megeshet, hogy borulás után nagy bajban leszünk, amikor számba vesszük az ujjainkat.

Hiába tűnik a strandolós nyaralás reggelén bölcs ötletnek, hogy az ablakon kinyúlva kapaszkodjunk a hanyagul tetőre vetett gumicsónakba, amíg azt a vízrebocsátás helyszínére nem furikázzuk, ez sem okos dolog. Inkább rögzítsük tisztességesen, vagy marad a vízparti pumpaparti.

Illik a csomagtartóban is rendet tenni. Ha már a hátsó sorokban is kötelező a biztonsági öv – nem véletlenül, akár a szabályosan becsatolva utazó elölülőt is megölheti a tehetetlenül előrerepülő ember – akkor a csomagtartóban tárolt nehezebb göncöket is illik lekötözni. Egy rekesz sör, a varrógép, de egy frissen polírozott sírkő is hatékonyan lemészárolhatja a fedélzeten utazókat.

Melegfóbia

Csomagok között

Csomagok között


Kollégáim a tűzforróra melegedett utasteret is veszélyes üzemnek kiáltották ki. Bár a spontánégés azért nem fenyegeti a kocsit, de az alattomos fekete műanyagok, és a fém alkatrészek is képesek kegyetlenül megégetni a gyanútlan nyúlkálót.

Égési sérülés és a belső túlmelegedése ellen a legegyszerűbb megoldás, ha árnyékban hagyjuk a járgányt, ha ez nem megy, akkor bátran tegyük magunkat nevetségessé filléres napellenzővel, amit a szélvédő mögé kell installálni. Esetleg vásároljunk kis üvegfelületű autót, az kevésbé melegedik át a napon.