A Mol hétfő kora délután töltőállomás-hálózatán literenként 10 forinttal csökkentette üzemanyagai kútárát – tudta meg a Népszava több piaci forrásból. Tekintettel arra, hogy a nagykereskedelmi árak hétfőn nem változtak, ez egyértelműen a kutak (hasznot is tartalmazó) árrésének csökkentését jelenti. Ha a piacvezető lánc lépését az összes magyarországi kút leköveti, a Holtankoljak.hu adataiból kiindulva literenként átlagosan 637 forintos benzin- és 623 forintos gázolajár várható.

Bár a magyarországi kutakon már máskor is tapasztaltak hasonló vagy akár ennél nagyobb árréselmozdulást is, elemzők a lépést a mostani politikai hangulatban mindenképp rendhagyónak és jelzésértékűnek tartják. A nemzetgazdasági miniszter három hete „berendelte” a Mol és a nagy hálózatokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit, felróva nekik, hogy tavalyi ígéreteik ellenére a hazai árak még mindig meghaladják a térségi átlagot.

Bár a Népszava érdeklődésére a Mol csak annyit közölt, hogy árazásról nem nyilatkozik, Gépész László, a kis töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége alelnöke piaci tapasztalataira hivatkozva szintén megerősítette a hírt. Értékelése szerint a 10 forintos árréscsökkentést minden kútnak követnie kell, amely nem szeretne ügyfeleket veszteni, ezzel viszont „nem az a Mol fog tönkremenni, amely tavaly 568 milliárd forintos nettó profitot ért el, hanem azok a kis, tőkeszegény kutak, amelyek átlagos haszna eddig literenként 5 forint körüli összegre volt tehető”.

A kormány a napokban felszólította a hazai üzemanyag-kereskedőket, hogy az áraikat „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” a lehető legrövidebb időn belül. Ha ez nem történik meg, „a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét, és lépni fog” – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter április 24-én, „kemény eszközökkel” való beavatkozás lehetőségére is célozgatva.

A Központi Statisztikai Hivatal új kísérleti statisztikájával azt hozta ki, hogy a hazai árak a régiós átlag fölött vannak, a Magyar Ásványolaj Szövetség számai szerint viszont ez egyáltalán nem igaz.