Megint megcsapott bennünket a 300 forintos üzemanyag szele, amit nagyon utálunk, mi autósok. Az üzemanyag ára hetek óta csak nő és nő, a vicc az egészben, hogy a gazdasági szakértők folyamatosan hangoztatják, nem tartják indokoltnak a 60-65 dollárnál magasabb hordónkénti árat. Valahogy erre magasról tesz a piac. Az olajár rekordokat döntöget, 100 dollár közelében mozog, amit szintén kritikus értékként szoktak az elemzők emelgetni. Ennél utoljára az 1980-as iráni forradalmat követően volt csak drágább az olaj.


A háborúk, a közel-keleti feszültségek, és a tartósan gyenge dollár a jövőt nézve sem kecsegtet semmi jóval, de állítólag ezeknél is veszélyesebbek a spekulatív szándékú befektetők, akik nagyban felelősek az áremelkedésért. Ráadásul az olajár csak a rossz hírekre reagál mostanában, a jókra nem – mondta a FigyelőNet által megkérdezett szakértő. Szerinte nem várható újabb jelentős emelkedés, be fog állni az üzemanyagár. Elég baj ez nekünk.

Ahelyett, hogy ölbe tett kézzel várnánk a fejleményeket, vegyük kezünkben az irányítást, és tegyük meg, amit tudunk. Tartsuk nyitva a szemünket, figyeljük az árakat, és ne ott tankoljunk, ahol eszünkbe jut. Kis odafigyeléssel akár egy ezrest is megspórolhatunk egy tankolással.

Tervezni kell a tankolást


Bejártuk fél Budapestet olcsó üzemanyagárra vadászva. Mentem 70 kilométert, ez hét literes fogyasztással számolva a tankolt 291,9 forintos ár mellett 1430 forintba került. Megérni nem érte meg igazán, hihettem volna a neten keringő információknak, de mivel már többször félrevezettek, így biztosra akartam menni.

Ezt a kiruccanást egy 65 literes tankolással tehetem nullszaldóssá, feltéve, hogy a megszokott Shell-kút helyett elmegyek az Auchanhoz, ahol ennél 20 forinttal mérik olcsóbban a gázolajat. A kérdés, hogy járok-e majd arra időben, mivel csak a tankolásért elautózni 20 kilométert, megint 400 forint mínuszt jelente. Jól meg kell ezt tervezni.

Gázolajat diszkontáron


A legalacsonyabb árat november 15-én a soroksári Auchan benzinkúton és nem messze a Tesconál találtuk, igaz csak a gázolajra igaz a rekord. Mindkét esetben 269, 90-et kell fizetni egy liter dízelért, majd lehet az olcsó shopban, vagy a kevésbé barátságos konténernél fizetni.  A lényeg, hogy olcsón megússzuk.

A diszkontkutak többé-kevésbe mindkét üzemanyag esetén eleget tesznek ennek a követelményrendszernek, de ezt nem jelenti feltétlenül azt, hogy hagyományos kutaknál nem tudnánk ugyanennyiért vagy olcsóbban tankolni. Aki inkább a nevesebb kutakban bízik, az kis keresgélés után egyáltalán nem, vagy csak picivel fog drágábban tankolni.

Gázolajból a diszkontárak után 275,9 volt a második legjobb ár, amit a Bécsi úton és a Szentedrein is löttyinthetünk a tankba, ha az Esso mellett döntünk. A hajdani tigrises kút egyébként már az Agip köteléke tartozik egy korábbi adás-vételt követően, így senki ne lepődjön meg, ha egyik napról a másikra új logót lát majd a kúton.


Benzint olcsóbban

A 95-ös benzinért egyáltalán nem érdemes Soroksárig kiautózni, mert az ottani 279, 90-nél több helyen is tankolhatunk olcsóbban más kerületekben. Van néhány hagyományosan olcsó töltőállomás a fővárosban, ezeket érdemes bevésni az emlékezetünkbe. Ezek közé tartozik a Bécsi út, a Szabadkikötő úton található JET kút, de a Budafoki, sőt a Szentendrei út is viszonylag kedvező árakat rejteget.

Mi a legolcsóbb 95-öst az említett időpontban a Budafoki úton a Jetnél találtuk, ahol mindössze 276,9-ért volt kiírva az olcsóbbik benzin. Itt egyébként 1 forinttal drágább a gázolaj, ami a többi kútnál nem jellemző, igaz a két üzemanyagtípus ára nagyon közel van egymáshoz.


A Jettől nem messze 1 forinttal lehet drágábban tankolni a 95-öst az Essonál, és kettővel a Bécsi és a Szentendrei úti hasonló kútnál, ami még itt is olcsóbb, mint a Tesco és az Auchan. Itt leltünk arra az OMW-kútra is, ahol 278, 90-ért adták a dízelt és 281,90-ért a 95-öst, ami szintén jó ár, ha az adott hálózat többi tagját vizsgáljuk.

Aki a Shellre vagy Molra esküszik, az nehezen fog 280 forint/liter alatt tankolni, de ez sem lehetetlen. A Bécsi úton az Esso közelében kifejezetten jól mérik a gázolajat, 278,9-ért, és a 281,9 sem eget rengető pofátlanság a 95-ösért.
 


A Mol lőrinci és kispesti kútjánál is 280 alatt van a gázolaj, de a holtankoljak.hu szerint a IX. kerületi Napfény utcában 270,9-ért is hozzá lehet jutni egy liter öngyulladós üzemanyagért. Benzint legolcsóbban a Hunyadi János úton láttunk 281,90-ért a magyar multitól.

Ésszel, takarékosan

Ha nem vagyunk megrögzött pontgyűjtők és nem ragaszkodunk egyetlen konkrét töltőállomáshoz sem, akkor kis odafigyeléssel spórolhatunk valamicskét a tankolással. Ha nem tudjuk hol a legolcsóbb az üzemanyag, akkor nyugodtan tankolhatunk egy Esso, egy Jet,vagy egy Agip kúton a diszkontkutak mellett, ezeken a helyeken jellemzően alacsonyabb árakat találunk, mint a többi márkánál.

Jelentősebb összeget csak egy üres tank teletöltésével spórolhatunk, egy 2000 forintos tankolásért nem érdemes kilométeres kitérőket tenni. Az autópályák mentén lévő kutakat pedig továbbra is nagy ívben kerüljük el.

A legolcsóbb benzinkutak Budapesten
95-ös benzin (Forint)
Jet, Budafoki út276,9
Esso, Budafoki út277,9
Esso, Bécsi út278,9
Esso, Szentendrei út279,9
Auchan, Soroksár279,9
Tesco, Soroksár279,9
Jet, Tétényi út280,9
Mol, Hunyadi János út281,9
Gázolaj (Forint)
Auchan, Soroksár269,9
Tesco, Soroksár269,9
Esso, Bécsi út275,9
Esso, Szentendrei út275,9
Jet, Szabadkikőtő út276,9
Jet, Tétényi út277,9
Jet, Budafoki út277,9
Esso, Budafoki út277,9