A Stellantis rengeteg márkája párhuzamosan több modellstratégiát követ, hol az egyikből, hol a másikból építkezve. Ezzel egyrészt elkerülhető a sablonosság, másrészt viszont kiszámíthatatlanná is válik egy-egy új modell piaci pozicionálása.

Megjött az Opel új családi autója 1

Az Opel Fronteráról például eredetileg azt hittük, hogy hétszemélyes nagy SUV lesz, a Peugeot 5008 ellenpárja. Aztán kiderült, hogy nem: városi crossover lesz – akkor Peugeot 2008, értjük! De a jelek szerint mégsem értettük, mert az Opel Frontera most megejtett világpremierjén kiderült, hogy később hétüléses kivitelben is elérhető lesz az amúgy valóban városi méretű modell – ez pedig ugyanaz a trükk, amit a Citroën frissen bemutatott C3 Aircross modellje is tud.

Megjött az Opel új családi autója 23
Megjött az Opel új családi autója 24

A két modellt egymás mellé téve immár nem is kérdés, hogy pontosan ugyanarról az autóról van szó. A Citroën premierjekor csak vázlatosan említették a várható hajtásláncokat, és ez az Opel Frontera esetében sem változott: lesz akkumulátoros elektromos hajtáslánc, meg egy 48V-os hibrid. Utóbbi 100 és 136 lóerős benzinmotorral egyaránt elérhető lesz, amihez a villanymotor 28 lóerőt tesz hozzá. Az elektromos verzió kétféle akkumulátorcsomaggal lesz megrendelhető, az egyik 300, a másik 400 kilométer körüli hatótávolságot nyújt majd.

Megjött az Opel új családi autója 25

Ha már benne voltak, azt is elárulták, hogy az ötüléses kivitel csomagtartója valamivel több, mint 450 liternyi pakkot nyel el, ami a hátsó ülést lehajtva 1600 literre bővíthető. A kijelzők 10 colosak, a tetőcsomagtartó pedig statikusan 240 kilogrammal terhelhető, ezért aztán a feláras tetősínek mellé akár tetősátrat is vásárolhatunk majd a kocsihoz a tartozékpalettáról.

Fontos újítás, hogy – piactól függően – a Frontera akár online, mobiltelefonról is megrendelhető lesz, köszönhetően az opciók végletekig leegyszerűsített kínálatának. Első körben ez az online folyamat csak a megrendelés első fázisát jelenti, de később teljesen digitalizálni szeretnék a vásárlást, fenntartva persze az opciót, hogy hagyományosan, márkakereskedésben is köthessen szerződést az ügyfél, ha ragaszkodik hozzá.

Megjött az Opel új családi autója 26