SSC Aero SC/T8 – Nem ígéret! 1

SSC Aero SC/T8 - Nem ígéret!

Carroll Shelby neve egyet jelent a nagyteljesítményű sportkocsikkal, a Cobrával szinte összeforrt a neve, de sok Mustang és Corvette átalakítást is elvégzett már. Az Aero SC/T8 gyártói ki is használják a névben rejlő lehetőséget, mindössze az apró betű figyelmeztet minket, ennek a cégnek nincs köze a neves versenyzőhöz.

Bár az autó igazi kisszériás sportkocsi, első látásra is komoly hatást gyakorol a szemlélőre. Nem az a kiforratlan fröccsöntött lapos Izé, hanem egy szépen formázott betontorpedó, amely 1,09 méter magas. Ehhez viszont jól párosul az autó 2,08 méteres szélessége, ami miatt már megint csak a gazdagok vehetik, mert egy hagyományos garázsba be sem fér.

Csővázas szerkezetre építették fel a szénszálas és kompozit anyagból készült karosszériát. Formailag leginkább Lamborghini és Saleen keverékének tűnik az autó, de a tető kis részét is felnyitó sirályszárnyas ajtók a Ford GT40-re utalnak.

Ahogy az illik az Aero középmotoros és az amerikai hagyományoknak megfelelően V8-as erőforrás mozgatja. A 6187 köbcentis blokk 782 lóerőt tud 6600-as fordulatszám mellett. Azt pedig, hogy a tulajdonos gyakran járjon a helyi gumikereskedőhöz az 5800-as főtengely-fordulatszámnál jelentkező 860 newtonméteres nyomaték garantálja.

Több nem is kell a remek menetteljesítményhez, ami nem is maradt el. 3,11 másodperc alatt eléri az autó a 60 mérföld/órás (96 km/óra) sebességet. Ezt mindenki meg is nézheti a cég által készített felvételen. Az autó végsebességét 400 km/h-ban adja meg a gyártó, aminek megfelelően 260 mérföldig van kalibrálva a “kilóméteróra”. Ennek megvalósításához hatsebességes kézi váltót készített a cég, amelynek első három fokozata a gyorsítást szolgálja, míg az 5. és 6. igazán hosszú a nagy végsebesség eléréséhez.

Az Aero gumi-felni kombinációja is különleges, elöl 18 colos felnikre 245/45-ös, hátul pedig 19 colos tárcsákra 345/30-as abroncsokat szerelnek. Ezek mögé már elférnek a lassulást biztosító 14 colos féktárcsák és a hozzájuk tartozó hatdugattyús féknyergek.

A 239 000 dolláros (kb. 48 millió forint) vételárat kifizetve minden luxussal felvértezett sportkocsít szállít le a Shelby Super Cars. A CD és DVD lejátszó mellé tolatókamerát is beépít a cég, melynek képét a 7,5 colos monitor nézheti a sofőr.