Ha visszajön, széttépem!

A kemény sajtok jobban bírják

A kemény sajtok jobban bírják

A kemény sajtok jobban bírják

 

Az élelmiszer és az italok szállítására érdemes odafigyelni. Ezt akkor tanultam meg, amikor 35 fokban autókáztam úgy 400 kilométert egy Zsigulival, és a végcél előtt egy benzinkútnál betáraztam pár jó hideg sört. A jutalom a nap végén abban a pillanatban foszlott szerte, amikor a párás üvegeket elhelyeztem és lecsuktam a fedelet. Richtig a kipufogó fölé tettem mindet, ahol hamar langymelegre utazták magukat.

37 fok felett

Nagybátyám munkaidő alatt 200 darab tojást hevített a G Astrában felesége elképedésére. Szegény megtanulta a leckét, mert napokig keménytojás volt a menü az eredetileg áhított madártej helyett. Másfél kiló őszibarackkal saját kezűleg végeztem, midőn egy szép nyári napon Budapesttől Sárospatakig megerjedtek a hátsó ablakban. De a levét megittuk!

A családunkat ért sorozatos kudarcok nyomán megkérdeztem egy gyermekétkeztetési szakembert, hogyan óvjuk meg az ételeket a mostani hőségben autózva. A baktériumfejlődésnek erősen kedvez a 37 fok feletti hőmérséklet – mondta. Ha az ételeket ilyen meleg levegő éri, gyorsan romlani kezdenek, ezért az a fontos, hogy a táplálékot elzárjuk fóliával.

Kemény sajtok, enyves párizsik

Köpött a rohadék!

Köpött a rohadék!

Köpött a rohadék!

 

Ha az autóban figyelő párizsis zsemlében enyvszerű nyálka jelenik meg a parizeren, akkor keressünk más harapnivalót! A sajtok közül a keményebbek jobban bírják a hőterhelést, mint a lágyak.

A felvágottak közül a paprikás levet izzadó kolbász kevésbé jó megoldás nyári autós túrákra, az uzsonnát jobb a szárazabb téli- vagy paprikásszalámival feldobni. A vaj a megkent szendvicsben könnyebben romlik a növényi eredetű margarinnál. Utóbbi viszont vegyi kombinátok terméke, tele van természetellenes műanyagokkal.

Mindent üt a darált hús

Nyam-nyam, finom darált husi

Nyam-nyam, finom darált husi

Nyam-nyam, finom darált husi

 

Tatár beefsteaket szerencsére kevesen tápolnak autóban. A nyers darált hús ugyanis messze a legveszélyesebb étel, mert a sok kis göb óriási felületen érintkezik a levegőben lévő baktériumokkal. A darált húst és tojást is tartalmazó fasírt végképp nem jó szendvicsnek. Aki nem bírja ki nélküle a hőségben, az fasírtzsíros kenyeret ehet, aminek nem árt a meleg.

Aki biztonságban akarja tudni a családot, az tegye hűtőtáskába a hideget igénylő élelmiszereket, ha a vásárlás után nem megy közvetlenül haza. Több órás aszalást nehezen viselnek a tejtermékek, a húsfélék, a párizsi, a virsli.

Sose egyél romlott gyümölcsöt, de mi van ha mégis? És mit nem hagyunk még az autóban? Klikk, oda le, második oldal


A megromlott élelmiszertől nem visz el a kaszás, de egy kiadós gyomorrontást könnyen összeszedhetünk, hasmenéssel cifrázva. Az így járó autósoktól örömmel fogadjuk a nagy magyar benzinkutas klotyótesztet, ha van erejük fotózni és jegyzetelni ülőkéről ülőkére haladva.

Szenvedő ebek

Légyszi engedj ki!

Légyszi engedj ki!

Légyszi engedj ki!

 

Egysejtűnél bonyolultabb és kicsit is a szívünkhöz nőtt élőlény ne várjon ránk a tűző napon parkoló autóban. Sajnos felbukkannak még autóba zárt kutyák, míg a gazdi bokros teendőit intézi. Itt Budapesten láttam egyszer egy srácot, aki a szenvedő ebet úgy juttatta levegőhöz, hogy betörte a parkoló Wartburg háromszögablakát. Ez önbíráskodás, mégsem haragudott rá senki. Aki állatmentési céllal beveri egy kocsi üvegét, az próbáljon az árnyékos oldalon utat nyitni a megfulladni készülő négylábúnak.

Az emberi szervezetnek sem tesz jót a forróság, a szauna is csak a strapabíró finnek országimázsának része, bár jeges vízzel kísérve állítólag egészséges. Autóban viszont a hőség nem csupán kellemetlen, de életveszélyessé is válhat csecsemőkre vagy legyengült szervezetű idősekre.

Életveszélyes hőség

Végzetesen kiszáradhatnak

Végzetesen kiszáradhatnak

Végzetesen kiszáradhatnak

 

Parkoló autóban sose hagyjunk egyedül gyermekeket, pláne csecsemőket! A felforrósodott utastérben hőpangás alakulhat ki a kicsiknél, tehát nem tud hőt leadni a szervezetük és a zárt utastérben rövid időn belül hőgutát kaphatnak. Ha még sír a baba, az jó jel, mert súlyosabb esetben eszméletvesztés áll be, de a kiszáradásba és a hőgutába bele is halhatnak.

Anyagi veszteség is érheti az autóst, ha szerteszéthagy mindenfélét az utastérben. A típusfüggetlen rádió előlapjának levétele már fél siker, az előlap tokját ne tartsuk látható helyen. Óvatosabbak a kesztyűtartót is nyitva hagyják, amiből a piti tolvaj látja, hogy nem oda rejtették.

Ablaktörés egy mobilért

Egy jó telefonért simán beverik az üveget

Egy jó telefonért simán beverik az üveget

Egy jó telefonért simán beverik az üveget

 

Az utastérben semmi olyat ne tároljunk, ami egy bűnöző számára vonzó! A tolvajok figyelmét bármi felkeltheti, amiben értéket sejtenek. A laptoptáskát üresen se hagyjuk ott csaléteknek, női retikült detto, de egy a töltőn lévő mobiltelefonért is beverhetik az ablakot.

Rendőr ismerősünk azt tanácsolta még az autósoknak, hogy a forgalmit soha ne a kocsiban tartsák. Amennyiben az autót a zöld papírral együtt lovasítják meg, a tolvaj simán átmehet a rendőri ellenőrzésen, mire a tulaj észreveszi járműve eltűnését, feljelentést tesz és a körözés is körbeér a járőröknél.