Manapság, amikor az okostelefonok egész életünk elengedhetetlen elemeivé kezdenek válni; amikor az autók multimédiás szórakoztató rendszerétől kezdve a fedélzeti diagnosztikán át az autonóm funkciók kezeléséig egyre több feladatot bízhatunk rájuk az autóvezetésben is, logikus lépés volna, hogy személyes azonosítóként is szolgáljanak.
Ezt jó néhány tanulmányautó demonstrálta már, a járművek kulcs helyett okostelefonnal voltak indíthatók, de egy dolog, hogy a gépek azonosítsák jogosultságunkat, és egészen más, hogy ezt a hatóságok is megtegyék.
Pontosan ez utóbbin dolgoznak gőzerővel kutatók. Angliai és közel-keleti kísérletek után ezúttal Észak-Amerikában, Iowa állam közlekedési hatóságának megbízásából folynak olyan kutatások, amelyek célja a személyes adatok megbízható, titkosított tárolását és lehívását lehetővé tevő alkalmazás létrehozása.


Az alkalmazás a nyomtatott jogosítványon tárolt adatok mellett a személyes információkat, továbbá egy szkennelhető vonalkódot is tartalmazna; a pontosabb azonosítást kétlépcsős, biometrikus méréseket (retinakép vagy ujjlenyomat) vagy a hatóságok által kiadott, titkos kódot alkalmazó folyamat segítené.
A kutatások egyelőre korai fázisukban járnak, de ígéretesek. Az Egyesült Államokban már több állam elfogadj elektronikus igazolást a kötelező felelősségbiztosítás befizetéséről, a jogosítvány kérdése azonban kritikus, hiszen az az USA-ban nem csak vezetői engedélyként, de személyi igazolványként is szolgál.
A javaslat legalább annyi problémát vet fel, mint amennyire megoldást jelenthet, technológiai szempontból mindenesetre nem tűnik megvalósíthatatlannak a dolog, hiszen a készülékek képesek titkosított kapcsolatot létrehozni más berendezésekkel, és a felső kategóriás telefonok körében az ujjlenyomat-olvasó sem ismeretlen fogalom. Ugyanennyire közismert persze az is, hogy a telefonok a lehető legkellemetlenebb pillanatban képesek lemerülni; a rendszer egyik Achilles-sarka a modern, nagy energiafelhasználású telefonok korlátozott (gyakran egy napnál is rövidebb) autonómiája.

Okostelefonos alkalmazás helyettesítheti a jogsit 3

Egy svéd nő kézfejébe épített mikrochippel váltotta ki munkahelyének kódkártyáit. A megoldás az autóiparban is alkalmazható volna.
Más kérdés persze, hogy egyáltalán meddig lesz szükség a külön azonosító dokumentumokra: digitális világunkban egyre több információt közlünk magunkról a környezetünkben lévő tárgyakkal, online adatbázisokkal. Szakértők szerint azonban ez túlságosan nagy váltás volna: a nyomtatott, kézzel fogható személyes okmány a modern társadalmakban gyakorlatilag az egyén létezését igazolja, így már csak lelki síkon sem elképzelhető, hogy megszűnjön létezni.