PDA ez, csak nem látszik

PDA ez, csak nem látszik


Ha azonban már megvettük, és mégsem költenénk kisebb vagyonokat a gyári térképekre, de mégis szeretnénk használhatóvá varázsolni a berendezést, akkor is van alternatív megoldás. Hamarosan a piacra kerül az iGO speciális változata, amelyet kifejezetten a beépített navigációs autókhoz készítettek. A szerkezetnek nincs saját kijelzője, az információkat a gépkocsi fedélzeti képernyőjén jeleníti meg.

Gyári fényűzés

Néhány autómárka árlistáján megkerestük, mennyibe is kerül náluk a gyárilag beépített navigáció. A listák tanúsága szerint a Mercedes CL-hez 574 800 forintért kapunk szép színes kijelzőt, ami megmondja mikor merre tekerjük a

Képzavar

Képzavar


kormányt. Hasonló a Saab 9-5-höz 619 ezertől kapható Magyarország-térképpel, de az extrább változatért 789 ezret is elkérnek. Ha a Corolla Versóhoz szeretnénk GPS-t, akkor szintén mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A “navi csomag”-ért 835 ezret kell leszurkolni. Tanulságos dolog, hogy például az Audi honlapján a gyárilag beépített berendezések mellett néhány utólag az ablakra tapasztható berendezést is találunk. Ezek árai jóval barátságosabbak, 90 és 160 ezer forint között megvenni azt, amelyik a legjobban kielégíti a vezető igényeit.

Szereljük be magunk

Lassan ugyanazt látni, mint az ablakon át

Lassan ugyanazt látni, mint az ablakon át


Akik nem akarnak több százezres befektetést, azok is tudnak miből válogatni, bár ezek a szerkezetek kevésbé esztétikusak, mint a gyárban beépített társaik.

Az utólag beszerelhető készülékek három nagyobb csoportba sorolhatók. Az úgynevezett PDA (tenyérszámítógép) alapú navigációs programok olyan saját, vagy külső GPS-szel működő kis gépen futnak, amelyek az útvonaltervezés és a hangnavigáció mellett számtalan egyéb feladatra is alkalmasak. A leggyakrabban a Windows operációs rendszerrel működő gépekre a magyar fejlesztésű iGO-t telepíti a tulajdonos, de a piacon más megoldások is megtalálhatóak. Az iGO a maga 50 ezer forint alatti árával is hódit, ami egyáltalán nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy ezért teljes Európát lefedő – beleértve a keleti régiót is – térképet kapunk. A PDA-k ára nagyjából 50-60 ezer forinttól kezdődik, de a működő navigációhoz még a szoftver árát is hozzá kell adni.


A másik, a PDA-khoz mind külsőben, mind belsőben nagyon hasonló megoldás a PNA. Ez szintén egy angol betűszó, ami nagyjából annyit jelent magyarul: személyi navigációs asszisztens. A berendezés kifejezetten navigációra készült, de egyes típusokból nem hiányoznak a szórakoztató funkciók sem, így játékot, MP3-lejátszót is rejthetnek magukban. Legnagyobb előnyük, hogy használatukhoz a rajtuk futó programok frissítéséhez elegendő szerényebb számítástechnikai tudás is. Áruk nagyjából megegyezik az előző kategóriánál ismertetettel. Aki szeretne mélyebben is elmerülni a témában, teszteket, leírásokat itt találhat a különböző készülékekről.

Tájékoztató árak:
Térképek PDA-ra:

Felről le, vagy lelről fel?

Felről le, vagy lelről fel?


iGo My way Magyarország 18 000 Ft. (Teljes Magyarország térkép)
iGo Kelet-Európa 31 200 Ft
iGo Európa 43 200 Ft.

Térképek Garmin GPS-ekre:

NaviGuide Magyarország 19 900 Ft. (Autós)
TopoGuide Magyarország 19 900 Ft.
City Navigator 49 900 Ft (Nyugat-Európa)

PDA készülékek:

Mio digi Walker P360 64 800 Ft
Mio P550M 72 000 Ft

PNA készülékek:

Mio Digi Walker C250 Kelet – Európa térképpel 63 600 Ft
Mio Digi Walker C320 Teljes Európa térképpel 88 800 Ft

Garmin GPS-ek:

Nüvi 270 129 000 Ft. (Részletes Európa,Észak-Amerika és NaviGuide Magyarország térképpel)
Nüvi 200 59 900 Ft. (Részletes NaviGuide Magyarország térképpel)
Nüvi 250 84 900 Ft. (Részletes Európa és NaviGuide Magyarország térképpel)
StreetPilot 7500 494 500 Ft

A csúcs

Névjegy

Névjegy


Az igazán igényesek, akik nem riadnak vissza a komolyabb kiadástól, azok óriási érintőképernyős kijelzővel felszerelt, távirányítható, forgalmi információkkal, időjárás-előrejelzéssel és számos szórakoztató funkcióval is felvértezett “valódi” GPS berendezést is beszerezhetnek, amely akár a tolatókamera, vagy a szintén utólag beépített DVD-lejátszó képét is képes megjeleníteni. Persze ha belegondolunk, hogy egy hazánkban csak korlátozottan használható gyári navigáció sem kerül kevesebbe, akkor már nem annyira rémes a helyzet. A kifejezetten autós célokra kifejlesztett GPS-ek ára nagyjából 60 ezer forintnál kezdődik, és a csúcsgépek esetében a határ a csillagos ég.

Magyarországon egyelőre keresve sem találunk olyan gyári navigációt, amely lefedettségben megközelítené akár a PDA-s, akár a kifejezetten autós használatra tervezett GPS-ek térképeinek részletességét. Nagy többségük még megelégszik a főutak jelölésével, egyedül Budapest és a nagyobb városok térképei azok, amelyeket megfelelő részletességgel tartalmazzák. Nem beszélve arról, hogy autóeladáskor a kivehető berendezéstől nem kell megválni.