GT alapú sportkocsi a Shelbytől 1

GT alapú sportkocsi a Shelbytől

Idén januárban már megcsodálhattuk az újkori Shelby-Ford kapcsolat egyik gyümölcsét a Ford Shelby Cobra Concept-et. Ez a modell amellett, hogy emlékeztette az embereket a legendás Cobrára, megmutatta milyen potenciállal is rendelkezik az új GT 40.

Ehhez hasonlóan született meg a Ford Shelby GR-1 is. Szintén a GT 40-re épül, fölhasználva annak technikáját. Míg a szériagyártású GT 40-ben hátsó tengely elé került az erőforrás, ezt a GR-1-ben elöl találjuk. Mindkét esetben azonban jó amerikai szokásnak megfelelően a hátsó kerekeket hajtja. Szerintünk szerencse, hogy az autó nem kerül utcára. Szép is, gyors is, de a stabilitásával valószínűleg akadnak gondok.

A Cobre Concepttel azonos, 6,4 literes V10-es motor került a motortérbe, ami 605 lóerőt “küld” a hátsó tengelyhez. Ha mindez nem füstölné el a gumikat, számíthatunk az 5550-es főtengelyfordulatnál maximalizálódó 680 newtonméteres nyomatékra. Az erőátvitelben hatsebességes kézi sebességváltó jelenti a kapcsolatot a motor és a differenciálmű között.

Nem akármilyen abroncsokat lehet “elpárologtatni”, hiszen azért próbálták az útra ragasztani a kocsit. Elöl 275/40 R19-es, hátul 345/35 R19-es abroncsok segédkeznek a feladatban.

A formára sem kell sok szó, hogy eladható legyen az autó. George Saridakis meseszép karosszériát tervezett a GR-1-nek. Arányaiban nem a mai kocsikhoz szokott szemnek való a Ford. Hosszú orr, rövid csapat far, mindez lapos lágy ívű formában kivitelezve. 4,4 méter hosszú az autó, amihez 1,83 méteres szélesség 117 centis magasság társult.

Az orrészt a méreteihez képest kicsiny fényszórók és a hatalmas légbeömlő határozza meg. Ahogy a GT 40-nél is, az ajtók kis részt a tetőből is nyitnak, ezzel téve könnyebbé beszállást. Nem hagy kétséget az autó teljesítményét illetően a motorháztető és az első sárvédők versenyautós kialakítása.