Az elmúlt három hónap összesen 15-20 százalékos áremelkedését követően újra Magyarországon lehet a legdrágábban tankolni a régióban, aminek hatására a benzinturizmus is beindult – derült ki az RTL Híradó beszámolójából.

Miközben a hazai üzemanyagárak már 640-650 forint környékén járnak, Szlovéniában 50 forinttal, Lengyelországban és Romániában pedig 100 forinttal olcsóbban kínálják a benzint és a dízelt. Az Arad megyei Gyulavarsándban, a magyarországi Gyulától mindössze 7 kilométerre literenként 7,21 lejért, azaz 555 forint tankolható a benzin, míg a gázolaj 571 forintért.

Most tizedével kerül többe az olaj, mint tavasszal, ezért mindenhol drágult az üzemanyag, ám Magyarországon kiugró az áremelkedés mértéke, ami a forint dollárral szembeni gyengülésével magyarázható. A nagy kútláncok képviseletében a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerint a kutak az új, valamint a meglévő, megemelt különadókat kénytelenek az autósokra hárítani. Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára példaként hozta fel az orosz kőolajat érintő adókat, tehát az extraprofitadókat.

A MÁSZ szerint az év hátralevő részében hasonló üzemanyagárakra van kilátás, de Grád azt is kijelentette, hogy „a gázolaj ára kisebb-nagyobb mértékben viszont még emelkedni fog”. Miután a nyáron megszavazták az üzemanyagok jövő évi jövedéki adójának jelentős mértékű emelését,

2024 januárjában a 700 forintos küszöböt is átlépheti az üzemanyagok literenkénti átlagára.

A kormány ezt a közös uniós szabályokkal magyarázta, azonban a 41 forintos emelés a duplája a most kötelező szintnek. Az RTL Híradó szerint ezzel az emeléssel akkor érné el a minimumszintet a jövedéki adó, ha a jelenlegi 380 forint körüli euróárfolyam 425 forintig gyengülne.