Focus RS8 - Muscle Car a Fordtól
Focus RS8 - Muscle Car a Fordtól

Focus RS8 – Muscle Car a Fordtól

Focus RS8 - Muscle Car a Fordtól
Hátsókerék-hajtás, oldalankénti kipufogórendszer, állítható magasságú futómű: ezek nem részei egy széria Focusnak, de az RS8-nak igen
420 lóerős az 5 literes, V8-as Ford blokk, melyet jövőre 15 000 dollárért bárki megvehet
Nem végeztek félmunkát a tervezők: kiegészítő olajhűtő is van
Focus RS8 – Muscle Car a Fordtól 14
Focus RS8 – Muscle Car a Fordtól 15
Focus RS8 – Muscle Car a Fordtól 16
Fotó megosztása:
Igencsak izgalmas modellel örvendeztette meg a Ford a SEMA tuningkiállításon a gyár standját meglátogatókat. Csak ha nagyon fürkésszük az autót, akkor tűnhet fel, hogy mi is a különbség az RS és e modell között. Előröl a lökhárító mögött megbújó újabb olajhűtők, hátulról a ködlámpa és a tolatólámpa helyén kikandikáló kipufogóról ismerszik meg az RS8.

Valószínűleg nem nagyon hozta volna lázba az amerikaiakat, ha a Ford elvisz nekik egy 2 literes, turbós, 215 lóerős RS-t (az USA-ban a kétliteres, 170 lóerős SVT volt a csúcsváltozat).

Helyette – ahogy ott szeretik – egy V8-as motort szereltek az autóba. Ami pedig nem más, mint a Mustang 4,6-os erőforrásának átdolgozott változata, amely ebben az autóban 5 literes.

Átalakították a hengerfejet, új vezérműtengelyt, szelepeket, és szeleprugókat szereltek be. Mindezt megfejelték komolyabb benzinpumpával és magnéziumból készült, változó hosszúságú szívócsővel. Az említett hűtők pedig a váltóban és differenciálműben “dolgozó” olajat hűtik.

A kipufogógázok is új úton távoznak, immár fémkatalizátoros sportkipufogó rendszeren keresztül. 420 lóerős az átalakításoknak köszönhetően az erőforrás, amely a klasszikus elrendezés szerint a hátsó kerekek hajtja. A motorból ötsebességes versenyváltón és kuplungon keresztül jut a Ford verseny differenciálműhöz a nyomaték.

Módosították az autó felfüggesztését is, amely így már alkalmasabb az RS8 úton tartására. Ehhez egy teljesen új, állítható magasságú rendszert építettek be. Újak a Focus abroncsai is, amelyek 18 colosak, elöl 225, hátul 255 milliméter szélesek.

A teljes átalakítást a Ford Racing végezte, amely kifejtette, hogy a motor 2004-től megrendelhető a cégnél 15 000 dollárért. De az az igazán izgalmas, hogy hamarosan elkészül az elsőről a hátsókerék-hajtásra átalakító csomag is.

Belülről is az RS változat utastere köszön vissza a szemlélődőre, de kisebb átalakításokat azért tettek. Új műszereket szereltek fel a vezető oldalán az A-oszlopra, ezek a töltésről és az olajhőmérsékletről tájékoztatják a vezetőt.

A tuningkiállításokon megszokottan komoly hifi is került az autóba, amelynek az alapját a Becker Traffic Pro 1 DIN-es fejegységbe épített navigációs rendszere adja, ennek a típusnak köztudottan szép a rádióhangja. A jelek Infinity erősítőbe és hangszórókba jutnak a CD-s rádióból.