Csobbanás
Melyik veszélyesebb?

Melyik veszélyesebb?

Melyik veszélyesebb?


A hét eleji szerkesztőségi szeánszon néhány perces műhelymunka után ismét találtunk olyan témát, amihez feltétlenül szükség volt rá, hogy munkaidőben, legálisan fogyasszunk alkoholt. Az ittas vezetés ezúttal elmaradt, mégis tanulságokkal gazdagodva, elégedetten zártuk a munkanapot.

Aktualitást a rendőrség által meghirdetett akció adott a cikknek, amelynek vasárnapi startja óta már több tucat autós vesztette el jogosítványát ittas vezetés miatt. Nem kell azonban mindentől betojni, a hírek ellenére a konyakos meggy egyáltalán nem veszélyes a jogosítványra.

Vajon ízlik neki a sörre a csoki?

Vajon ízlik neki a sörre a csoki?

Vajon ízlik neki a sörre a csoki?


Tesztlabor

Kivételesen szigorúan dokumentált tesztet végeztünk, amelyben két önkéntes, András és Zsolt áldozta fel önnön acélos férfitestét a tudomány hűvös márványoltárán. Andrást annyira ne sajnáljuk, neki mindössze két flaska jóféle cseh sört kellett legurítania a torkán, Zsolt viszont egy doboz konyakos meggyel dúsított csokoládét vert be 45 perc alatt. Bloá… Ezután mindketten egy Budapest-közeli helyszínen igazi, a rendőrség által is használt szondába fújtak.

Egyes számú tesztalanyunk az első üveg sört 13:26 és 13:55 között kortyolgatta el, vidám hangulatban, miközben kemény szellemi munkát végzett. A tesztautó hátsó sorában a ma délutáni tesztet faragta. Fontos lehet még, hogy indulás előtt bőséges ebédet tolt be. A kettes sorszámú kísérleti egér ezzel egy időben kezdte a csokimajszolást, és a 14:11-es megérkezésig átlagosan hárompercenkét végzett egy bonbonnal. Saját bevallása szerint a tízedik körül már cseppet sem volt finom, egyre többet kellett rágni. Az utolsó korty és falat után elkezdődött a méricskélés.

Nem köpőcső

Nem köpőcső

Nem köpőcső


Kérjen új szopókát

Nekünk eddig ismeretlen alkoholszintmérő szerkezettel szembesültünk, aminek cserélhető műanyag cső fityeg a tetején. A tesztben segítséget nyújtó szakember azt tanácsolja, ha ilyet dugnak az orrunk alá, mindenféleképpen kérjünk vadiúj, a szemünk előtt kicsomagolt csövecskét, mert előfordulhat, hogy már más is nyalogatta és nem szerencsés dolog, ha egy rakás agresszív Ebola-vírussal lesz gazdagabb a szánk élővilága.  

Eredmények

A Mágus negatív eredménye

A Mágus negatív eredménye

A Mágus negatív eredménye


Alig 20 perccel az üveg sör utolsó kortya után András félve fújt a szondába, attól tartva, hogyha vezetett volna, most bajban lenne. Hát nem volt. A műszer rövid gondolkodás után negatív eredményt dobott ki. Nagyon meglepődtünk. Egy sör nem sör felkiáltással András rányitott a következő sörre, de amíg ezt benyelte, addig az ipari mennyiségű konyakos meggyet elfogyasztó versenyző következett.

Méri vagy nem méri? A reklám… A kattintás után lerántjuk a leplet a bonbonosbácsiról, ne menjenek el!


Azt gondolnánk, 15 darab alkoholos töltelékkel megáldott bonbonban már lehet annyi alkohol, hogy pozitív eredményt kapjunk. El kell keserítenünk a vészmadarakat, Zsolt is negatív eredménnyel végzett. Vagyis néhány darab konyakos meggytől nem lehet berúgni és a szonda sem mutatja ki. Aki az ellenkezőjét állítja, hazudik.

Nem hőmérő

Nem hőmérő

Nem hőmérő


De nem hagytuk ennyiben a dolgot, további csokoládékat erőszakoltunk bele, majd újra fújt. Meglepő fordulat, a műszer ekkor valóban alkoholt jelzett, de Zsolt fogán ott figyelt még némi csokoládé, nyelvének szegleteiben pedig a konyakmaradék. Közben a sörös páciens kivégezte a második flaskát, és a szondával is közelebbi kapcsolatba került. Ezúttal nem úszta meg, a műszer ittasnak ítélte.

Megkérdezett háziorvosunk szerint az alkohol felszívódása, kimutathatósága nagymértékben függ az egyéntől, annak fizikai állapotától, májműködésétől, illetve attól is, mennyire szokta már meg szervezete az italt. Érdekes tény, hogy a kis adagokban bevitt ital könnyebben, gyorsabban tud felszívódni, így a felespoharanként bedobott sör is gyorsabban üt.

A szonda
A rendőrség a Spiratest típusú alkoholszondát és a Lion Alcometer SD-400 típusú kézi elektromos alkoholmérő berendezést használja a vezetést megelőző alkoholfogyasztás helyszíni ellenőrzésére, illetve bizonyítására. Az eszközök a kilélegzett levegő etil-alkoholtartalmát érzékelik. Az elektromos eszköz alkalmas a légalkohol-koncentráció numerikus kijelzésére, negatív vagy pozitív jelzést ad, utóbbi esetben a megismételt méréskor a pontos adatot írja ki.  

 A Spiratest alkoholszonda töltete a rajta átfújt levegő alkoholtartalmától az eredeti sárgáról zöld színűre változik. Minél nagyobb az átfújt levegő légalkohol koncentrációja, annál hosszabban és mélyebb zöldre változik a cső töltete. A cső a mintavétel során, annak eredményétől függetlenül, a kémiai reakció hatására felforrósodik, amellyel ellenőrizni lehet, hogy a mintaadás megfelelő-e. Ha a cső nem forrósodik át, akkor a mintaadó nem rendeltetésszerűen fújja a szondát, amely megalapozhatja további kényszerintézkedés, így például vér- és vizeletminta vételre történő előállítás szükségességét is.

A felszívódás ütemére a korábban fogyasztott ételek, italok is hatással vannak, egy zsíros ebéd után bedobott alkoholos ital lassabban szívódik fel, mint ha ugyanezt éhgyomorra küldtük volna le.

Tehát általános érvényű szabály, képlet, tanács nincs arra, hogy alkoholfogyasztás után mikor ülhetünk újra valóban józanul volán mögé Ökölszabályként azt mondhatjuk, átlagembernek félliternyi sör alkoholtartalmának a lebontása 2-2,5 órába telik. Ebből is látszik, hogy András nem átlagos képességű ember.

Minimális alkoholkoncentráció azonban egyéb élettani folyamatok hatására is kialakulhat a vérben, így 0,1 mg alatti értéknél még nem kezdeményeznek eljárást az autóvezető ellen.

Az orrba dugdosott rágók nem segítenek

Az orrba dugdosott rágók nem segítenek

Az orrba dugdosott rágók nem segítenek


A rágógumi megvéd?

Különféle városi legendákat hallani arról, hogy az elfogyasztott alkohol kimutathatatlanná tehető házi praktikákkal. Van aki az alkoholnál is büdösebb cigire esküszik, egyesek a rágógumiban bíznak, de hallottunk a nagykanálnyi mustár áldásos hatásáról is. Mi igazi puhányként csak egy tucat rágóval próbáltunk túljárni a rendőrségi szonda eszén, vegyes eredménnyel.

Andráson nem segített a maréknyi ánizsízű vegyi anyag, a tüdejéből felcsapó alkoholgőz mennyiségét, töménységét nem tudta megváltoztatni – pedig csak két sört ivott. Zsoltnál azonban a szája szegletében megbúvó alkohol eltakarításával jó munkát végzett a rágó, negatív volt a következő tesztje. Persze ez nem nagy szám, egy pohár víz, vagy egy percnyi várakozás ugyanezt a hatást produkálta volna.

Ő nem evett konyakos meggyet, azért teker egyenesen

Ő nem evett konyakos meggyet, azért teker egyenesen

Ő nem evett konyakos meggyet, azért teker egyenesen


Tanulság: rendőrnek ne mondjuk, hogy négy-öt konyakos meggy után produkáltunk pozitív alkoholtesztet, mert ez hülyeség. Nem fognak bedőlni. Ha ne adj(?) isten mégis így lenne, akkor pár perc után, ha a fogaink közül elillant az alkohol, már tutira negatív lesz a szondáztatás.

Viszont ha ebéd után megittunk egy üveg sört, és a szervezetünk is hozzászokott az OH-csoportokhoz, előfordulhat, hogy néma marad a szonda. De ebben reménykedni hülyeség, az azonnali jogsibevonás felettünk lebegő réme nem éri meg a pohár sör kísértését. A fentiek fényében kíváncsiak lennénk, a miseborral mi a helyzet.