A poéta autója

A poéta autója

A poéta autója


Van aki kinövi, de van aki még felnőttként is viccesnek, menőnek tartja, ha az autója hátsó felületének felhasználásával üzenhet valamit a mögötte haladónak. De miért van ez így?

Házi lélekbúvárunk szerint az emberekben erősen él a birtokolt tárgy személyre szabásának ösztöne – súlyosabban fertőzött embereknél a saját szájíz szerinti átalakítás akár a tunningőrületig is eljuthat, de ez már más tészta. Vannak szerencsések, akik ezt az autószalonban is meg tudják tenni, de akadnak olyanok is, akiket ez nem elégít ki és mindenáron valami egyedinek gondolt szöveget küldenek a közlekedés többi résztvevőjének.

Csoda Skoda

Ezt nem értjük

Ezt nem értjük

Ezt nem értjük


A matricákkal kidekorálásnak az öregedő, okkersárga Skoda 100-as által képviselt amúgy is komoly esztétikai érték növelése mellett praktikus okai is voltak, mégpedig a Mlada Boleslav-i szakemberek minden igyekezete ellenére itt-ott előtűnő vasoxidfoltok, majd az ezekből kialakult kisebb-nagyobb lyukak álcázása is. Mert ugye azt már régen megtanultuk, hogy ami nem látszik, az nincs. Bár fene tudja, hogy mi csúnyább a doblemezen, egy féltenyérnyi rozsdafolt, vagy egy bárgyútekintetű Mikiegér.

Mi magyarok szeretünk másokat fikázni és ezt nagy előszeretettel hirdetjük a kocsin is. Gyakran látni borzasfejű rajzolt kiskölköt, aki éppen a kocsi tulaja által lenézett autómárka emblémájára pisil. Elsőként mintha a Suzuki jelvénye lett volna a szenvedőalany, de aztán meghallva a piac igényeit, jöttek az eláztatott BMW, Merci és más emblémák is.

Ciao Casco

Casco volt valaha

Casco volt valaha

Casco volt valaha


Néhány évtizede még csupán a narancssárga alapon fekete betűkkel írt Casco-matricák voltak divatosak, illetve ezek továbbgondolt változatai. Ezeket az önjelölt művészek felszabdalták, és a szegényes, négydarabos karakterkészletből próbáltak új, értelmes szavakat kirakni. Általában a csaónál elakadtak, csak kevesen jutottak ennél összetettebb eredményre.

Majd jöttek a hátsó szélvédőkre applikált buta arcok, amelyek úgy tűntek, mintha valaki kukucskálna a hátsó üveg mögül.

Lapozás után jön a matrica, amivel valóban lehet pénzt keresni. Vagy legalábbis spórolni


Persze vannak olyan matricák is, amelyek valóban fontos információt hordoznak a többi közlekedő számára. Ilyenek a süket sofőrre figyelmeztető, vagy éppen a tanulóvezetőt megbélyegző hatalmas T-betű is. Utóbbit azonban nem feltétlenül bölcs dolog rátapasztani a kocsira, hiszen az esetek nagy többségében nem az elvárt – több türelem, előzékenység – hatást éri el vele a mazsola tanulóvezető, hanem azt, hogy örökre bent ragad a rosszul megválasztott sorban, esetleg megőszül a parkolóban.

Szintén értelmetlen a “Baby on board” feliratú háromszög, mert nincs ember, aki emiatt nagyobb követési távolságot hagyna, vagy jobban odafigyelne az eképpen feldíszített autóra, pedig a kisgyermekes sofőröktől néha nem árt kicsit tartani.

Vicces?

Ez a matrica kupac megbocsátható. :)

Ez a matrica kupac megbocsátható. :)

Ez a matrica kupac megbocsátható. :)


Aztán vannak a vezető szerint viccesnek gondolt szövegek is. Kár, hogy ezek nagy részét már valaki egyszer kitalálta és a többség csak szolgalelkűen leutánozza az elsőre tréfásnak tetsző szöveget. Ki ne látott volna már “Nyomd a gázt, valaki már vár a vesédre!” “Ha ezt el tudod olvasni, túl közel vagy” vagy éppen “Tolni” feliratot egy-egy autón. A “maffia szolgálati gépkocsija”, “Ne dudálj, épp tárat cserélek” címke viszont inkább a sajnálatraméltó kategóriába tartozik, és sosem tudjuk meg, mit szeretne vele elérni, üzenni a kocsi tulajdonosa.

Van, ami pénzt is hoz

Dekorációs osztály

Dekorációs osztály

Dekorációs osztály


Itt nem a már bebukott ilferrós matricázásra kell gondolni. Vannak olyan öntapadós műanyagdarabok, amelyekkel valóban lehet spórolni. Persze ilyeneket nem árulnak minden boltban. Egy olasz ismerős – aki korábban odahaza rendőrként dolgozott – kincsként őrizte a tenyérnyi olasz rendőrségi matricát, amit az első szélvédő sarkába ragasztott.

Ez saját bevallása szerint többször mentette meg kisebb nagyobb büntetésektől, így amikor új autót vett, mindig gondja volt a matrica szakszerű átmentésére is. Az itthoni “száguldunk és félünk” átirat valószínűleg nem ennyire sikeres konstrukció.

Kemény

Kemény

Kemény


Itthon, főleg az erdészeti utakra is bekukkantó terepjáróknál menő a kék keretben repkedő fehér kócsag, ami a természetvédelmi őröktől hivatott megvédeni a kocsit. Jó tudni, hogy hasonlóan a rendőrségi matricához, komoly seggberúgás jár a használatáért. Kicsit bonyolítja a használhatóságát, hogy csak Niván, Defenderen és Ford Rangeren mutat hihetően.

Ha nem akarunk közröhej tárgyává válni, inkább ne cicomázzuk fel mindenféle sületlenséggel az autónkat. Nem éri meg.