Aréna Pláza, Kerepesi út
Az ügető helyére épült az áruház

Az ügető helyére épült az áruház

Az ügető helyére épült az áruház


Tartottam kicsit az Aréna Pláza megközelítésétől, de igaza volt kollégáimnak. Csak a Népstadiontól vagy a Keleti pályaudvartól gyalog odacaplatva gyötrelmes. A belváros felől autózva az üzletközpont maximum félkésznek mutatja magát a sitthalmokkal és az építkezési felvonulással.

A gigaáruház parkolójáig hosszú szervizút vezet, a végén kellemes meglepetéssel. A karácsonyi időszakban nem szednek sápot a parkolásért, ami akkor is öröm, ha a valódi ok esetleg a rendszer működésképtelensége lenne.

Csak kocsival közelíthető meg jól az Aréna Pláza

Csak kocsival közelíthető meg jól az Aréna Pláza

Csak kocsival közelíthető meg jól az Aréna


Könnyen követhető a parkolóhelyek felosztása, a színekkel elválasztott nagy területeken belül számok jelzik a zónákat. Lift visz az üzlettérbe, ahol a vasárnap délutáni időpontban többen voltak, mint elegen. Kifelé tábla jelzi a Hungária körúti és a Kerepesi úti irányt, váratlanul problémamentesen hagytam magam mögött az egykori ügető területét.

Parkolási díj, Aréna Pláza:

Az első 2 óra díjmentes
3-4. óra: 200 Ft/60 perc
5. óra: 250 Ft/óra
6. óra és utána: 300 Ft/óra
A karácsonyi időszakban ingyenes

Árkád, Örs vezér tere

Vasárnap napszálltakor kisebb sorba ütközöm a sorompóknál az Árkád parkolóiba menet. Két perc és bent vagyok, szerencsémre valaki épp kiáll, nem kell kajtatni a hely után. A különböző parkolórészek között betű-szám kombinációk tesznek rendet, én például a 2A-ban állok.

A sűrűje csak most jön

A sűrűje csak most jön

A sűrűje csak most jön


Fejvakarás nélkül célra vezetnek a táblák és mozgólépcsők az üzletekig, a népsűrűség elviselhető. Kifelé itt is a boltok és a parkoló közé telepített masináknál kell leróni a díjat, de villámlátogatáson vagyok, bőven belül az ingyenes első órán.

Távozáskor gyorsabban megy a zsilipelés a sorompók között, mint befelé, és ezúttal a Kerepesi útra vezető lámpák előtt sem kanyarog a sor.

Díjszabás, Árkád:
1. óra díjmentes
2-3. óra: 150 Ft, majd 200 Ft/óra
Jegy elvesztése: 3000 Ft

MOM Park, Alkotás utca

Szendereg a robogás

Szendereg a robogás

Szendereg a robogás


Hétköznap koradélután, az Alkotás út felől érkezem, de van lejárat a Csörsz utcáról is. Nagy a zsúfoltság, végül a P3-szinten akad egy hely és óvatosan leparkolok. A 20 millió feletti BMW 635d itt nem kirívóan drága, előttem érkezik az MTK-s Illés Béla, és nem az övé az egyetlen Porsche Cayenne. Van itt Range Rover és Audi A8 is, a tucatnyi 5-ös BMW pedig végképp kommersz ebben a környezetben. Keleti autók? Egy szál Aleko.

Tetszettek a színekkel és számokkal ügyesen megjelölt szektorok és a kocsi megtalálásában segítő térképek. Az áruházba lift visz, az irány egyértelmű. Az első órára ingyenes a parkolás, de a hosszabb tartózkodás díjával sem kopasztják meg a tehetős vásárlói kört. A külföldi vásárlókhoz igazodva a tarifák angolul is olvashatók az automatán.

Nincs kérdés, nyomjuk a gombot

Nincs kérdés, nyomjuk a gombot

Nincs kérdés, nyomjuk a gombot


Fizetés után a kihajtás végül 8 percet vett igénybe, nehezen múlik az idő az Alkotás utcára vezető lámpánál rostokolva. A veszélyesen meredek rámpán egyesek ijesztően sokat gurulnak vissza. Tartsunk az átlagosnál nagyobb távolságot a biztonság kedvéért, kinek hiányzik egy koccanás a karácsony előtti forgatagban?

Árak, MOM Park:
1. óra ingyenes, utána 100 Ft/30 perc
Napijegy: 1800 Ft
Jegy elvesztése: 5400 Ft

Lapozás után egy pesti és egy budai plázában kutatunk a parkolóhelyekért


WestEnd, Váci út

Vasárnap délután öt körül érek a Nyugatihoz épített gigászi plázába. A Váci útról való behajtást nem kockáztatom meg, inkább a Podmaniczky utca felől közelítek, elhúzva a Michelin-torony nyitott parkolóhelyei mellett.

Hiányzik a felosztás a WestEnd parkolójából

Hiányzik a felosztás a WestEnd parkolójából

Hiányzik a felosztás a WestEnd parkolójából


Fényvisszaverő mellényes ember segíti a lejutást a mélygarázsba, csúcsidőben tényleg nagy szükség van rájuk. Jó pont az üzemeltetőnek, hogy rögtön a jegykiadó automatán boldog karácsonyt kíván. A 2-es parkolószint tele van, a P3-on akad hely némi körözés után.

A parkoló megvilágítása tisztességes, de ostobaság, hogy a terület nincs számokkal, betűkkel kisebb egységekre osztva.

Semmi fogódzó nincs a kocsi megtalálásához néhány óra shoppingolás után. Az üzletekhez egyenes út vezet, bent az ezüstvasárnap ellenére elviselhető az embersűrűség.

Pörögnek a fogyasztási hitelek

Pörögnek a fogyasztási hitelek

Pörögnek a fogyasztási hitelek


Látszólag bármit el lehet adni, legalábbis a gombóconként 250 forintos olasz fagyiért sor áll. Mire ezt feldolgozom, a szokásos, apróval és papírpénzzel is bánni képes automata kiszámolja, mennyit tejeljek. Fizetek és kiköpi a jegyem, amit itt is újra be kell dugnom a sorompó nyitásához. A kihajtás a Váci útra gyors és fájdalommentes, de lehet itt kiadósakat várni csúcsidőben.

Díjak, WestEnd:
200 Ft/óra
Jegy elvesztése: 5000 Ft

Mammut II

Nincs mindig szabad hely

Nincs mindig szabad hely

Nincs mindig szabad hely


Szombat délután egy körül futok neki a Mamut II feltérképezésének. A Lövőház utcában rendőrök irányítják a forgalmat a “fogyasztási templomok” között, nélkülük végképp megállna a közlekedés. A Mammut a szenteste közeledtével roham alatt áll, csak erős idegzetűeknek ajánlom megközelítését csúcsidőben. Gyorsabb keresni egy helyet kicsit távolabb és besétálni.

Első körben a parkolóház számlálója 000 szabad helyet jelez, ezért este kilenc előtt újra nekigyűrkőzöm a feladatnak, és beveszem magam a Nissan Tiidával a föld alá. Bent lepattant kép fogad homályos világítással és főleg szomorú halványzöld falfestéssel. A mélygarázst másutt sem kevernénk össze egy meghitt kuckóval, de a Mammut II parkolója még ezen a műfajon belül sem valami barátságos.

Okos: a rendszámból tudja a sorompó, hogy fizettünk-e már

Okos: a rendszámból tudja a sorompó, hogy fizettünk-e már

Intelligens a Mammut rendszere


A lépcsőházban semmi nem jelzi, hogy melyik szintről indulunk, de legalulra a vásárlásból visszatérni sem őrdöngőség. Ezúttal is csak magyarul tartalmaz információkat a parkolójegy, a fizetőautomatán sem láttam gombot az angol menühöz. A gyér fények és a kopottas hangulat ellenére ez a parkoló a legfejlettebb az autós szempontjából.

Zöld lámpa mutatja, melyik hely üres, a telinél piros világít. Jó ötlet ez,  messziről látszik, melyik sorban nem érdemes helyet keresni. Az öt közül ez volt az egyetlen, amelynél a külvilágot leválasztó sorompó felismeri, hogy az adott rendszámhoz tartozó parkolókártya fizetve van, tehát magától felnyílik a korlát. Így nem kell azzal bíbelődni, hogy a zsebben, pénztárcában, pohártartóban felejtett jegyet előkotorjuk, majd újra betoljuk a gépezetbe. High-tech a kissé zordon környezetben.

Díjtételek, Mamut II:

100 Ft/30 perc
200 Ft/óra