Csapágyak mellett az SKF jó ideje elektronikai fejlesztésekkel is foglalkozik. A svéd vállalat így került a képbe, amikor a Bertone stúdió partnereket keresett egy tanulmány kifejlesztéséhez. Az SKF mellett a szintén svéd Saabot is bevonták a tavaly márciusi Genfi Szalonon bemutatott koncepcióautó tervezésébe.

A General Motors számos márkája közül a Saab nevét nagyon szívesen köti a jövőbe mutató műszaki megoldásokhoz, így az óriáskonszern áldásával minden adott volt a munkához. A Novanta a Bertone formatervező stúdió kilencvenedik születésnapjára készült el. Az 1912-ben alapított tervezőiroda a Saab 9-5 padlólemezét használta fel. A tengelytáv hosszabb a széria limuzinénál.

Nem a Novanta volt az első drive-by-wire autó a Bertonétól. A narancssárga tanulmány a Filo-ra épül. A már meglevő elektronikus szerkezeteket nem kellett újra kifejleszteni, elég volt a szoftvereket módosítani. A Novanta vezethetősége így kevésbé áll távol egy mai autóétól, mint a korábbi Filo-é.

A motor semmiben nem különbözik a sorozatgyártású 9-5 erőforrásától. A V6-os turbómotor teljesítménye 200 lóerő. Maximális forgatónyomatéka 310 Nm. Az autó elsőkerék-hajtású maradt, automata váltója is megegyezik a Saabokban használttal. A motor gombnyomásra indul.

Az elektronikus fék és kormányzás nagy energiaigényét nem lehetett 12 voltos elektromos rendszerrel kielégíteni. A Novantában ezért 42 volttal működik a kormányzás és a fékezés. Az egyéb rendszerek energiaszükségletét 12 voltos hálózat biztosítja.

A csomagtartó helyén a 12 voltosból 42 volt feszültséget előállító berendezés és a komoly mennyiségű kábel található. Mellette a Bose gyártmányú autóhifi is helyet kapott a jobb oldalon.

Bal oldalt csak az első ajtó nyitható, a menetiránnyal ellentétesen. Jobbról az egymással szemben nyíló első és hátsó ajtók bármelyikén beszállhatunk. Az ajtókat elég behajtani. A zárást elektromos motorok fejezik be. Kiszálláskor csak az első oldalajtó kinyitása után tárható fel a hátsó, a zárás fordított sorrendben történik.

A vezető ajtajából hajtható ki az autó lényeglét jelentő irányítópult. Az ajtók zárásakor automatikusan visszazáródik a kormány és a kezelőfelület. A szarvszerű kormány a Knight Rider sorozatban látotthoz hasonló. Itt viszont nem csak kanyarodni lehet vele, hanem a markolaton adunk gázt és a fékkart is itt találjuk.

Mindkét oldalon gázt adhatunk. A motorkerékpárokhoz hasonlóan elég meghúzni, vagy visszaengedni a markolatot. A kormánytól balra találhatók az automata váltó működtetéséhez szükséges gombok. Ezek nem különböznek a hétköznapi automaták előválasztó karján található jelzésektől. A különbség az, hogy itt a gomb megnyomásával egy elektromos motor működteti a fokozatválasztót.

Bár a Saabtól származó turbómotor nagyon erős, a Novantával nem lehet száguldozni. A végsebességet elektronika korlátozza. Hatvannál gyorsabban tövig húzott gázzal sem haladhat a tanulmányautó.

Érthető az óvatosság, mivel a Novantából egyetlen egy létezik. A páratlan különlegességet az SKF Svéd Golyóscsapágy Rt. hozatta Magyarországra. A csapágyaival világhírnevet szerzett vállalat magyarországi képviselete idén 75 éves. Az SKF ezt az évfordulót ünnepli most a tanulmány kiállításával. Április 25-én még látható az autó a Közlekedési Múzeumban.

Gianluca Oberto, az SKF Drive-By-Wire részlegének programigazgatója azt mondta, hogy 2015-re az elektronikus úton vezethető autó versenyképes lehet a mechanikus kapcsolattal irányíthatónál. Hidraulikus munkahengerek helyett elektromotorok szorítják a betétet a tárcsához, a fékezési parancs elektronikus jelként érkezik. Bő 10 év múlva gazdaságosabb lehet az elektronikus fék a hidraulikusnál, mivel többek között megtakarítható a hidraulikus vezetékek költsége. A hidraulikus folyadékok kiiktatása jót tesz a környezetvédelemnek is.

Várhatóan nem módosul látványosan a vezetőt körülvevő környezet – vázolta föl a jövő autóját Gianluca Oberto. A pedálsor és a kormány is megmarad, de a mechanikus kapcsolat megszűnhet. Például a kormány sem lesz fixen összekapcsolva a kerekekkel. Fékezési vagy kormányzási szándékunkat elektronikus jelként kapják meg az aktuátorok, amelyek a féknyergeken vagy a kormányműben végrehajtják azt.

Fejlesztői szerint biztonsági és kényelmi előnyökkel jár az elektronikus kormányzás és a fékezés. A mechanikus összeköttetés megszűnésével szabadabban helyezhetők el a pedálok az utastérben és az eddiginél jobban hozzáigazíthatók a vezető testalkatához. Biztonsági előny az elektronikus rendszerek rövidebbnek mondott reakcióideje, például a fékbetétek a hidraulikus megoldásnál gyorsabban szoríthatók a féktárcsákhoz. A passzív biztonságot javítja a merev kormányoszlop eltűnése az utastérből.

Kétféle Michelin gumiabroncsa van a Novantának. Külön gumit kap kiállítási célra. Amikor menni is szeretnének vele, utcai használatra alkalmas abroncsokon gördül. A Michelin gumik 20 colosak, méretük 245/40.

Az autó hatásáról elég annyit mondai, hogy fontos ügyben siető, öltönyös férfiak másfél órán át nézegették. A Közlekedési Múzeumból kifele tartó gyermekeket szintén rabul ejtette a narancssárga metál autócsoda.

Mi lesz, ha autópályán 160-nál lefagy az elektronika, a sok okos számítógép, és az autó fékezhetetlenné és kormányozhatatlanná válik? – merül fel a legtöbb emberben. Az elektronikus berendezéseket nem érdemes az asztali Micorosoft alkalmazásokat futtató számítógépkehez hasonlítani, mondják a fejlesztők. Addig azonban, amíg a hatóságok áldásukat adják egy olyan autóhoz, amelynek kormányával csak elektronikus úton lehet elfordítani a kerekeket, még nagyon sok időnek kell eltelnie. Szerencsére?