Érzékeny olvasóinktól, akik maguk is rendelkeznek valamely, általuk igényesnek tartott extrafelszereléssel, előre elnézést kérünk! Viszont épp ideje ráébredni: szőrkormány, a bólogató kutya, a kék LED halál ciki!

Kék LED

A LED csodálatos dolog! Világít, mint az őrült, masszív, minimális az energiafogyasztása és akár évtizedekig is működik. A világítástechnikai újdonságok szinte csak ezekből a mütyürökből építkeznek. Az autóiparban is egyre gyakrabban használják, elég csak a hátsó féklámpákra, vagy az új S6-os első LED sorára gondolni.

Gyorsan felfedezték maguknak a tuningbarátok is, és vadul szaporodni kezdtek a kéken világító visszapillantó tükrök és ablaktörlők, de láttunk már világító szelepsapkát is. Nagyon gáz! Igazi tuningmesterek arra vetemednek, hogy a fényszóró mögé építsék a kék lámpácskát. Ez nem csak ízlésficamról árulkodik, hanem szabálytalan is. Büntetnek érte a rendőrök. Beépítés 5-6 ezer forinttól, büntetés 10 ezertől.

Tuning kipufogóvég

Ezzel nem is lenne bajunk, ha az autósok képesek lennének önmérsékletet gyakorolni a megfelelő vég kiválasztásakor. De nem képesek: általános látványos az 1.0-ás Suzukin a kályhacső. Hátulról nem minden esetben lehet kiszúrni, így akár még jól is állhat a Wagon R+-nak. Oldalról viszont borul a pozitív kép, elszomorítóan gagyi a csavarral rászorított megoldás és a látványos méretbeli különbség a két cső átmérője között. A dolog előnye, hogy otthon is elkészíthető. Persze nem árt, ha csillog rajta a króm. Maszekban 1-2 ezer, profi megoldás 20 felett.

NO FEAR, O’NEIL és a félelemkeltő matricák

Ősi szokás az autók teleragasztgatása mindenféle matricákkal. Nekem is volt a Camping-en, meg a lábbal hajtós Moszkvicson. Aztán ahogy cseperedtem, leszoktam róla. A sárga Casco matricának ősi a hagyománya, aztán később a nyugat becsempészte az O’Neal és a NO FEAR matricákat, amik főleg a 1200-es Zsigáknak álltak jól, a szigorúan lefóliázott hátsó szélvédőn. A fólia extrém esetben reluxával is pótolható volt.

Ezek nagyjából kikoptak, őket a “márkafikázós” feliratok váltották le, “Suzuki, a Ti autótok” és hasonlók. Előnye ennek a műfajnak, hogy olcsó, pár száz forintból dísz kerülhet az autóra.

Rókafarkú szőrkulcstartó

Régen igazi slágercikknek számított a 30 centi hosszú szőrkulcstartó, eredetiben mókus vagy róka farok. Nem fért el sehol, és a kezdetektől rém ciki volt, de menet közben még a térdünket is simogatta. Sőt, még a farmerunkra is kiakaszthattuk a kis szőröst! Fincsi mi?

Neoncső a küszöb alatt

A küszöbneon a “Halálos iramban” című streetracing paródia által vált elfogadottá, de hamar el is veszítette létjogosultságát. A küszöb alá hekkelt szoláriumból megmenekített UV fénycső a hardcore autótunereknek jellegzetessége. Kábé 5000 forintért már kapni neoncsövet, ormótlan nagy spoilerek nélkül ne használjuk. Azzal együtt viszont nagyot üt!


Ventilátor, kistévé, vízforraló, tűz a gatyában

Főként taxikban játszanak főszerepet a felsorolt kellékek, a lényeg, hogy minél nagyobb mértékben zavarják a kilátást, vagy akadályozzák a kényelmes vezetést. A kistévé elfogadott, a ventilátor sosem ért semmit. Ennél már csak a szivargyújtóra dugható vízforraló és a kávéfőző tűnik haszontalanabbnak. Előbbit 8 ezer körül találtunk, kávéfőzőt már 4 ezerért is kapni.

Ezzel még nem ér véget a szivargyújtós megoldások sora, nagy sláger mostanában a fűthető ülésborítás, ami nem volna butaság alaphelyzetben, de a kivitelezés általában gyenge. 1000-től 10 000 forintig költhetünk rá, az olcsóbbak tüzet raknak a gatyánkban. Szó szerint!

Optikai tuningelemek

Felmérhetetlen az ízléstelen autós optikai kiegészítők sora. Kezdhetnénk a lámpamaszkokkal, vagy a Lexus módra készült átlátszó hátsó burákkal, amik a legritkább esetben állnak jól az autónak, de láttunk már jó pár ocsmány lökhárítót is. Legjobban mégis az óriási hátsó szárnyakat “kedveljük”, amit egy WRC is megirigyelhetne. Dísztárcsával párosítva kifejezetten választékos ízlésre vall!

Tesco és egyéb igényes dísztárcsák

Gagyi, de hasznos a hipermarketekben kapható dísztárcsa szett, ami nagyjából 2-2,5 ezer forintos árban elhozható. Sajnos a gyári dísztárcsát gyorsan lelopják az autóról, ilyenkor vagy Mad Max-es feketén, vagy hasonló high tech kiegészítővel nyomhatjuk. A kábelszorítóval talán csökkenthetjük a lopási kedvet, az olcsóbb daraboknál pedig megakadályozza, hogy elhagyjuk őket az első gödörnél. Vegyünk könnyűfém felnit, ha tehetjük, és bízzunk benne, hogy reggelre nem téglázzák alá az autónkat, mint Taki bácsiét a lakótelepen. A forgószárnyas dísztárcsa übergagyi!

Rózsafüzér

A gyakorlatban mély vallásos elkötelezettség nélkül akasztják ki a rózsafüzért a belső visszapillantó tükörre. Nem kommentáljuk, nehogy vallási érzéseket sértsünk. A rózsafüzér világító szívecskével vagy karácsonyfával is pótolható, 2-3 ezerért.

Szőrkormány, trikó üléshuzat

A végére hagytuk kedvenceinket, a különböző kormány, műszerfal és ülésborításokat. 1-2 ezerért már kapni kormányborítást, ami talán megvédi a kormányt a kopástól, viszont ocsmány, rossz a fogása és ráizzad a tenyerünk. A legszebb természetesen a szőrős kivitel, ha lehet, rózsaszínben válasszuk. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha a műszerfalra is feldobunk egy hasonló színű szőrpamacsot. Védeni kell az üléshuzatot is, aminek igényes módja a lyuggatott izompóló a háttámlán. Ennél csak leheletnyivel gagyibb, ha a láthatósági mellényt használunk.

Ha kedvet kaptál bármelyikre, nem akarunk az utadba állni, licitálj autós cuccokra a TeszVesz oldalán!