JE Design Seat Altea – Az első lépcső 1

JE Design Seat Altea - Az első lépcső

Még nem is árusítják az Alteát, de a JE Design már bemutatta az autó első átalakítását. A német tuningcég általában látványos kiegészítőkkel ruházza fel az átalakítás alanyát, erre azonban még várni kell az Altea esetében.

Első lépcsőfokként átprogramozták a motorelektronikát, amivel 177 lóerősre sikerült növelni a 2 literes TDI erőforrást. Nem kell azonban szétforgatni a motort, hogy dinamikusan autózhassunk, hiszen 2000-es fordulatszámnál, már 405 newtonméter nyomaték gyorsítja a kisbuszt. Összevetve más cégekkel nem is mérik túlságosan drágán az átalakítást a JE Design-nál, a chiptuning 270 ezer forintnak megfelelő euróba kerül.

Ezért a pénzért jóval, nagyobb dinamizmussal számolhatunk, sőt az autó végsebessége 215 km/h-lesz. A teljesítménynövekedést segíti az új sportkipufogó-dob is, amely két 90 milliméteres krómozott kipufogóvéggel néz az üldözőkre.

Kétféle futómű átalakítást is kínál a JE az Alteához. Az egyszerűbb, hogy a gyári lengéscsillapítókhoz ültetőrugókat párosítanak. Ezekkel valamivel nagyobb stabilitásra és kanyarsebességre lehet számítani, körülbelül 35 milliméterrel kerül alacsonyabbra a karosszéria.

Sportosabb megoldás, ha a KW által fejlesztett lengéscsillapító-rugó kombinációra cseréljük az eredeti alkatrészeket. Ezzel nem csak a magasságot, de a keménységet is állítani lehet. Egy KW futóművel már nagyon sportos autózásra nyílik lehetőség. Látványban is ütősebb az utóbbi megoldás, mert 6 centivel ülteti le a kocsit. A sportfutóműért 220 ezer forintnak megfelelő eurót kell a kasszánál hagynunk.

Optikailag egyelőre nem sokat változtattak az autón. Júniusra elkészülnek az új kiegészítők, új lökhárítók, küszöb- és tetőspoiler lesz része a csomagnak. Most be kell érniük a vásárlóknak méretes felnikkel. 225/40 R 18-as abroncsokon és egyedi JE Design felniken feszít az Altea. A kerekeket igen borsos áron mérik a cégnél, több mint hatszázezer forintot kell értük fizetni.