Kifejezetten aktív mostanában a Pininfarina. Frissen létrehozott autógyártó manufaktúrájuk, az Automobili Pininfarina a Rimac Nevera műszaki alapjaira teremt szépséges elektromos hipersportkocsit, míg a Pininfarina S.p.A. folytatja a cég eredeti profilját mint független formatervező stúdió.

Angol alapanyagból főztek istenit az olaszok 1

Legújabb munkájukat a Morgan Motor Company számára készítették el, bár a végeredmény legalább annyira szól róluk, mint az angolokról. A Midsummer (Szentivánéj) névre keresztelt, hófehér barchetta felismerhetően Morgan, látszólag nem modernizálták a klasszikus idomokat.

Angol alapanyagból főztek istenit az olaszok 47    

Pedig van bennük munka bőven. Minden kerékdobot átrajzoltak, hogy csökkentsék az azokon ébredő felhajtóerőt, teljesen egyedi az orr kialakítása, ahogy a keréktárcsák is kifejezetten ide készültek. Megnyújtották a fart, így még elegánsabb lett, és újak a hátsó lámpák is.

Angol alapanyagból főztek istenit az olaszok 48

Az utastérben alumíniumból mart középrészű kormányt és új műszereket építettek be. Ezek persze fel sem tűnnek a többi változás mellett. Nincs például szélvédő, helyette két parányi légterelőt alkalmaztak, az utasteret pedig elegáns fakeretbe foglalták.

Angol alapanyagból főztek istenit az olaszok 49

Az övvonalat kirajzoló idomokat mindössze 0,6 mm vastag teakfa-lemezekből laminálták, a műszerfalhoz 126 rétegben, az ajtóelemeknél 120 rétegben ragasztották egymásra a vékony lapokat.

Angol alapanyagból főztek istenit az olaszok 50

Ez utóbbiak a Midsummer talán legkülönlegesebb stíluselemei: a minimalista oldalajtók változatlanul hagyott íve fölé húzott panel sajátosan ötvözi két autóépítő stílus sajátosságait – az is biztos, hogy így végre kikönyökölhetünk az ablakba, ha ez számít. Egy autóhoz 83 négyzetméternyi, fenntartható forrásból származó teakfát használnak fel, a kilenc részből álló faidomok legyártása 30 munkaórát vesz igénybe.

Angol alapanyagból főztek istenit az olaszok 51

A Morgan ragasztott alumíniumból készülő, új generációs CX platformját alkalmazó, soros hathengeres BMW-motorral szerelt autó nem marad egyedi darab: 50 példányban fog készülni. Ennél is jobb hír, hogy a Morgan várhatóan további limitált kiadásokat is készít(tet) majd autóiból, alighanem hasonlóan neves partnerekkel összefogva.

Angol alapanyagból főztek istenit az olaszok 52

A kézi gyártás még az idén kezdetét veszi, és várhatóan 2025-ben le is zárul.

Angol alapanyagból főztek istenit az olaszok 53