Nem egyformán hatnak ránk a frontok

Nem egyformán hatnak ránk a frontok

Nem egyformán hatnak ránk a frontok


Egy kedves ismerősünk az utóbbi időben azért nem vezet, mert szívgyógyszert szed. Helyesebben egyfajta táplálékkiegészítőt: Egri bikavérrel tartja karban keringését. A kábítószerekről és az alkoholról minden normális ember belátja, hogy fogyasztásuk kizárja a vezetést. A drogok tompítják az ítélőképességet, elölik a félelemérzetet, lelassítják a reakciókat, agyoncsapják az észlelést és a mozgáskoordinációt, hatásuk alatt vezetni bűn.

Frontok, több oldalról

De más tényezők is rontják képességeinket, például az időjárás. Az időváltozást azért viseljük nehezen, mert ilyenkor sok időjárási paraméter változik meg rövid időn belül. A frontokkal erősen módosulnak a szélviszonyok, kékből borult lesz az ég, csapadék érkezik. Esőben és szélben eleve romlanak a közlekedés feltételei, de mindehhez hozzáadódnak a frontérzékenyek reakciói is.

Zöldséget a frontérzékenyeknek!

Zöldséget a frontérzékenyeknek!

Zöldséget a frontérzékenyeknek!


A hideg- és a melegfrontok közül utóbbiaknak erősebb a pszichés hatása. Ám ez mit sem segít azokon, akik épp a hidegre érzékenyek. A hidegfront veszélye, hogy megnyújtja a reflexidőt és tompítja a reakcióinkat.

Mindenképp lassulunk

Ezzel ellentétben a melegfronttól könnyebben hergelhetők a közlekedők, de az ingerlékeny állapot is rontja a reakciókészségünket. Feszült idegrendszerrel ugyanis hamar kimerül a sofőr, nem veszi úgy a lapot autózás közben, mint kéne.

A frontok minden autóst érintenek, csak nem mindenkinek tesz be egyformán a változás. Aki stramm, jó egészségi állapotban van, az jobban bírja. Visszaüt, ha épp nem vagyunk kicsattanó egészségi állapotban, de a hölgyeknél a menstruációs ciklus is hat az időjárás-változás átvészelésére. Minél fittebb valaki, annál könnyebben alkalmazkodik.

Hidegfrontra töltött csirke

Egyes pasztillákkal nem autózhatunk

Egyes pasztillákkal nem autózhatunk

Egyes pasztillákkal nem autózhatunk


Nem mindegy az sem, mivel lakunk jól. A hidegfrontra érzékenyek tömjék a fejüket fehérjetartalmú étkekkel (például hús, tojás, sajt, túró). Nekik segít a B1, a D és az E-vitamin, valamint kis adagban a jód-, kálcium- és magnéziumtartalmú táplálék is.

Melegfrontra zöldségkúra

A vegetáriánusok jobban járnak, ha a melegfront tesz be nekik. A melegfront-érzékenyek sok zöldséggel és főzelékkel bírják jobban a gyűrődést, ami mégiscsak vonzóbb a szintén hasznos szódabikarbónánál. Vitaminból pedig barátjuk a B2, a K, a C és az A-vitamin.

A tévében mindig ilyenkor jön a reklám. Nálunk csak egy kattintás és megyünk tovább a gyógyszerekkel


Az időjárásra nincs közvetlen hatásunk, de a beszedett tabletták és kapszulák mennyisége rajtunk is múlik.Amikoregy patikában előálltam a mitől megy falnak az autós ötlettel, a gyógyszerész hölgyek első reakciója ez volt: “Hát az alkoholtól biztos”. De egyes pirulák is képesek gonosz dolgokat műveli az autósokkal.
Megbízhatunk a betegtájékoztatóban

Megbízhatunk a betegtájékoztatóban

Megbízhatunk a betegtájékoztatóban


Amivel gond lehet

Elsősorban a pszichiátriai betegségekre kapott gyógyszerek azok, amelyek nem férnek össze a vezetéssel. A depresszió kezelésére felírt pasztillák, nyugtató és kedélyjavító gyógyszerek sokat lefaragnak vezetési képességeinkből. Akit ezekkel kezelnek, lelassul tőlük.

Nem ennyire erősen reflextompítóak, de az allergiagyógyszerek egy részével sem szabad kormányhoz ülni. A túlérzékenység kezelésére szolgáló készítmények közül főként a régebbi fejlesztésűek szedése álmosít, az újabbak már nem tompítanak olyan vészesen.

Kémiai anyagból gyógyszer

Sokféle gyógyszerrel tilos vezetni

Sokféle gyógyszerrel tilos vezetni

Sokféle gyógyszerrel tilos vezetni


Ebben az iparágban 8-10 év telik el, mire kémiai anyagból gyógyszer születik – tudtuk meg egy kedves patikustól,ezért a dobozon feltüntetett mellékhatásokra nyugodtan hagyatkozhatunk. A gyógyszer engedélyezéséig eltelő években kiderül, ha álmosítanak.

A mellékelt betegtájékoztató papíron kötelező feltüntetni, amennyiben a készítmény kedvezőtlenül hat ránk autót hajtva. Épp ezért bármilyen gyógyszert veszünk be, ellenőrizzük előtte, hogy vezethetünk-e vele.